2013. szeptember 30., hétfő

Amikor már jó bekapcsolni a sütőt :)

A mai nappal eljött az az időszak, amikor már nem bánjuk, ha megy a sütő. Sőt. Szeptember lévén befűteni még nem vagyunk hajlandóak, és igazság szerint még nincs is nálunk szükség rá. De azért este jól esik egy kis extra meleg a lakásban. Így most megy a sütő. Készül benne a mai vacsora és egyben a holnapi ebéd. Az utolsó, mélyhűtő mélyén elbújt lazacból és az anyósomék kertjéből szedett spenótból. :) Élménybeszámoló majd holnap lesz róla, helyette inkább hozok valami egészen más ízvilágot. Valami, ami egy picit meg is lepett, mert nem számítottam rá, hogy ilyen jó lesz. :) Sok receptet nézegettem, de végül a saját fejem után mentem, így született meg ez a kicsit mediterrán ízvilágú csirkemájas fogás. A kaliforniai paprikától és a pirítástól egészen más ízvilága lesz, mint a sima lecsós májnak.

Zöldséges pirított csirkemáj barna rizzsel


- 35 dkg megtisztított csirkemáj
- 2 kisebb kaliforniai paprika (megpucolva 20 dkg), lehetőség szerint 1 piros, 1 sárga
- 2 kisebb paradicsom (18 dkg)
- 1 közepes fej lilahagyma (10 dkg)
- 15 dkg barna rizs
- 1 tk friss kakukkfű
- 1 ek frissen aprított petrezselyem
- só, bors, olívaolaj

A barna rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben lefedve kb. 45 perc alatt megfőzzük. A lilahagymát és a paprikákat csíkokra vágjuk. A májat megtisztítjuk, és kis falatkákra aprítjuk. Kevés olívaolajat hevítünk, 2 percig pirítjuk rajta a lilahagymát, majd hozzáadjuk a csirkemájat. Nagy lángon pirítjuk,mivel kis falatokra vágtuk, gyorsan átsül. Kb. 5 perc elteltével, ha már nagyjából átsült, hozzáadjuk a paprikát és még 2-3 percig sütjük nagy lángon, hogy a zöldségek elveszítsék nyerseségüket, de még roppanósak maradjanak, rászórjuk a zöldfűszereket és tálalhatjuk is.

CH tartalom: 1 adag 36 g lassú CH-t tartalmaz.




2013. szeptember 28., szombat

Néha tésztát is lehet :)

Mostanában kevesebb tésztaételt eszünk, ami a diéta miatt van. Azonban ha az ember nem egy óriási tál tésztát lapátol be a pocakjába, akkor igenis lehet tésztát enni. :) Ha nincs időm rizst főzni, vagy épp nincs kedvem bulgurt enni, akkor még mindig gyors megoldásképp tésztát készítek, hisz 10 perc alatt megfő, közben meg elkészíthető a feltét. Ez is ilyen recept. Igaz, nem saját. A GoodFood legutóbbi számában volt benne, lényegi módostítást nem eszközöltemrajta, csak az arányokon változtattam picit. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy a pesto a zöldbabbal jól fog passzolni, de tévedtem. Nagyon finom lett. :)

Pestos-zöldbabos-pulykahúsos tészta


- 25 dkg durum tészta
- 20 dkg zöldbab (én frisset használtam)
- 3 szál újhagyma (kb. 6 dkg)
- 2 ek pesto (kb. 3 dkg)
- 1/2 dl tejszín
- só, bors, olívaolaj
- 40 dkg pulykamellfilé

Tésztát lobogó sós vízben, kevés olívaolajjal megfőzzük. A zöldbabot (6-10 perc alatt fajtájától függően) roppanósra főzzük. A pulykamellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés, majd kevés olívaolajon megsütjük. Ha kész, csíkokra vágjuk a hússzeleteket. A visszamaradt olajhoz öntünk még egy keveset, pár perc alatt megpároljuk a hagymát, visszadobjuk hozzá a húscsíkokat, majd hozzáajduk a pestot és a tejszínt. Összeforraljuk, beletesszük a zöldbabot is. Tehetónk a tejszínhez keveset a zöldbab főzőlevéből is. Legvégül összeforgatjuk a tésztával és tálalhatjuk is.

CH tartalom: 1 adag 39 g lassú CH-t tartalmaz


Forrás: GoodFood Magazin 2013 szeptember

2013. szeptember 26., csütörtök

Gyerekkori ízek

Mint az ennyi idő és ennyi recept múltával azt hiszem már nyilvánvaló, ritkán főzök a tradicionális magyar konyha, vagy épp az ún. "házias ízek" világa szerint. Inkább kísérletezem. De azért nekem is vannak gyökereim a főzésre vonatkozóan is, csak nem olyan látványosak. Főleg, mivel ha hagyományos ízeket szeretnék a gyerekkoromból, akkor elég hazamennünk és a szüleim, vagy nagyszüleim vagy most már anyósomék közreműködésével már ehetem is a megszokott, szívemnek kedves ételeket. :) De azért néha saját otthonunkban is megkívánom őket. Így történt ez valamelyik hétvégén. Eszembe jutott nagymamám tejfölös karalábé levese. Imádtam gyerekkoromban. A helyzet komikumát az adta, hogy a karalábét nem szerettem. Abból alig voltam hajlandó pár falatot megenni, de a levét és a galuskát, na azt már annál inkább. :) Erre a levesre kívántam rá. Ezért úgy döntöttem, jobb, ha rögtön a forráshoz fordulok, hát elkértem nagymamámtól a receptet.
Azért jó szokásomhoz híven ezen is alakítottam egy keveset, mivel a karalábé mellé kukorica is került bele, de mondhatom, nem ártott neki. A galuska pedig tönkölylisztből készült. :) A neve egyébként - mint így megtudtam -, csalóka, mivel igazából tejjel készül és nem tejföllel (bár azzal is lehet behabarni), de így volt az igazi. :)

Tejfölös karalábé és kukorica leves tönkölygaluskával (kb 2 liter leves - 6 fő)



- 1 jó nagy karalábé (32 dkg megpucolva)
- 1 cső kukorica (leszemezve 18 dkg)- 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 tk vaj
- 5 dkg tk tönkölyliszt
- 2 ek fehér tönkölyliszt a rántáshoz (2,5 dkg)
- olívaolaj

A karalábét megpucoljuk és kb 1 centis kockákra vágjuk. A kukoricáról levagdossuk a szemeket és leöblítjük jó alaposan. Fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi 1-2 ujjnyira elfedi. Sózzuk és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek roppanósak nem lesznek benne. Ekkor felöntjük a tejjel és újra összeforraljuk. Közben rántást készítünk a fehér tönkölylisztből és ezzel sűrítjük a leves. A tojást, az olvasztott vajat elkeverjük a tk tönkölylissztel és kevés sóval, majd a forrásban lévő levesbe adagoljuk kiskanállal. Miután a galuskák feljöttek a leves tetejére, még 2 percig főzzük és kész is.

CH tartalom: 6 fő esetén 1 adag 21 g CH-t tartalmaz (ebből 2,5 g gyors CH)


2013. szeptember 23., hétfő

A szilvamártás

A szilvamártás jó dolog. Nagyon jó. Nem azért, mert én csináltam, hanem mert egyszerűen finom. :) Igazság szerint palacsinta sem kell hozzá. Csak egy jó nagy kanál.
Egyedül csak azon gondolkodtam el, hogy ez most mártás, szósz, vagy lekvár-e. Hiába, sosem tanultam ezt a műfajt, csak amatőrködöm. A lényeg úgyis az, hogy jó-e vagy sem, nem pedig az, hogy hogy hívják - nem igaz? :)

Hajdinapalacsinta gyömbéres szilvamártással (10 db palacsintához)


- 13 dkg hajdinaliszt
- 2 dl tej
- 1 dl szóda/ szénsavas ásványvíz
- 1 tojás
- 1/2 tk só
- 1 csipet nyírfacukor
- 1 tk olívaolaj + a sütéshez

Hozzávalók a szilvamártáshoz
- 2-3 cm gyömbér
- 50 dkg kimagozott szilva
- 1 ek nyírfacukor (12 g)

A palacsinta hozzávalóit szódavíz nélkül a kézi habverővel csomómentesre keverjük, a végénhozzáadjuk a szódavizet is. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük.
A mártáshoz a szilvákat kimagozzuk, megszórjuk a cukorral, a reszelt gyömbérrel és feltesszük főni. Közepes lángon, kavargatva, hogy le ne égjen, kb 30 percig főzzük, amíg besűrűsödik egy kicsit, de még vannak benne nagyobb szilvadarabok. Kb. fél liter szósz készíthető így. A palacsintákat a forró szilvamártással tálaljuk.

CH tartalom: 1 palacsinta mártással 18 g CH-t tartalmaz (ebből 7,5 g gyors CH)


2013. szeptember 19., csütörtök

Maradékok :)

Fogalmam sincs, mások honnan nyerik a rohanó héköznapokban az ihletet a főzéshez, de bevallom őszintén, én bizony a hűtőben kornyadozó, felhasználásra váró, hétvégéről megmaradt alapanyagokból. Bizony, ez így van. A hétköznapi főzőcskézés során sokszor szimplán a praktikum győz: mi van otthon, minek az elkészítése igényli a legkevesebb erőforrást (mind alapanyag, mind időráfordítás, mind energia tekintetében). Mégis, ezekből a futtában készített ételekből kerülnek ki a hétköznapi kedvenceink: a kedvenc öntet a tésztasalátára, a kedvenc zöldségpárosítás, kedvenc gyors keksz. A legtöbbször ezek azok a "receptek", melyek nem kerülnek eljegyzésre, sem fotózásra. Mégis vissza-visszatérnek kisebb-nagyobb módosításokkal a mindennapokba.

Mint ez is. Rizs+ zöldség + húsfalatkák. Esetleg rizs helyett bulgur. Vagy kuszkusz, attól függően, mennyi ideje van rotyogni a fazéknak. De a lényeg az egyszerűség: pirított hús (esetleg maradék), pirított zöldség, gabonaféle a szénhidrát miatt, és némi friss zöldfűszer. Imádom ezeket az egyszerű ízeket.

Paprikás-póréhagymás pirított rizs sertéshússal



- 180 g barna rizs
- 2 közepes kaliforniai paprika (200 g)
- 1 közepes póréhagyma (90 g)
- 3 szál újhagyma (50 g)
- 350 g sertéskaraj szeletekre vágva
- 8-10 ág kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A rizst kevés olívaolajon 1-2 percig pirítjuk, majd dupla mennyiségű vízzel leöntjük, sózzuk és kb. 45 perc alatt lefedve, alacsony lángon megfőzzük. A hússzeleteket besózzuk, borsozzuk és először magas lángon, majd pár perc után a hőmérsékletet csökkentve megsütjük őket, hogy kívül kicsit kérges legyen a hús. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk, a pórét és újhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajat öntünk egy serpenyőbe és nagy lángon kb. 8 percig pirítjuk a zöldségeket, hogy roppanósra süljenek. Hozzáadjuk a kész rizst, ha kell, sózzuk még és borsozzuk és rászórjuk a kakukkfű leveleit. Kb 5 percig tovább pirítjuk még nagy lángon, hogy a rizs néhol ropogósra süljön. Végül belekeverjük a falatnyi csíkokra vágott sertéshúst és kész is.

CH tartalom: 1 adag 35 g lassú CH-t tartamaz


2013. szeptember 18., szerda

Töltve jó

Rájöttem, hogy nagyon régen készítettem töltött húst. Sőt, hagyományos értelemben vett töltött csirkemellet még sosem csináltam, így néhány hete úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom vele. Sokkal egyszerűbb, mint gondoltam volna és a végeredmény mutatós is, finom is. :)
Ez a fogás aszalt paradicsommal készült és juhtúróval. Valahogy e kettőnek a párosítására nem tudtam még ráunni. Önmagában karakteres mindkettő, de együtt is csodásak.

Aszalt paradicsommal és juhtúróval töltött csirkemell paprikával sült burgonyával


- 4 kisebb csirkemellfilé - kb. 55 dkg
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg juhtúró
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1/2 tk szárított oregánó
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg kápia paprika (3-4 db)
- só, bors, olívaolaj

A körethez a burgonyát cikkekre vágjuk és 7 percen át sós vízben előfőzzük. Ezt követően leszűrjük, tepsire helyezzük a nagyobb darabokra vágott paprikával együtt. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, enyhén megsózzuk és ezt is a sütőbe tesszük. kb. 25-30 perc sütés kell neki.
Az aszalt paradicsomot felaprítjuk, elkeverjük a juhtúróval és a fűszerekkel. A csirkemelleket megmossuk, letörölgetjük, és egy éles késsel hosszában zsebet vágunk rajtuk. Ebbe töltjük bele a tölteléket és fogpiszkálóval átszúrva "lezárjuk" a zsebet. Megsózzuk kívülről is. Egy serpenyőben olajat hevítünk és 2-2 percig a csirkemellek mindkét oldalát megpirítjuk benne. Tűzálló tálba tesszük őket és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük őket kb. 20 percig.

CH tartalom: Maga a hús fejenként kb. 7 g CH-t tartalmaz. A teljes fogás adagonként 38 g CH.





2013. szeptember 17., kedd

Gyors kókuszos


Volt már jobb napom is, mint ez a mai, úgyhogy nem vagyok beszédes kedvemben. :) Cserébe legyen inkább recept, egy nagyon egyszerű, nagyon gyors. És kókuszos. :)

Rusztikus kókuszos-citromos halmok (20 db)


- 125 g tk búzaliszt (helyettesíthető sima fehér liszttel)
- 125 g kókuszreszelék
- 60 g vaj
- 50 g nyírfacukor
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom héja
- csipet só
- 2 tojás (enyhén felverve)

Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, kókuszreszeléket, citromhéjat. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a citromlével és tojásokkal sima tésztát gyúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teáskanálnyi adagokat halmozunk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük

CH tartalom: 1 sütemény 6 g CH-t tartalmaz (ebből 0,5 g gyors CH)



2013. szeptember 16., hétfő

A 12 perces ebéd

Megpróbálom időben hátulról kezdődően ledolgozni a lemaradásomat a receptek tekintetében. A legszebb, hogy ilyenkor egész egyszerűen elfelejtem a receptet, mire eljutok odáig, hogy leírjam. Főzés közben mi sem egyszerűbb: puff 1-2 zöldséget a serpenyőbe, kis hagyma, olíavaolaj. Akkor és ott még ki is számolom gyorsan fejben a szénhidrát tartalmát. Aztán eltelik egy nap, két nap, egy hét, két hét, a végén 1-2 hónap, és ott vagyok, hogy örülök, ha fel tudom idézni a tényleges hozzávalókat. :)
Ami még ennél is jobb, mikor este készülök el egy fogással, már sötét van, lámpafénynél pedig utálok fotózni. Tehát, marad a reggel. Reggel viszont álmos vagyok, rohanok, össze kell csomagolni az aznapi ennivalót, gyümölcsturmixot készíteni, vasalni, és persze eszembe jut, mennyire sok munka vár rám aznap, és még inkább rohanok. Fotózás kimarad. Az étel pedig elfogy, mielőtt dokumentálhatnám. :) És mivel ritkán főzöm kétszer ugyanazt, a recept csak a kis kockás füzetem maszatos oldalain marad meg. :)
Így, ha már a mindennapok is rohanósak, most egy hétköznapi rohanós receptet hozok. 12 perc alatt elkészíthető - akár egy nyugisabb reggelen, munka előtt is (nem véletlenül lett ételhordó dobozkában lefotózva). A kuszkusz ilyen szempontból még mindig egy jolly yoker nálam. :)

Sült csirkemell paradicsomos-bazsalikomos kuszkusszal (2 főre)


- 1 közepes csirkemellfilé (kb. 35-40 dkg)
- 2 közepes méretű paradicsom (kb. 15 dkg)
- 10 dkg kuszkusz
- kb. 15 levél bazsalikom
- só, bors olívaolaj

A kuszkuszt leöntjük forrásban lévő, enyhén sós, kétszeres mennyiségű vízzel és 10 percig állni hagyjuk, hogy beszívja a nedvességet és megpuhuljon. Mindeközben a csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon kisütjük. A paradicsomot felkockázzuk, a bazsalikom leveleket összetépkedjük és a kész kuszkuszhoz keverjük. Ezzel kész is vagyunk. :)

CH tartalom: 1 adag 39 g lassú CH-t tartalmaz


2013. szeptember 14., szombat

Újabb paradicsomleves

Sajnos tagadhatatlanul vége a nyárnak, de talán még akad a kertben, vagy a piacon néhány szem igazán finom paradicsom. Ha igen, érdemes még egy utolsó igazi nyári paradicsomlevest készíteni belőle.
Érdekes, mert amennyire nem szerettem gyermekkoromban a hagyományos, betűtésztás-cukrozott paradicsomlevest, annyira szeretem most, felnőtt fejjel a paradicsomleves változatait. Főztem már tejszínes-bazsalikomosat, hagymás-burgonyásat és zellereset is. Ez a mostani egy alap lesz, darabossága miatt emlékeztet egy gazpachora. :)

Gazdag paradicsomleves (2 l leveshez)


- 1,5 kg paradicsom
- 2 nagyobb sárgarépa (150 g)
- 1 kisebb vöröshagyma (70 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 l zöldségleves alaplé
- 1/2 tk só
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1 ek frissen aprított petrezselyem
- olívaolaj

A vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. Kevés olívaolajt hevítünk egy fazékban, 2-3 percig pirítjuk a hagymát rajta, majd hozzáadjuk a srágarépát. További 2-3 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldségalaplevest + annyi vizet, hogy elfedje a paradicsomot. Megsózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd forrástól számított kb. 30 percen át főzzük, amíg a paradicsom megfő benne, de még nem mállik szét teljesen. Botmixerrel pürésítjük a leves kb. felét, hogy sűrűbb hatást kapjuk. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel és kész is.

CH tartalom: 6 fős adagok esetén 1adag 13 g lassú CH-t tartalmaz, 8 fős adagok esetén 1 adag 10 g CH-t tartalmaz



2013. szeptember 11., szerda

Pisztrángos

Ausztriai nyaralásunk során egyik nap az autóban utazva megláttunk a patakparton egy éttermet, már ha lehet rá ezt mondani. Inkább egy kulturáltabb fajta büfé volt, méghozzá nem is akármilyen: egy pisztrángos. Azt hiszem, életem legfrissebb halát sikeürlt itt ennem, ugyanis a képlet így nézett ki: megrendeled a pisztrángot a pultnál (roston sült / rántott), mire kijön egy bácsi a konyhából, az oda készített pecabotokkal kifog egy halat a kis lekerítettett patakrészből, majd némi erőszakos beavatkozást követően már sül is a hal.
Természetesen kizárólag helyiek voltak. :) A hely specialitása ezen felül az volt, hogy a halat saját magadnak is kifoghattad, sőt, sokan csak kifogták és elvitték őket.
Mennyei volt, gondolom ezt mondani sem kell. :)

Az én kis házilag készített, piacon beszerzett pisztrángom persze ennek a nyomába sem érhet. Minden esetre azért nekünk ízlett. :)

Pisztráng spenótos bulgurral


- 2 nagyobb / 4 kisebb pisztráng (attól függően, mennyit halat szeretnénk enni, a képen lévőt mi ketten ettük amúgy)
- 500 g spenót
- 200 g bulgur
- 3 + 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
-  4 ek olívaolaj
- 2-3 ág rozmaring

2 gerezd fokhagymát fokhagymapréssel átpasszírozzuk, majd elkeverjük az olívaolajjal. A megtisztított és szárazra törölt halat alaposan besózzuk, megkenjük a fokhagymás olívaolajjal és a gyomrába helyezzük a rozmaring ágakat. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a köretet: A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós forrásban lévő vízzel leöntjük, majd kb 20 perc alatt lefedve alacsony lángon megpároljuk. A spenótot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A 3 gerezd fokhagymát vékonyan felszeleteljük és az 1 ek vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, és addig pároljuk, amíg összeesik. Összekeverjük a bulgurral és kész is a köret.

CH tartalom: 1 adag köret 37 glassú CH-t tartalmaz.




2013. szeptember 10., kedd

Éjszakai gondolatmenet

Tegnap éjjel álmatlanul forgolódva az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg bennem:
1. az utolsó kávé, amit késő délután iszol, az már nem kellett volna
2. ne vigyél haza munkát
3. ha hazaviszed, ne lefekvés előtt állj neki, mert:
1. tuti, hogy úgysem fejezed be
2. tuti, hogy ettől feszült leszel
3. tuti, hogy ezen fog még órákig pörögni az agyad
4. sose feküdj úgy le, hogy "Ááá, csak egy picit vagyok éhes", mert:
1. tuti, hogy 5 perc múlva a küszöböt is megennéd, olyan éhes leszel
2. a gyomorkorgás nem épp az a kellemes zaj, amire el fogsz aludni
5. sose feküdj le azzal a gondolattal, hogy jaj, már csak alig pár órám van felkelésig, gyorsan el kell aludni, mert ezáltal egészen biztos, hogy lefelezed az alvással töltött órák számát

Aki tudja követni az okfejtést, egészen biztosan nem annyira fáradt, mint én.Ezért most receptben is olyan következik, amit feltehetően még ebben a vegetatív állapotban is el tudnék készíteni - a kedvenc kacsasütő tepsimben.

Paradicsommal és burgonyával sült csirke


- 2 csirkemellfilé (kb. 350-400 g)
- 2 csirkecomb
- 700 g újburgonya
- 600 g kis szemű pardicsom
- 6-8 ág kakukkfű
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 8 gerezd fokhagyma
- só, bors, olívaolaj

A csirkedarabokat besózzuk, borsozzuk, majd a tepsi aljára helyezzük. A burgonya szemeket alaposan megmossuk, ha túl nagyok, félbevágjuk a szemeket. A hús köré dobáljuk a paradicsommal és fokhagymával együtt. Rászórjuk a zöldfűszereket, és lefedve 180 fokos sütőbe tesszük. 45 percig sütjük, majd 200 fokon további 15-20 percig. Ennyi idő alatt szép omlós lesz a csirke és a burgonya is átsül. Ha szeretnénk, hogy kicsit megpiruljon a teteje, a végén levehetjük róla a fedőt.

CH tartalom: 1 adag 40 g lassú CH-t tartalmaz (ha a fokhagymát is megesszük :) )


2013. szeptember 9., hétfő

Áfonyára kattanva

Úgy tűnik, az idei kattanásom az áfonya. Őszinte leszek, korábban sosem ettem, maximum áfonyaszósz formájában, ami azért a cukor mennyiséggel összefüggésben nem sok azonosságot mutat a friss, nyers áfonyával. A szedres-áfonyás tortával kezdődött a szerelem, aztán igazából került mindenbe, főként az uzsonnára készített gyümölcsturmixba. A mai például egy nagyon jó párosítás volt: 2 narancs leve (2 dl), 1 nagy sárga húsú őszibarack (20 dkg) és 10 dkg áfonya. 6 dl turmix lett belőle.
De amit gondoltam, hogy fotóval is megosztok, az egy hasonlóképpen egyszerű recept: méghozzá egy áfonyás túrókrém.

Áfonyás túrókrém (2 főre)



- 250 g túró
- 100 g joghurt
- 150 g áfonya
- 1-2 ek eritrit - ízlés szerint (helyettesíthető cukorral/nyírfacukorral)

A túrót szitán átpaszírozzuk (na erre nekem nem volt időm reggel, de az állaga miatt érdemes megtenni), elkeverjük a cukorral és a joghurttal, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt. Az íze szempontjából érdemes pár szemet szétnyomkodni egy kanállal!villával, hogy ízesítsük a túrót vele.

CH tartalom: eritrittel készítve egy adag 22 g gyors CH-t tartalmaz.



2013. szeptember 7., szombat

Az új lakónk

Pénteken hazajött velünk az új lakónk, pontosabban az új tévé. Bevallom őszintén, nem vagyok az a technikai kütyü rajongó. Sosem követtem a trendeket, így most azért meglepetésként ért, mi mindent tudnak ezek az okos tévék. Bár, még barátkoznom kell vele. Nekem túlságosan dominál most a nappaliban a tévé, de majd biztosan hozzászokok. Más választásom úgy sincs, ha már itt van. :) Majd megszokom. Hiszen azért jó, csak nekem picit nagy. :)
Különben is, egy rossz szavam sem lehet, ritkán veszünk ilyen dolgokat. Én bezzeg mindig bővítem a kis konyhai készletemet. :)

Sült töltött paprika


- 180 g barna rizs (1 teli csésze)
- 1 kisebb vöröshagyma (80 g)
- 300 g darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 póréhagyma (80 g)
- 12 db paprika (hasznosított része kb. 700 g)
- 100 g tejföl
- 1 tk szárított kakukkfű
- só, bors, olívaolaj

A barna rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd kb. 45 perc alatt alacsony lángon megfőzzük a rizst.
Közben a vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. 2 evőkanálnyi olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát, 2 perc után hozzáadjuk a fokhagymát és a pürét is. Ha megsültek, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és kb. 5 perc alatt megsütjük. Félretesszük, amíg a rizs megfő. A paprikákat kicsumázzuk, kirázzuk belőle a magokat, majd kibélelünk egy tepsit sütőpapírral.
Ha kész a rizs, összekeverjük a hagymás hússal és a tejföllel, majd beletöltjük a paprikákba egy kiskanállal. A töltött paprikákat a tepsira helyezzük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük őket, amíg szépen megpirulnak.

CH tartalom: 1 paprika 14 g CH-t tartalmaz, 1 adag 3 paprika,, ami 43 g CH



2013. szeptember 3., kedd

Tortácska

Ez a szépséges tortácska az egyik hétvégén készült nálunk. Semmi konkrét alkalom nem volt, csak sütni akartam. Egyszerű, de mégis látványos. És persze finom :) Elrontani nem nagyon lehet. :) Úgyhogy, ezúttal nem is szaporítom a szót, csak annyit mondok: hajrá! :)

Szedres-áfonyás torta


Hozzávalók a piskótához:
- 100 g vaj
- 83 g tk búzaliszt
- 83 g fehér tönkölyliszt
- 1 ek sütőpor
- 130 g nyírfacukor
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek tej
-15 dkg áfonya
- 15 dkg szeder

Hozzávalók a krémhez:
- 150 g mascarpone
- 100 g szeder
- 50 g áfonya
- 25 g por nyírfacukor

A tetejére:
- 100 g szeder
- 100 g áfonya

A lisztet és a sütőport összekeverjük egy csipet sóval együtt. A cukor a tojásokkal robotgéppel fehéredésig keverjük, hozzádjuk a citromhéjat, a tejet, majd kanalanként a lisztet. Ha csomómentes tésztát kaptunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Tehetünk bele egy kevés citromlevet is.
A tészta egyharmadát sütőpapírral bélelt, kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, rászórjuk a gyümölcsöket majd a többi tésztát is ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e)
Közben elkészítjük a krémet: az áfonyát és a szedret egy nagyobb lyukú szitán átpasszírozzuk, így kb 1 dl-nyi sűrű gyümöcslevet kapunk (ha túl kis lyukú a szita, túl híg lesz a gyümölcslé és ezáltal a krém állaga is változhat). Ezt keverjük el a porcukorral és mascarponével. Amíg a torta sül, addig a krémet a hűtőbe tesszük dermedni, hogy ne legyen túl folyékony.
Ha a piskótánk megsült, rácsra tesszük kihűlni. Ha lehűlt, rákenjük a krémet és a tetejére szórjuk a gyümölcsöket.

CH tartalom:12 szelet esetén1 szelet 22 g CH-t tartalmaz (ebből 5 g gyors CH)



Forrás (módosításokkal): Szuflé magazin / Lila Füge / Kókuszos citromtorta ribizlivel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...