2013. március 30., szombat

Síeléshez császármorzsa

A blog elhanyagolása közepette nem említettem, hogy az ominózus március 15-i hétvégén mi is bent ragadtunk az M1-esen. E tekintetben nem szeretnék élménybeszámolót tartani, az így elmaradt síelést azonban bepótoltuk a múlt hétvégén. És habár cukortilalomban éljük hétköznapjainkat, mégis különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül szoktam áthágni eme alapszabályt. Érdekes amúgy, hogy milyen könnyen elszokik az ember a cukortól. Egy-egy édesebb desszertbe ha belekóstolok, már el is megy tőle a kedvem. A síelésnél például az egyik kedvenc desszertemről, a Mohr im Hemd-ről mondtam le a társaság más tagjainak nagy örömére, mivel egész egyszerűen az én átalakult ízlésemnek már túl édes volt és nem bírtam megenni.
De visszatérve az eredeti szálhoz: a síelésnél azért az ember mindig szeret bűnözni. Ilyenkor mindig dilemmában vagyok két édesség választása között: Germknödel, vagy császármorzsa. :) A múlt hétvégén az utóbbi nyert, birsalmalekvárral kaptuk, és én rajongtam érte.
Aztán eszembe jutott, hogy bizony otthon is milyen finom almás császármorzsát készítettem, és a receptje még mindig nem került fel a blogra. Most viszont bepótolom végre. Császármorzsa, almával egybesütve, remek párosítás, tessék kísérletezni vele, megéri! Nekünk magában is elég édes volt, de aki édesebb szájú, érdemes még meghinteni kis porcukorral, vagy párolni hozzá mézes almát.

Almás császármorzsa hajdinalissztel



- 5 dkg hajdinaliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 5 dkg fehér tönkölyliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel)
- 2/3 tk sütőpor
- 7 g nyírfacukor
- csipet só
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 2 alma (megpucolva kb. 20 dkg)
- 1-2 ek vaj

A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokkal elkevert tejet. Kb. 10 percig állni hagyjuk. Az almát közben meghámozzuk és felkockázzuk.
Egy nagy átmérőjű serpenyőnek (aminek azért van fala is) felhevítjük a vajat és az almakockákat néhány percig pároljuk rajta, majd ráöntjük a tésztát és alacsony lángon sütjük. Mikor látjuk, hogy már kezd megszilárdulni a teteje is, tehát kezd átsülni, nagyobb darabokra vágjuk fakanállal és megfordítjuk a tésztát, hogy átsüljön alaposan. A végén kicsit magasabbra vehetjük a hőfokot és hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon a tészta.
Még melegen tálaljuk.

CH tartalom: 4 fő esetén (nem olyan óriási adagokazért) 1 adag 22,6 g CH-t tartalmaz (ebből 4,6 g gyors, 18 g lassú CH)



Forrás: Ínyenc magazin

2013. március 26., kedd

Fáradt esték vacsorája

Elértem a fáradtságnak egy olyan pontjára a mai napon, ami már kicsit nekem is sok. :) Sűrű hetek vannak mögöttem, kisebb kudarcokkal, de annál nagyobb sikerekkel (legalábbis én így érzem), és ami a legfontosabb, a kimerültség ellenére is biztos vagyok benne, hogy megérte.
Ehhez képest azt veszem észre magamon, hogy gyakorlatilag már beszélni is képtelen vagyok (ami az én esetemben igen furcsa és ritkán észlelt jelenség), úgy lelassultam. :) Ennek ellenére mikor több hét kihagyás után feljöttem ide a blogra, és megnéztem a látogatottságot, úgy döntöttem,egy bejegyzés kipréselek magamból végre. Mert hiába nincsenek új receptek, a blog olvasottsága egyre nő, ami azt mutatja nekem, hogy igenis sokan vagyunk ezzel a betegséggel, és ha néhány tippel, recepttel segíteni tudok, már megérte.
Épp ezért nem erőltetem a homályos látással idepötyögött rövid kis monológot, inkább mutatok egy borzasztóan egyszerű, ám annál finomabb receptet. :) Ideális hasonlóan fáradt estéken vacsorára.

Fetás csicseriborsó saláta (4 főre)


- 2 doboz konzerv csicseriborsó (800 g)
- 150 g feta
- 1 kisebb lilahagyma
- 2 ek friss / 1-2 tk szárított bazsalikom
- kevés olívaolaj, bors

A csicserborsót alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. A lilahagymát félbe vágjuk, majd egészen vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a hozzávalókat és már kész is.

Kínálhatunk hozzá pitakenyeret is.

CH tartalom: 1 adag 27 g CH-t tartalmaz


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...