2012. augusztus 31., péntek

Kigrammozva

Nos, lassacskán csak fény derült az elmúlt hónapok tüneteinek okára, mégpedig (többek között) az inzulinrezisztencia diagnosztizálásával. Mivel rengeteg információ található e témában a neten, és mivel az érintettek már ismerik, akik meg nem érintettek, nem is kell feltétlenül, hogy ismerjék, így nem részletezném e betegséget. A lényeg, hogy diétázni is kell és a speciális étrend itt is a szénhidrátok számolgatására épül. A blogot azonban érinteni fogja, tekintve, hogy bizonyos ételek ritkábban, vagy módosítva lesznek csak jelen. Jellemzően - nagy szívfájdalmamra -, kevesebb desszert lesz. :(
Ami azonban, ahogy látom, nem feltétlenül lesz hátrány, ha ezentúl feltüntetem a receptek után a szénhidráttartalmat. Hátha adok vele tippet sorstársaimnak, hogy változatosabban főzzenek, vagy egyszerűen csak ötletet merítsenek.
Ott, ahol nem tüntetem fel a CH tartalmat, az valószínűleg nem a 160 grammos (vagy részemről 180) diéta szabályainak megfelelő recept lesz.

Számomra egyébként rémisztőek ezek a mennyiségek, amit most meg kell ennem. Eddig szerintem fele ennyi szénhidrátot sem ettem, még a sütemények ellenére sem. Főleg a húst-zöldséggel párosításokat kell száműznöm, úgyhogy az első hivatalos diétás ebédem is a megfelelő mennyiségű köret változatossá tételéről szólt. Szintén nem bonyolult, mert még mindig nem rajongok a bonyolult dolgokért. :)

Sült csirkecomb kakukkfüves-cukkinis bulgurral (1 főre)


- 1 csirkecomb
- 10 dkg cukkini
- 5 dkg bulgur
- 1 dl forró víz
- 1 tk friss kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A csirkecombot besózzuk, borsozzuk, egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejét jó vastagon bekenjük szobahőmérsékletű vajjal (ettől jó ropogós lesz). 180 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük, majd még 5-10 percig 200 fokon, amíg szépen megpirul a teteje. A bulgurt egy lábasban leöntjük a forró vízzel és addig forraljuk kis lángon, amíg a bulgur megpuhul és felszívja a nedvességet. Tehetünk sót a vízbe, de utólag is megsózhatjuk.
A cukkinit csíkokra gyaluljuk, vagy egészen vékony csíkokra aprítjuk. Egy lábasban kevés olívaolajat hevítünk, megpirítjuk rajta a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Végül összekeverjük a megpuhult bulgurral. A ropogósra sült csirkecombbal tálaljuk.

CH tartalom: a köret 40 g lassú CH-t tartalmaz

2012. augusztus 30., csütörtök

Mélyhűtőolvasztás ihlette

Még mindig a mélyhűtőt fagyasztom, és előhalásztam belőle egy darab sertéskarajt. Valahogy nem volt hangulatom felszeletelni és úgy kisütni, hanem valami mást akartam készíteni belőle. Némi tanakodás után úgy döntöttem, hogy megkísérlek egy ragut főzni belőle, afféle nyárit. Receptet nem nagyon találtam, hát mentem a magam feje után.
Bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy a karaj a legjobb erre a célra, minden esetre ha lassan sokáig főzzük, akkor szépen megpuhul ez is. De le lehet cserélni tetszőlegesen.

Mediterrán sertésragu


Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sertéskaraj
- 20 dkg kaliforniai paprika (sárga és piros vegyesen)
- 1 doboz konzerv paradicsom (40 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg zöld olajbogyó
- 1 szál sárgarépa
- 1 ek paradicsompüré
- 1 dl víz
- 2 ág rozmaring
- só, bors, olívaolaj
a körethez:
- 20 dkg basmati rizs
- só
- olívaolaj

A karajt 2-3 centis kockákra daraboljuk, besózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk.
Egy fedeles serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megpároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, és hirtelen kérgesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsom konzervet, a paradicsompürét, a vizet, a fokhagymát, a paprikát és a sárgarépát. Összekeverjük, sózzuk, a rozmaring ágakkal ízesítjük. Lefedve kis lángon főzzük 80 percen keresztül, ritkán megkeverjük, de inkább rázogatjuk a serpenyőt, hogy feleslegesen ne törjenek össze a zöldségek. Ekkor hozzáadjuk az olajbogyót, és még 5-10 percig főzzük ízlés szerint.
A körethez a rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük térfogatához képest kétszeres menyiségű vízzel. Forrástól számított 15 perc alatt alacsony lángon megfőzzük.

CH tartalom: 53 g CH/fő
Kalóriatartalom: 537 kcal/fő



2012. augusztus 27., hétfő

Nyár végére lazacot

Mindig elgondolkozom rajta, hogy vajon amikor valamiféle változás áll be az életünkbe, az mennyire jön magától és mennyire irányítjuk mi magunk. Nem kell most nagy dolgokra gondolni. Csak olyan apróságra, hogy az utóbbi időszak kedvtelensége és lelassultsága után most  újra frissnek és energikusnak kezdem érezni magam. És ilyenkor elgondolkodom rajta, hogy mi hoz effajta változást. Vagy a változás eddig is bennünk volt, csak nem tettünk érte? Példának okáért azért érzem most jobban magam, mert jön a lehűlés, és ezzel már látom végre a 32 fokos lakásban töltött napok végét? Vagy, hogy végre úgy tűnik, megtalálják a lappangó betegségem okait, és két hónap után talán végre elmúlik a hőemelkedésem és fáradtság-érzetem? Vagy hogy a speciális étrend, ami szerdától hivatalosan a blogon is feltűnik majd, már most is ennyit javít, pedig még csak nagyjából tartom be? Vagy szimlán csak elhatároztam, hogy elegem van a kedvetlenségből és a sarkamra állok?
Azt gondolom, minden egyéb külső hatás ellenére mégis csak ez az utolsó nyom a legtöbbet a latban. De per pillanat nem az ok, hanem a végeredmény a fontos: újra van kedvem az ezernyi receptem között lapozgatni, válogatni, kutakodni, így várhatóan újra életre kel a blog a nyári szunyókálás után.
Mivel azonban a hétvégénk még tele volt programmal, ezúttal még egy régi receptet bányászok elő és írom le hozzá végre a receptet is.
Amúgy, konstatáltam, hogy több recept is, melyeknek a fotója a "blogra vár" almappában csücsül a számítógépen, elveszett. Vagyis nem tudom, hová írtam fel őket. Ezért nem jó halogatni a dolgokat... :) Viszont tökéletes nyárvégi ebéd szerintem a most következő recept. Ha lett volna itthon lazac, biztos ezt sütöttem volna tegnap. :)

Lazac póréhagymamártásos spagettivel


Hozzávalók 4 személyre:

- 22 dkg durum tészta
- 4 szelet lazacfilé (kb. 15 dkg-osak)
- 1 póréhagyma (kb 15 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- szerecsendió
- só, bors
- olívaolaj

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük.
A póréhagymát felkarikázzuk, majd kevés olívaolajon kb. 15 perc alatt megpáoljuk. Ekkor levesszük a tűzrő, felöntjük a tejszín felével, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadunk egy fokhagymanyomóval átpaszírozott fokhagymát, valamint késhegynyi reszelt szerecsendiót, némi sót, majd visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a maradék tejszínt és egy percig forraljuk, majd kész is.
A lazacszeleteket besózzuk, borsozzuk, majd olívaolajon 8 perc alatt ropogósra sütjük őket. A tésztával és a póréhagymamártással tálaljuk.

CH tartalom:  43 g CH/fő
Kalóriatartalom: 444 kcal/fő



2012. augusztus 23., csütörtök

Fő a meggyőződés

Kánikula, forró lakás, és akárhogy is próbálom elképzelni magam az Adriára, az erkély alatt elhúzó troli zaját sehogy sem tudom tengerzúgásnak hallani. Épp ezért hangulatjavítóként nekiállok ebédet készíteni. Nem túl praktikus ugyan a 30 fokos lakásban, de bizony sütőben sültet készítek.
Uramparancsolóm hazaérkezik ebédre. Mikor konstatálja a hőmérsékletet, és hogy megy a sütő, a következő rövid párbeszéd zajlik le:
- Szerintem nem épp a legjobb ötlet most sütőben sütni...
- Szerintem meg de.
Fő az összhang, és a meggyőződés. :)

A fotó és a mennyiségi arányok senkit ne tévesszenek meg, nekem egy 3 fős adag sült ebben a tálban, jó nagy csirkemellekből. A receptleírást adaptáltam 4 főre.
Ha nagyon menőmanó akarnék lenni gasztro berkekben, akkor biztosan azt mondanám, hogy használjunk chorizót. De nekem bizony tökéletesen megfelel a jófajta magyar piaci sütni való kolbász. :)

Kolbászos-olajbogyós csirkemell



Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kisebb csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
- 20 dkg sütni való kolbász
- 3 nagyobb paradicsom (kb. 30 dkg)
- 20 dkg zöld olajbogyó
- 2 ek friss kakukkfű
- 5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
a körethez:
- 90 dkg burgonya (tisztítva mérve)
- só
- olívaolaj

A csirkemelleket besózzuk, borsozzuk. A kolbászt felkarikázzuk. A paradicsomot felnegyedeljük. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és 1 percig pirítjuk benne a kolbászt és a kakukkfű felét. Kiszedjük a kolbászt, és a kisült zsíron 2-2 percig pirítjuk a csirkemellek mindkét oldalát. Ekkor egy tűzálló tálba tesszük a csirkemelleket, a kolbász kétharmadát, az olajbogyót, a paradicsomot és az egész fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk a serpenyőben maradt zsiradékkal, rászórjuk a kakukkfű másik felét.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc sütés után hozzáadjuk a megmaradt kolbászt, még 10 percig sütjük és kész is.

Köretként én sütőben sült krumplit készítettem hozzá, de hogy ne tartson túl sokáig, az egész krumplikat kb. 10 percig előfőztem, pont annyira, hogy már majdnem teljesen átfőjön, de felkarikázás közben ne essenek szét a szeletek. Tűzálló tálba szórtam, olajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam és a hússal egy időben betettem a sütőbe. Így pont egyszerre lettek kész.

CH tartalom: 49 g CH/fő
Kalóriatartalom: 734 kcal/fő



2012. augusztus 21., kedd

Rizses-wokos

Hamarosan új étrendet kell bevezetnem  a hétköznapjaimba, de mivel még nem ismerem a pontos paramétereket, ezért egyelőre olyanokat főzök, amik biztosan megfelelnek neki. De épp ezért a szabad alkotás lehetőségei átmenetileg beszűkültek, ezért is van mostanában ilyen kevés recept. Nomeg persze a nyár miatt.
Jelenlegi projektem amúgy a mélyhűtő kiürítése, és változatlanul a gyors receptek kategóriája, így ez is ebbe fog esni. Hús ki a frigóból, wokba bele (persze némi kiolvasztási idő után :)), az egyetlen macerásabb a barna rizs főzése, de mint utóbb kiderült, a kilós csomag is előfőzött volt, ami a kamrában lapult, így még ez sem olyan vészes melegben.
Ez volt egyébként az első alkalom, hogy barna rizst készítettem, és meg kell mondjam, szerintem finomabb, mint a sima fehér rizs. De persze ízlések és pofonok, készíthető mondjuk jázmin rizsből is ez a fogás. Abban is újdonság volt nekem ez az ebéd, mert most először készítettem rizses-wokos ételt, de szerintem gyakran fogok, mert nagyon tetszett.  Az új ázsiai szakácskönyvemben láttam is jónéhány receptet, amik tetszettek. D ez itt speciel rögtönzés volt. :)

Cukkinis-csirkés pirított barna rizs (wokos recept)


- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 nagyobb cukkini(kb. 25 dkg)
- 20 dkg barna rizs (kb. 1-1,5 csésze)
- 3 ek világos szójaszósz
- 1 kis fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 1/2 fej lilahagyma (kb. 5 dkg)
- 1 csokor újhagyma (kb 75 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm gyömbér
- só, olívaolaj

A rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben lefedve, alacsony lángon megpároljuk. Közben felkockázzuk a csirkehúst. Felaprítjuk a vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Az újhagymát 3-4 centi hosszú csíkokra vágjuk. A cukkinit először felkarikázzuk, majd azokat felcsíkozzuk, így viszonylag rövidebb, kb. fél centis kis hasábokat kapunk.
A wokot felhevítjük, és kevés olívaolajon megpirítjuk 2 perc alatt a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, újabb egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst, sózzuk. Pirítva-kevergetve megsütjük, majd kiszedjük egy tálba és letakarjuk. A wokban újra kevés olívaolajat hevítünk és beledobjuk a cukkinit, megsózzuk és 2 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, a csikrkehúst, a lilahagymát, az újhagymát és a szójaszósszal ízesítjük. Változatlanul nagy lángonhagyjuk a wokot, és néha megkeverve átpirítjuk pár perc alatt az egészet. Nem baj, ha picit lekap a rizs és összesül.

CH tartalom: 1 adag 45 g CH-ttartalmaz, ebből kb. 3 g gyors CH



2012. augusztus 1., szerda

Jó dolog is várakozni

Mai napi bosszúságom története: Lassan másfél hónapja gyengeség, émelygés és állandó hőemelkedés panaszaival már a sokadik vizsgálatra várok, hogy kitalálják, mi lehet a tünetek oka (leginkább utóbbi okoz gondot egy 30 fokos lakásban...). A mai soros épp a hasi ultrahang volt. Éhgyomorra, 11:20-ra. Időpontra odamegyek, 40 percet várok. Ezalatt se ki, se be egy teremtett lélek nem megy. Majd behívnak, 2 perc alatt végzünk, és zsinórban levezénylik az összes többi várakozó beteget is.
Kérdem én, akkor minek az időpont? Persze, ráadásképp, nem mintha közelebb kerültünk volna a megoldáshoz.

Mindeközben majd éhen haltam, és vágyódva gondoltam a tegnap este készített salátára. Még a hétvégén néztem ki az e havi GoodFoodból, nagyon megtetszett. Minimálisan változtattam ugyan az összetételen, arányokon (ott pl. 40 dkg rizsből készült, amit kettőnknek kicsit durva adagnak ítéltem), meg a fűszerezésen, de a lényeg megmaradt. :) Imádtuk.

Tonhalas rizssaláta álá GoodFood


Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csésze basmati rizs (kb. 15 dkg)
- 1 csésze zöldborsó (kb. 12 dkg)
- 1 csésze apróra vágott kaliforniai paprika (kb. 10 dkg)
- 1 csésze apróra vágott paradicsom (kb. 20 dkg)
- 4 szál újhagyma, felaprítva
- 10-12 nagyobb bazsalikomlevél
- 2 x 80 g konzerv tonhal
- 2 ek majonéz
- 1/2 citrom leve
- 1 ek olívaolaj

A rizst egy fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és lefedve alacsony lángon megpároljuk. A zöldborsót lobogó sós vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Közben a paprikát és paradicsomot, újhagymát felaprítjuk, a bazsalikomot felcsíkozzuk. Ha elkészült a rizs, a csap alá tartva gyorsíthatunk rajta, hogy lehűljön. Ezután összekeverünk mindent: a rizst, a tonhalat, a paradicsomot, paprikát, újhagymát, tonhalat. Sózzuk, borsozzuk. Legvégül összekeverjük az öntet hozzávalóit, a majonézt, a citromleves és olívaolajat, és a salátára öntjük, elkeverjük.
Langyosan/hidegen, valóban mindenhogy finom.

CH tartalom: 37 g CH/fő
Kalóriatartalom:  297 kcal/fő


Forrás (módosításokkal): GoodFood magazin 2012. augusztus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...