2014. szeptember 30., kedd

Recept még nyárról

Imádom az olyan őszi napokat, mint a mai is. Napsütés, kék ég, kellemes hőmérséklet. Legszívesebben csak a szabadban lennék ilyenkor. Bezzeg az irodánkban két pokrócba bugyolálva ültem egész nap, ott olyan hideg volt. Nem is értem, hogy lehetséges ez ilyen jó időben. :(

A szép őszi nap ellenére most még egy nyári receptet hozok, amit a nyaraláson az apartmanban készítettem.

A recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg.

Kapribogyós füstöltmakréla krém


- 1 konzerv füstölt makréla (170 g)
- 2 evőkanál kapribogyó
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál natúr joghurt
- 5 dkg natúr krémsajt
- só, bors
A makréláról leöntjük az olajat és villával összetörjük a halat. Elkeverjük a joghurttal, krémsajttal és citromlével. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, legvégül pedig belekeverjük a kapribogyót. Friss kenyérrel, olajbogyóval tálaljuk.
CH tartalom: a fenti mennyiség kb. 4-6 személynek elegendő, a CH tartalommal gyakorlatilag nem kell számolni



2014. szeptember 24., szerda

Megfázva :(

Már egy hónapja terveztük, hogy elvisszük a szüleimet Ausztriába túrázni. De persze minden hétvégére esőt mondott. És 10 fokot. Abban pedig azért nem olyan mókás kirándulni, így hétről-hétre halogattuk. A terv eredetileg az volt, hogy augusztus végén megyünk, amíg még jó idő van. Ráadásul azt is figyelembe akartuk venni, hogy szeptember közepétől a munkahelyemen beindul a bolondok háza, így akkor már nem tanácsos szabadságra menni. Ehhez képest az út csak halasztódott, egészen a múlt hétvégéig. De megérte. Ragyogó napsütés volt végig, az orrom jól le is égett és csodaszép helyeken jártunk. :)
Aztán jött mindennek a böjtje. Túl azon, hogy két nap kiesés milyen ledolgozhatatlannak tűnő elmaradást hozott a munkában, hétfőn még le is dőltem a lábamról, valami fránya vírus elkapott. 100 zsepi/nap volt az átlagom. Most már picit jobb, de tekintve, hogy holnap egy újabb 12 órás munkanap vár rám, vannak fenntartásaim, hogy a javulás útjára léptem-e. :) Amin pluszban bosszankodom, hogy pénteken indulnánk a Magas-Tátrába egy szervezett túrára, amit nagyon nem szeretnénk kihagyni, viszont 1200 méteres szintemelkedés van benne, amit náthásan-köhögve neccesen lehetne végigcsinálni. :(
Szóval, úgy tűnik, ez a böjtje a szép időnek. :) Sebaj, megérte! :) Csak a hétvégére jöjjek rendbe. :)

Receptnek pedig nézzünk egy melengető indiai curryt ebben a hűvös időben. Örülnék neki, ha valaki most elkészítené nekem, jó sok chilivel. Az én erőmből ma csak egy egyszerű zöldséglevesre futotta, jó sok erőspaprikával. :)

A recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg.

Ananászos csirkecurry
 

- 2 csirke felsőcomb
- 2 csirkemellfilé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 tesákanál garam masala
- 1/2 teáskanál cayenne-i bors
- 1/2 teáskanál koriander mag
- 6-8 szem kardamom mag
- 4 dl kókusztej
- 2 dl víz
- 20 dkg friss ananász
- 15 dkg kókuszchips vagy kókuszreszelék
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 20 dkg (basmati) rizs
- só
- kókuszzsír / (olíva)olaj
 
A csirkedarabokat megmossuk, szárazra töröljük, majd alaposan besózzuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért durvára aprítjuk. A koriander és kardamom magot mozsárban megtörjük. Turmixgépben, vagy botmixerrel fűszerpasztát készítünk a vöröshagymából, fokhagymából, gyömbérből és a fűszerekből. Kevés sót adunk hozzá. Egy magas falú serpenyőben felhevítünk egy kesvés kókuszzsírt és nagy lángon oldalanként kb. 3 perc alatt megpirítjuk a csirkedarabokat, majd félretesszük őket. Újabb kb. tesákanálnyi kókuszzsírt hevítünk és hozzáadjuk a fűszerpasztát. Két percig pirítjuk, majd beleforgatjuk a csirkedarabokat. Felöntjük a kókusztejjel és a vízzel. Közepes lángon 35 percig főzzük lefedve.
Közben elkészítjük a rizst. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a szegfűszeget és a kardamomot, majd hozzáadjuk a rizst. További egy percig pirítjuk, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Az ananászt megpucoljuk, felszeleteljük és kis falatnyi kockákra vágjuk. Ha letelt a 35 perc, a húshoz adjuk az ananászt és a kókuszt. A kukoricalisztet csomómentesre keverjük 1-2 evőkanálnyi szafttal, fokozatosan adunk hozzá további kb. egy merőkanálnyit a léből, majd visszaöntjük a serpenyőbe és elkeverjük. A szaft így még nem túl sűrű, de már nem is leves állagú. A rizst külön kínáljuk hozzá, így nem ázik el tálaláskor.

CH tartalom: 52 g CH/adag (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 616 kcal/adag




2014. szeptember 13., szombat

Újratervezve

Rég volt ilyen nyugodt szombatunk. Pedig egész nap akadt tennivaló, de az elmúlt hetekben végre sikerült azt a rengeteg lemaradást behozni, hogy most már csak az aktuális, adott heti feladatok és főzőcskézés marad.
Bár alapvetően nem vagyok az a típus, aki sokat tervezget, mégis az utóbbi időbe igyekszem egyre jobban előre beütemezni a hetet. Épp ezért péntek este nekiláttam, hogy megtervezzem, mit is fogok ma főzni, hogy ne vállaljam túl magam. Mert ez utóbbi gyakran előfordul. :) Egy aszalt paradicsomos tésztát terveztem, amiben van friss paradicsom is, mert ezt könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Ez azonban felborult, amikor a boltban a hűtőpultből rámkacsintott a pisztráng, és mivel állandó szívfájdalmam, hogy kevés halat eszünk, nem volt más választásom: a pisztráng jött velem haza. Így viszont tervezhettem újra az egész ebédet persze. :)
Azt hiszem, nem bántuk meg a módosítást. :)

Paradicsommal és kakukkfűvel sült pisztráng, fenyőmagos-bazsalikomos rizzsel (2 személyre)


- 2 kisebb pisztráng (kb. 50 dkg)
- 4-6 ág kakukkfű
- 1/2 citrom
- 25 dkg koktélparadicsom (én sárgát és pirosat vegyesen használtam)
- 10 dkg basmati rizs
- 15 g fenyőmag
- 2 ek friss bazsalikom
- olívaolaj
- só, bors

A pisztrángot megmossuk, szárazra töröljük, alaposan sózzuk és borsozzuk. A hasába félbevágott citromkarikákat és kakukkfű ágakat teszünk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük, köré dobáljuk a koktélparadicsomot, meglocsoljuk kevés olajjal. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Közben elkészítjük a rizst: egy vastag aljú fazékban kevés olajon egy percig pirítjuk, majd felöntjük a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel. Lefedve, alacsony lángon kb 15 perc alatt megpároljuk a rizst, amíg minden folyadékot magába szív. Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A rizst tálalás előtt elkeverjük a fenyőmaggal és a bazsalikommal.


CH tartalom: 43 CH/dag
Kalóriatartalom: 466 kcal/adag

2014. szeptember 9., kedd

Lencse vacsorára

Rájöttem, hogy szeretem a lencsét. Pedig gyerekkoromban nem nagyon ettünk. Emlékszem, mikor úgy 4 évvel ezelőtt először főztem a saját konyhámban. Mert ugyebár a gyerekkori szokások lassan kopnak, így a lencsével is hadilábon álltam. Egy Stahl Judit újévi lencsesaláta receptet módosítottam. Őszinte leszek: nem ízlett. Pontosabban, nem volt rossz, de valahogy nem hozott lázba. Nagyon sokáig nem is vettem ár magam, hogy lencsét készítsek, főleg, hogy az Uram sem rajong érte. Aztán valahogy mégis bekúszott a konyhámba. Igaz, nem a hagyományos, magyar formájában. Se lencsefőzeléket, se lencselevest nem készítek. És a klasszikus barna lencse sem a kedvencem. Ellenben az alternatíváit imádom. A vörös lencse már rég kedvencemmé vált (nem csak az íze miatt, hanem mert kb. 15 perc alatt megfő), az apró szemű puy lencse szintén jó barátom (szintén áztatás nélkül is gyorsan megfő, kb 20-25 perc alatt). Legutóbb pedig a beluga, vagyis fekete lencsével ismerkedtem meg. Megtévesztő ugyan, mert főzve nem fekete, hanem barna, viszont nagyon kellemes az íze. Legelőször kelkáposztával készítettem, sült kacsához. :)
Egyébként lencsét általában vacsorára készítek, ha nem akarok kenyeret enni. Ez a saláta is egy ilyen változat.

Beluga lencse saláta paradicsommal és sült fetával


- 20 dkg beluga lencse
- 40 dkg paradicsom
- 15 dkg feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj

A lencsét a fokhagymával és a babérlevéllel együtt sós vízben kb. 25 perc alatt megfőzzük. A paradicsomot vékonyan felkarikázzuk. A lencsét elkeverjük a paradicsommal és kb. 2 evőkanál olívaolajjal. Sóval, borssal, és a felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A fetát kevés olajjal megkent serpenyőben pár perc alatt megsütjük, a saláta tetejére helyezve tálaljuk.

CH tartalom: 34 g CH/adag
Kalóriatartalom: 482 kcal/adag





2014. szeptember 7., vasárnap

Szerelem 2 keréken

Születésnapomra kaptam egy új biciklit. Teljes szerelem. Egyszerűen oda vagyok érte. Pedig nem is gondoltam volna. Úgy voltam vele, hogy olyan drága egy új kerékpár, jó nekem a régi, amit még tizenéves fejjel kaptam a szüleimtől, egy MTB.
Őszintén szólva, ha korábban ráültem volna egy ilyen biciklire, biztos nem sajnáltam volna beruházni rá. Egy álom vele tekerni, pedig amúgy szerintem nehezebb, mint a régi kétkerekűm. Úgyhogy mostanában reggelente a legnagyobb bosszúságot az okozza, ha lóg az eső lába, vagy épp zuhog is. Bár azt hiszem, nem épp napsütéses ősz elé nézünk, így jobb lesz, ha hamarosan végiggondolom, hogy tudnám kivitelezni az esőben munkába biciklizést is.
Illetve amivel még küzdök, az az "ételszállítás". Ha ugyanis van időm főzni, mindig viszem magammal az aznapi kis uzsonnás csomagot. Ami nem is olyan kicsi, ha végiggondoljuk, hogy kell bele tízóraira valamilyen sütiféleség plusz gyümölcs, aztán ebédre főétel, van, amikor leves is társul hozzá és persze gyümölcs ott is. Meg még a gyümölcs uzsonnára, és egy kis plusz a biciklizés miatt is. Kitöltene egy kisebb hátizsákot. :) Na, azt meg nem vagyok hajlandó felvenni, így mindezt most a csomagtartóra próbálom reggelről-reggelre odaapplikálni egy ridikülben. Szép kis kihívás, mi? :) A körömcipő gyűjteményem is szépen szaporodik bent az íróasztalom alatt, hogy legyen mire átcserélni a balerinát. :)
Az viszont tagadhatatlan, hogy a napsütéses szép őszi napokon nincs is jobb, mint betekerni és főleg hazatekerni a munkából. :) Az én gyönyörű új kétkerekűmen. :)

Receptnek pedig egy olyat hozok, ami nagy sikert aratott az Uramnál. Füstölt makréla pástétom. Egy hasonló receptet láttam  GoodFoodban, onnét jött az ötlet. Készítettem még mellé lilahagymás-balzsamecetes paradicsomsalátát és bazsalikomos marinált sültpaprikát is, meg persze friss házi pitát. Kis könnyű péntek esti vacsora volt. :)

Oregánós füstöltmakréla pástétom


- 10 dkg füstölt makréla
- 1/2 citrom leve
- 1 ek friss oregánó
- 1 ek vaj
- só, bors
- 2 ek vaj a tetejére

A vajat mikróban megolvasztjuk és a makrélával, oregánóval (néhány levél kivételével), citrom levével együtt aprítóba tesszük. Ha összeállt a krém, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Egy kis tálkába simítjuk, a tetejére olvasztott vajat csorgatunk és oregánó levelekkel díszítjük. Hűtőbe tesszük dermedni.



CH tartalom: 0 :)
Kalóriatartalom: 453/teljes adag

2014. szeptember 3., szerda

Pihis este

Habár lenne mit csinálnom ismét a lakásban, de úgy döntöttem, a mai este a pihenésé. Így egy könnyű desszert recept után bevetem magam a legújabb José Saramago könyvemmel kádba, és egy pohár bor mellett kiáztatom magamból a felgyülemlett feszültséget. :)
A gofrit még áprilisban készítettem, amikor felkértek az első vendégszereplésre a Kifőztük online gasztromagazinba. Azóta abban a megtiszteltetésben lett részem, hogy állandó közreműködőjük lehettem, aminek nagyon örülök és igyekszem mindig valami újjal szolgálni, bár annyi tervezésre, mint ezeknél az első recepteknél, sajnos nincs időm.

Ezt a gofrit viszont nagyon szerettem, mert egyrészt imádom a hajdinaliszt ízét, másrészt gluténmentes. Sajnos ezáltal kicsit hamarabb is szárad, de mi azért még pár nappal később is megettük könnyedén. :)
Ja, és akár hiszitek, akár nem, ez a szivecskés gofrisütő, nem az én szerzeményem, hanem még az Uram agglegény életének egyik szerzeménye. Feltételezem, inkább a szendvicssütő részét használta csak. Az nem szivecskés. :)

Hajdinalisztes gofri - gluténmentes (40 kis gofri)


- 25 dkg hajdinaliszt
- 2 dl tej
- 1/2 dl víz
- 1/2 dl olívaolaj
- 10 dkg natúr joghurt
- 2 tojás
- 2 dkg nyírfacukor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só

A lisztet elkeverjük a sóval, a szódabikarbónával és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a tejet, a vizet,
az olajat, a joghurtot és a tojások sárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a nyírfacukorral, majd
spatulával vagy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztes-tejes keverékbe. Felforrósított, olajjal
kikent gofrisütőben merőkanálnyi adagonként kisütjük. Ízlés szerint friss gyümölcsökkel vagy
lekvárral tálaljuk.

CH tartalom: 5,3 g CH/db
Kalóriatartalom: 42 kcal/db
(40 pici gofrival számolva)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...