2013. december 31., kedd

Ma valahogy nem megy

Ma valahogy nagyon küzdök a kelt tésztákkal, két dolgot is készítek és az egyik tészta túl kemény, a másik túl lágy. Utóbbit újra-és újra átgyúrom egy kis liszttel, de akadnak kétségeim a végeredményt illetően. Mindegy, valami majdcsak kisül belőlük. :)

Így most inkább egy  régi receptet halászok elő, amivel még adós volt. Ez is kelt tészta, méghozzá egy házi tk zsemle. (egyébként pont ennek a kis nyavalyásnak egy másik változatával küzdök ma) :) Akkor jól sikerült, most variáltam az összetevőkkel és azt hiszem, azt nem szereti. :) De lehet, hogy simán csak ma valahogy nem megy. :)

Teljes kiőrlésű zsemle zöldfűszeres, juhtúrós krémsajttal


Hozzávalók a zsemléhez (8 darabhoz):
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 g élesztő
- 1 tk só
- 275 ml víz

Hozzávalók a krémsajthoz:
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg juhtúró

- 2 ek frissen aprított zöldfűszer (pl.: bazsalikom, kakikkfű, oregano, rozmaring)
- só (bár a juhtúró miatt nem sokat igényel), bors

A zsemle elkészítését ugyanúgy végezzük, amit a 100% tk kenyérnél, egészen az egy órás kelesztés végéig. Ekkor lisztezett felületre borítjuk a tésztát, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Tenyerünkkel gömbölyű labdákat formálunk belőle. A labdákat a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és ha van akkora tálunk, akkor aztborítunk rájuk, ha nincs, konyharuhával takarjuk le őket. További kb. 20 percig kelesztjük őket, amíg duplájára kelnek a zsemlék. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy tepsit behelyezünk a sütő aljába. Mikor a tészta megkelt, egy pohár hideg vizet öntünk a sütőben lévő tepsibe, majd behelyezzük sülni a zsmeléket. 15 perc elég is nekik.

A krémsajthoz összekeverjük a hozzávalókat és már kész is.

CH tartalom: 1zsemle 33 g lassú CH-t tartalmaz. A krémsajtot nem kell számolni.







2013. december 29., vasárnap

A sült cékla

Szerintem még úgy egy hónappal ezelőtt döntöttem el, hogy kipróbálom a reggeli kenyér mellé a zöldségturmixot (céklából, sárgarépából), viszont mivel ez egyértelműen csak frissen elkészítve jó, ezért egészen egyszerűen nem jutottam el odáig decemberben, hogy kipróbáljam. Ezért az a kb. másfél kiló cékla jó régóta ott sínylődött a hűtő aljában, mert a zöldségturmix készítése mellett ugyanúgy másra sem volt időm. Most már egy hete szabadságon vagyunk és kezdem érezni, hogy visszatér belém az alkotókedv és főzni is van már kedvem, nem csak aludni, olvasni és a tv-t bámulni. Épp ezért újra képes vagyok az itthon fellelhető maradékokból kitalálni, hogy mi legyen a vacsora, vagy épp az ebéd, és nem is rossz eredménnyel. Ma este a cékla került sorra a felhasználást illetően, és ez eszembe juttatta újra, hogy mennyire szeretem és miért is szeretnék én zöldségturmixot csinálni. :) Holnap talán már rá is veszem magam végre. :) És mivel a ma esti vacsorát lámpafénynél nem tudtam lefotózni, ezért hozok inkább egy régebbi céklás receptet, egy könnyű salátát, a mai kreáció meg majd jön később. :) De annyit elárulok, hogy abban is sült cékla volt. :)

Aki még nem próbálta sülve a céklát, annak erősen ajánlom, ugyanis fergetegesen finom cikkekre vágva és úgy megsütve. Ha meg akarjuk picit bolondítani, akkor fokhagymás-zöldfűszeres olívaolajjal kenegessük meg sütés előtt. Fenséges. :)

Saláta sült céklával és fetával (2 főre)


- 2 közepes cékla (megpucolva kb. 30 dkg)
- 7,5 dkg galamb saláta
- 5 dkg feta
- 3 dkg kesudió
- 1 tk méz
- 2 tk balzsamecet
- 1 tk vaj
- olívaolaj

A céklát megpucoljuk, cikkekre vágjuk, összeforgatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajjal  és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Közben a kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A mézet és a balzsamecetet elkeverjük, majd a vajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a mézes balzsamecetet. Egy percig forraljuk, hogy az ecet csípőssége elmúljon, majd levesszük a tűzről és beleforgatjuk a céklát. A salátát elkeverjük a céklával, kesudióval, és rámorzsoljuk a fetát. Kész is.

CH tartalom: 1 adag 16 g lassú CH-t tartalmaz



2013. december 27., péntek

Karácsonyi hízókúra

Idén sem törtük meg az elmúlt évek hagyományait, mi szerint karácsonykor én nem főzök. :) Még mindig rogyásig tele van a hűtőnk a szülőktől kapott finomságokkal, így ha ez alatt a két hét alatt nem tudok visszahízni végre néhány kilót, hát soha. :) Azt hiszem, a fáradtsági szintemet mutatja, hogy még mindig különösebb probléma nélkül alszom 10-12 órát egyhuzamban és kivételesen még a főzéshez sincs ihletem. Bár, gondolom ehhez hozzájárul az is, hogy gyakorlatilag megállás nélkül nassolunk valamit. Az egyetlen mentségem, hogy legalább cukrosat nem eszem, mert még a sütik is diéta-kompatibilisek, legalábbis azok, amiket én eszem. :)
Mivel a mai estét követően azt hiszem, diétára váltunk, egy könnyű levest hozok ma receptnek. Sokszor főzök kelbimbót a vegyes zöldséglevesbe, viszont a múltkor megláttam a Vidék ízében, hogy leveleire szedve került bele a levesbe és nagyon megtetszett, persze ehhez friss kelbimbó kell. Viszont megvan az az előnye, hogy a zöldségek nem lesznek túlfőzve a levesben és gyorsan elkészíthető. Nekem nagyon tetszett. :)

Zöldségleves kelbimbóval és gombával



- 2 közepes méretű sárgarépa (kb.: 16 dkg megpucolva)
- 20 dkg leveleire szedett kelbimbó (mivel a középső tömör torzsás részt nem használtam fel, csak a külső leveleketet, így kb. 30 dkg kelbimbó kellett hozzá)
- 20 dkg barna csiperke gomba
- 1 l zöldségalaplé
- 1 l víz
- só, bors, olívaolaj

A sárgarépát vékonyan felcsíkozzuk, a gombát felszeleteljük, a kelbimbót leveleire szedjük. Egy nagy fazékban kb. 2 ekolívaolajat hevítünk és nagy lángon kb. 2 percig pirítjuk a sárgarépát, majd hozzáadjuk a gombát, további 1-2 percig pirítjuk majd felöntjük a vízzel és zöldségalaplével. Sózzuk, majd kb. 10 percig főzzük, akkor hozzáadjuk a kelmbimbó leveleket, még 5 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek, de még roppanósak maradnak. Kész is. :)


CH tartalom: 6 főre számolva 1 adag 5 g lassú CH-t tartalmaz.

2013. december 11., szerda

Hiányzó dekoráció

Általában már Mikuláskor karácsonyi díszbe öltöztetem a lakást, ehhez képest most még a díszek sincsenek itt a lakásban a díszítéshez és leghamarabb hétvégén tudjuk elhozni év közbeni tárolóhelyükről, a szüleimtől. :) Nálunk ugyanis már nem férnek el. :)
Azért a piros terítők és a mikulásvirág már kikerült az asztalra, de ez még nem az igazi. Imádom a karácsonyi díszbe öltöztetett lakást, így most hiányzik. Bízom benne, hogy ezt a fránya megfázást is magam mögött hagyva a hétvégén tudok végre olyan dolgokkal foglalkozni, amik fontosak számomra. :)

Receptekből még mindig a régiek jönnek, főzni most sincs időm. De majd a szabadság alatt. :)

Paprikás csirkemell kukoricás-újhagymás majonézes burgonyával


- 50 dkg csirkemellfilé
 - 50 dkg burgonya (megpucolt állapotban mérve)
- 15 dkg kukorica (mirelit/1 cső leszemezve)
- 1 csokor újhagyma (kb. 7,5 dkg a hasznosított része)
- 12 dkg tejföl (1 kis pohár)
- 5 dkg majonéz
- 1 ek citromlé
- pirospaprika, köménymag por
- só, bors,olívaolaj

A burgonyát megpucoljuk, falatnyi kockákra vágjuk és lobogó sós vízben megfőzzük. A kukoricát szintén lsós vízbe megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A húst sózzuk, borsozzuk és jó alaposan megszórjuk pirospaprikával és egy kevés köménymaggal. Kevés olívaolajon kisütjük.A körethez a tejfölt, a majonézt és a citromlevet elkeverjük, majd beleforgatjuk a burgonyát, a kukoricát és a felkarikázott újhagymát.

CH tartalom: 1 adag köret 33,5 g CH-t tartalmaz (ebből 1 g gyors CH)



2013. december 9., hétfő

Puff

Puffoghatnékom van. De nem fogok puffogni. Csakazértsem. Csak magamban. És püfölöm a billentyűzetet. Puffpuffpuff. Azért ez nem az igazi. :( Na nem baj, majd kialszom. Talán. Vagy reggel tovább puffogok. :)
Vacsorára egy saláta?

Céklás-sárgarépás madársaláta csicseriborsóval


- 15 dkg madársaláta
- 1 közepes méretű cékla (megpucolva kb. 11 dkg)
- 1 nagy sárgarépa (megpucolva kb. 15 dkg) / 2 kisebb
- 1 kaliforniai paprika (kb. 9 dkg)
- 1/2 csokor újhagyma (kb. 6 dkg)
- 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
- 4 ek olívaolaj
- só, bors

A céklát és a sárgarépátmeghámozzuk zöldségpucolóval, majd mindkettőt lereszeljük (én robotgéppel csináltam). A kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, aa hagymát felkarikázzuk. A csicseriborsóról leöntjük a levét és leöblítjuk. A saláta hozzávalóit elkeverjük, meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és kész is. Egy kis citromlével ízesíthetjük még.

CH tartalom: 4 fő esetén 1 adag 20 g lassú CH-t tartalmaz.




2013. december 8., vasárnap

Ezen is túl vagyunk

Azt hiszem, nem kiabálom el a dolgot, ha azt mondom, ebben az évben a legnehezebb hetet letudtam végre. Ennek megfelelően alig látok a fáradtságtól, hiába a délutáni alvás, a szemeimnek úgy tűnik, hosszabb idő kell a regenerálódásoz. De sikeresen túl vagyunk ezen a héten, ezt megünneplendő pedig de úgy döntöttem, hozok ma estére még egy egyszerű kis receptet, a fáradtság ellenére is. :)
Méghozzá egy levest hozok, egyik téli kedvencemet, a sütőtök krémlevest. Nem tudom megunni. Sokféle fűszerezéssel, sokféle variációban készítettem már és mindenhogy imádom. :) Ez most zsályás, tejszínes, pikáns és krémes. Hjajj, bár lenne itthon sütőtök, hogy megfőzhetném holnapra.

Zsályás sütőtökkrémleves


- 1 kg sütőtök (megtisztított állapotban mérve)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma (kb. 12 dkg)
 - 3 gerezd fokhagyma (kb. 15 g)
- 1,5 + 0,5 dl tejszín
- 10-12 zsályalevél
- 1-2 kis szárított chili (ízlés szerint)
- só, bors, olívaolaj

A sütőtököt megpucoljuk és nagyobb kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Két evőkanálnyi olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd legvégül a sütőtököt is. Nagy lángon picit hagyjuk a sütőtökkockákat megpirulni, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. egyujjnyira elfedje a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon puhára főzzük a sütőtököt (kb. 20 perc alatt). Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a 1,5 dl tejszínt, összemelegítjük, ha kell, még fűszerezzük, ha esetleg túl sűrű, adhatunk hozzá még vizet. Tálaláskor tejszínt csorgatunk bele egy kanálból és zsályával díszíthetjük.

CH tartalom:6 főre elosztva ezt a mennyiséget 1 adag 31,5 g CH-t tartalmaz, (ebből 1,7 g gyors CH)



2013. december 1., vasárnap

Tervezgetés :)

Lehet, hogy ma megtaláltuk leendő otthonunk helyszínét. Persze még rengeteg a bizonytalansági tényező, ami miatt lehet, hogy folytatnunk kell a keresgélést, ennek ellenére jó érzés a kockás papírra rajzolgatni. Épp ezért most édességet hozok hosszú eszmefuttatás helyett. És inkább tervezgetünk tovább. :)

A múlt hétvégén vettem friss diót a piacon, ezért a héten diós süti készült. Legközelebb majd reszelek 1-2 almát a tésztájába, hogy kicsit szaftosabb legyen, de így sem volt á panasz :)

Kávés-diós kocka


Hozzávalók a piskótához:
- 7,5 dkg fehér tönkölyliszt
- 7,5 dkg tk búzaliszt
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg nyírfacukor (por)
- 3 tojás
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só

Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg darált dió
- 2 dl habtejszín (előre jól lehűtve)
- 6 dkg nyírfacukor (por)
- 2 ek sütőrum
- 2 púpos tk nescafé
- 1 ek zselatin
- 4 ek víz

A piskótához a liszteket elkeverjük a sütőprral és a sóval. A cukrot a tojásokkal egy elektromos kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a liszttet és a diót is. Sütőpapírral bélelt piskótasütő tepsibe simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
A krémhez a habtejszínt kézi habverővel kemény habbá verjük. a Mascarponét elkeverjük a cukorral és rummal, hozzákeverjük a felvert tejszínt.. A nescafét és a zselatint elkeverjük a vízben, mikróban megmelegítjük, majd hozzákeverjük a mascarponés krémhez.
A piskótáról levesszük a sütőpapírt, majd visszatesszük a tepsibe. Eloszlatjuk rajta egyenletesen a krémet és hűtőbe tesszük pár órára, hogy a krém kicsit megdermedjen.

CH tartalom: ebből a mennyiségből 15 nagyobb kockát lehet vágni. 1 kocka 15,6 g CH-t tartalmaz (ebből kb. 1 g gyors CH). 20 kocka esetén 1 szelet 11 g CH-t tartalmaz.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...