2014. február 25., kedd

Szokástól eltérően


Két hete elég korán mentem a piacra ahhoz, hogy finom, friss pisztrángot kapjak. Ez az egyetlen olyan halféle, amit a közeli piacon is meg tudok venni, mivel a pontyért nem vagyunk oda, a többi halat meg leginkább még fagyasztott állapotában árulják, a lazac pedig méregdrága. De a pisztráng, az még rendben van. Általában fokhagymásan, citrommal, rozmaringgal szoktam készíteni, de most valahogy újítani akartam. Megéri néha eltérni a szokásostól. :) Őszintén ajánlom mindenkinek, szerintem fantasztikus íze lett, a mandulás rizzsel igaz különleges főtétellé lehet varázsolni az amúgy egyszerű fogást.

Kurkumás-fűszeres pisztráng mandulás rizzsel


- 2 kisebb pisztráng (kb. 20-25 dkg-osak)
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk mustármag
- 1/2 tk köménymag
- 1 kis szárítot chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom
- 1/2 tk só
- 10 dkg basmati rizs
- 2,5 dkg mandula
- 3-4 szem szegfűszeg

A fűszereket mozsárban összetörjük, majd hozzá préseljük a fokhagymákat és így fűszerpasztát keverünk belőle. Az alaposan megmosott s letörölgetett halakat bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a hasába pedig fél szelet citromokat fektetünk. Legalább egy órán át pácoljuk így a hűtőben. A sütőt 180 fokra (légkeveréses) előmelegítjük. Egy tűzálló tálat sütőpapírral kibéleljük, belefektetjük a halakat. Alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, alufóliával lefedjük és a sütőbe tesszük. Az első 15 percben lefedve sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 30 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Közben elkészítjük a köretet: egy vastag aljú 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, egy percig pirítjuk rajta a rizst és a szegfűszeget, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és kb. 15 perc alatt puhára főzzük a rizst. A mandulát cikkekre aprítjuk (ha szeletelt, erre nincs is szükség), majd száraz serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor a rizst megszúrjuk amandulával. A halat még kevés citromlével meglocsolhatjuk.

CH tartalom: 40 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom: 544 kcal/adag





2014. február 17., hétfő

Színek a tányéron

Mostanában a színes ételekért rajongok. Ez pedig tökéletes színkavalkád. Szerintem ha már az időjárás ilyen szürke télen, legalább a tányérunk legyen színes. :)

Sütőtökös-burgonyás tócsni (15 db)


- 40 dkg sütőtök (megpucolt állapotban mérve)
- 40 dkg burgonya (megpucolt állapotban mérve)
- 1 fej vöröshagyma (kb. 12 dkg)
- 5 dkg vaj
- 5 dkg hajdinaliszt
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bos
- 1,5 tk szárított zsálya

A sütőtököt, a burgonyát és a hagymát lereszeljük, majd alaposan besózzuk és kb. 20 percre állni hagyjuk. Ezt követően nagyon alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tojással, a liszttel, a kipréselt fokhagymával, kevés borssal, zsályával, csipet sóval. Hozzákeverjük a reszelt zöldségekhez. Gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, kb. 1,5 cm vastagságúra lapítgatjuk őket a tenyerünkkel, vigyázva, hogy ne essenek szét. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc után megfordítjuk őket és további 15 perci alatt készre sütjük.
Salátával (mi rukkolával ettük) és tejföllel tálaljuk.

CH tartalom: 12,6 g lassú CH/db
Kalóriatartalom: 89 kcal/db
(15 db esetén)




2014. február 13., csütörtök

Brokkoli sütve

Valamiért brokkolit eddig mindig főzve készítettem. Legfeljebb utána picit rápirítottam. De hiba volt. A brokkoli sütve a legjobb. Képes lennék nassolásképp is azt enni,kis fűszeres sóval megszórva. Pedig véletlenül készítettem így, mert egyszerűbbnek tűnt, és nem akartam annyi fazekat mosogatni. :)
Megérte. :)

Brokkolis-sütőtökös kuszkusz pulykahússal (2 főre)


- 6 dkg kuszkusz
- 15 dkg sütőtök
- 15 dkg brokkoli  (kb. egy fél kisebb fej)
- 1 vékony szelet pulykamellfilé (kb. 10 dkg)
- 1-2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1/2 tk garam masala
- 1/2 tk cayenne-i bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt kb. 1-1,5 cm-es kis kockákra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Egy evőkanálnyi olívaolajat elkeverjük a fűszerekkel, kevés sóval és borssal, majd elkeverjük a zöldségekkel. Tűzálló tálba tesszük és 25 percig sütjük.
Közben a kuszkusznak kétszeres mennyiségű, enyhén sós vizet forralunk, leöntjük vele a kuszkuszt és lefedve 10 percig állni hagyjuk, amíg megpuhul.
Közben a húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés olívaolajon szép kérgesre pirítjuk.
Tálaláshoz a húst felszeleteljük és a zöldségekhez adjuk a kuszkusszal együtt. Összeforgatjuk és kész is.

CH tartalom: 35 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom: 290 kcal/adag



2014. február 11., kedd

Reggeli rutin

Reggelente megvan a kialakított rutin: óracsörgés, szundi, óracsörgés, szundi, majd ennek az algoritmusnak kb. 35 perces ismétlése. Ezek után nagy nehezen felkelés, mosakodás, felöltözés, smink, reggeli, vasalás és legvégül az aznapi elemózsia elcsomagolása. Mindez persze,amikor már tökéletesen puccba vágtam magam. Így merem ki a levest, így pakolom a paradicsomos tésztás, és a kedvencem, így facsarok ki 3-4-5 narancsot is. Megszámolni sem tudom már, hányszor sikerült ezen feladat elvégzése közben úgy lefröcskölnöm magam, hogy aztán mehettem átöltözni. És a narancs ilyen szempontból még aljas is, mert kimosni is nehéz a ruhából, ráadásul képes még a kezemet is úgy megfogni, hogy körömkefével sikálhatom. :)
De a reggeli rutinon változtatni nem lehet. Az, hogy ne felöltözés után végezzem el ezeket a feladatokat, gyakorlatilag képtelenség. Az egyetlen alternatíva, hogy kevésbé álomittas reggeleken felveszem a kötényt mindehhez. Őszintén szólva azonban, ez csak az esetek elenyésző százalékában van így. Helyette a végén marad a puffogás önnön butaságom felett, és a szekrény átkutatása egy aznapra ideálisnak tűnő újabb ruhadarab után. :)

És ha már reggeli, legyen túrókrém. Sárgarépás, mert azt imádjuk. :) És mivel a múltkor úgy gondoltam, hogy most extra egészségesek leszünk, ez hagymacsírával készült.

Sárgarépás-hagymacsírás túrókrém


- 25 dkg túró
- 10 dkg tejföl
- 1 nagy sárgarépa (kb. 15 dkg)
- kb. 3 dkg hagymacsíra
- só, bors

Igazából itt sem kell tenni mást, csak összekeverni. Persze a sárgarépát azért nem árt lereszelni előtte. :) Én "tálaláskor" még egy kevés hagymacsírával megszórtam. Imádom az ízét.

CH tartalom: 3 g CH/adag
Kalóriatartalom: 80 kcal/adag
8 adaggal számolva




2014. február 10., hétfő

Gyümölcstea kontra aromák

Évek óta leszoktunk a cukros üdítőitalokról, legyen szó szénsavasról vagy rostosról. Eleinte házi szörpöket ittunk,a diéta miatt azonban ezek is kiestek így igazából avíz mellett vagy cukormentes limonádét készítek nyaranta, hűvösebb időkben, mint mostanában is, teázunk. Mostanra a gyógyteákat is nagyon megszerettem, de ezek mellett azért a gyümölcstea szolgál nálunk üdítőként. Egy ideje azonban már ezekre is háklis vagyok, amióta felfedeztem, hogy szinte lehetetlen ízesített, aroma nélküli gyümölcsteát kapni a boltokban. Az egyetlen, amit találtam és ezektől mentes,az a csipkebogyó tea, így rendszerint azt szoktunk venni. A hétvégén azonban rendet raktam, és a szekrényben megtaláltam még egy korábbi gyógytea-beszerző körutam eredményét, és a sok gyógynövény között találtam csipkebogyót és hibiszkuszt is. Tegnap főztem is egy adaggal. Nos, mondhatom, most már a filteres csipkebogyó teának is búcsút mondunk. A különbséget zongorázni lehetne. Azt hiszem, ma egy kis gyömbérrel csavarok az ízén egyet. :)

A blini receptjét már régóta ki akartam próbálni, leginkább füstölt lazaccal, de az pont nem volt itthon, mikor készítettem. Helyette céklát sütöttem hozzá. Ha valaki nem fél az olajban sütéstől, akkor olajban is ki lehet sütni a céklát, akkor ropogósabb lesz, mint sütőben sütve.

Blini snidlinges ricottával és sült céklával (24 db)




- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg tk búzaliszt
- 20 dkg joghurt
- 10 dkg tejföl
- 2 tojás
- 1 tk sütőpor
- só, bors
- 2 közepes méretű cékla (kb. 30 dkg)
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg ricotta
- 1 marék snidling

A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és borssal. Egy nagyobb tálban elkeverjük a tojásokat a tejföllel és joghurttal, majd hozzászitáljuk a lisztet és alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós (elég hozzá habverő, nem kell hozzá mixer). 1 órára a hűtőbe tesszük a tésztát.
Nagyon kevés olajjal kikent serpenyőben kb. fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a blinit, úgy, hogy mindkét oldalán kb. 2 percig sütjük. Akkor kell megfordítani, amikor a tészta tetején kis apró lyukak keletkeznek.
A feltéthez a céklát megpucoljuk (ezt a műveletet érdemes gumikesztyűben megvalósítani), majd egészen vékonyan felszeleteljük. Fokhagymanyomóval kipréseljük a fokhagymát, elkeverjük az evőkanálnyi olívaolajjal és összeforgatjuk a céklával. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és180 fokon kb. 20 percig sütjük, de vigyázzunk, mert könnyen odaéghet.Közben megfordíthatjuk egyszer.
Tálaláskor a blinire szedünk egy kanálnyi ricottát, majd ráhelyezünk néhány szelet céklát.

CH tartalom: 7,4 g CH/darab (feltét nélkül 6 g CH/darab)
Kalóriatartalom: 90 kcal/darab (feltét nélkül 50 kcal/darab)


2014. február 5., szerda

Nem vagyok formában

Az elmúlt egy hétben valahogy úgy jött ki a lépés, hogy habár szinte minden nap készítettem valami finomságot a konyhában, de valahogy mindegyikbe belecsúszott valami pici bibi, ami megakadályozott abban, hogy lencsevégre kapjam a végeredményt. A banánkenyérnek a teteje repedt meg túlságosan, a kacsa nem lett elég puha, a wokos tésztában picit puhák lettek a zöldségek. Beismerem, nem vagyok most formában. De szerintem betegeskedés után ennyi még belefér. :) Cserébe nagyon finomakat eszünk, csak nem kerülnek fel a blogra - egyelőre. Mert bizony a mai wokos vacsorát muszáj lesz hamarosan újra elkészítenem, mert fantasztikus íze lett.
Így ha ezt a wokos receptet még nem is, de egy másikat hozok. Én nagyon szerettem ezt is, főleg, mert hús nélküli, és mostanában egyre inkább keresem a hús nélküli recepteket.
Ja és a legújabb felfedezésem, nagy bologságomra, hogy lehet kapni cukor nélküli szójaszószt. Boldgság. :)  Ja és még szezámolajat is kaptam végre, isteni ízt ad a zöldségeknek!

Ázsiai zöldséges pirított barna rizs


- 11 dkg barna rizs
- 12 dkg zöldborsó
- 3 szál újhagyma
- 1 jó nagy sárgarépa (kb. 14 dkg)
- 3 cmgyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek szójaszósz
- 1-2 kis szárítottchili / friss
- olívaolaj

A rizst leöblítjük, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű enyhén sós vízzel és lefedve 45 perc alatt megfőzzük. A sárgarépát vékonyan felcsíkozzuk, az újhagymát hosszában félbe vágjuk és kb 3-4 centis darabokra vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk. A zöldborsót lobogó, enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük.
Két evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk a wokban (vagy magasabb falú serpenyőben), beledobjuk a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát. Kb. 5 perc sütés elég is neki. Ekkor hozzáadjuk a megfőtt zöldborsót, a szójaszószt, majd legvégül a rizst. Továbbra is nagy lángon hagyjuk és még néhány percig pirítjuk, néha átforgatva.

CH tartalom: 38 g CH / adag
Kalóriatartalom: 244 kcal / adag
(amennyiben olyan suójaszószt használunk, amely nem tartalmaz cukrot, az 36 g CH-t jelent)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...