2015. január 29., csütörtök

Diómánia

Nálam a télhez hozzá tartozik, hogy gyakorlatilag állandóan diót eszem. Nem győzöm venni, mindig azzal küzdök, hogy egyszer csak huss, elfogyott az összes és baktathatok utána, hogy vegyek újabb fél-egy kilót a piacon. Mindig elhatározom, hogy majd kakukkfüves-nyírfacukros verziót is készítek belőle, de odáig sosem jutok el. Bár sütibe gyakran teszem, ami annak is köszönhető, hogy könnyű darálni. Nem úgy, mint a mákot, attól megőrülök. Hiába az Uram kedvence a mákos sütemény, azért nem veszem rá magam gyakrabban mákos sütik készítésére, mert utálok mákot darálni. Ráadásul nincs máshová fogatni a mákdarálót, mint a konyhai bárszékre. Nem túl praktikus. :)
Visszatérve a dióra. Imádom. Mikor megkért a Nyírfacukor, hogy készítsek kaárcsonyra  receptet az új vaníliás pudinggal, azonnal tudtam, hogy valami almás-diós tortát fogok készíteni. És mivel még Karácsonyra készült a recept, egy kis rummal muszáj volt megbolondítani.  :)
Ezúton is nagyon köszönöm még egyszer a megtisztelő felkérést a Nyírfacukornak, és remélem, a torta másoknak is ízleni fog!

Pudingos almás-diós torta


Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához, 12 szelethez
a piskótához:
- 3 tojás
- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg nyírfacukor por
- csipet szódabikarbóna
a pudingos almához:
- 4 nagyobb alma (megtisztítva kb. 50 dkg)
- 1 csomag Nyírfacukor vaníliás pudingpor
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
a diós krémhez:
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 2 teáskanál rumaroma
- 1 evőkanál zselatin
- 4 evőkanál víz

A piskótához a tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd óvatosan egy spatula vagy fakanál segítségével beleforgatjuk a kemény fehérjehabot. A szódabikarbónával elvegyített liszteket adagonként a tojásos masszához szitáljuk, összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába simítjuk,160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, míg a teteje elkezd pirulni. Félretesszük hűlni.
Az almát felkockázzuk és a fahéjjal együtt kevés víz hozzáadásával megpároljuk egy serpenyőben (nem kell teljesen puhára párolni, mert a pudinggal még főzni kell egy keveset). A pudingport csomómentesre keverjük a víz és a tej keverékével, majd alacsony lángon kevergetve, besűrítjük vele az almát. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A mascarponét elkeverjük fél dl tejszínnel, a rumaromával, a cukorral és a dióval. A maradék tejszínt lágy habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés részbe. A zselatint elkeverjük 4 evőkanál vízzel, majd mikróban felmelegítjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon benne. A krémhez keverjük.
A piskótát félbevágjuk, majd visszatesszük a tortaformába az alját (a tortaforma oldalát ismét béleljük ki sütőpapírral). Eloszlatjuk rajta a pudingos almát, majd a diókrémet. Ráhelyezzük a felső piskótalapot és legalább 3-4 órán át a hűtőben hűtjük. Tálalás előtt porrá őrölt
nyírfacukorral és kevés fahéjjal megszórjuk.

CH tartalom: 20 g CH/szelet (ebből 4 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 204 kcal/szelet


2015. január 26., hétfő

Sportoláshoz müzliszelet

A házi müzliszelet receptjével már kísérletezem egy ideje. Az eredeti receptet a GoodFood magazinból vettem, viszont ugye én nyírfacukorral készítem, és kevesebbet is teszek belőle mézből is, így azért más az állaga. De ami a fő problémám volt vele, hogy nagyon-nagyon morzsálódik. Ami nekem segített rajta végül, az a mandulaliszt hozzáadása volt. Azért még így se várjuk el tőle azt a bolti mű müzli szelet állagot, amiben a puffasztott szemeket egy ragacsos glükőzszirup massza tartja össze. Ez sokkal tömörebb állagú, viszont nagyon finom, kész energiabomba, túrázáskor és síeléshez mindig ezt visszük magunkkal. :)
Csomagoljuk őket sütőpapírba, úgy könnyebb szállítani, nem ragad össze és könnyebben egyben is marad. :)
Tudom, hivatalosan azt mondják, ne együnk mézet meg aszalt gyümölcsöket, de ha számoljuk őket, kis mennyiségben belefér :)

Házi müzliszelet


Hozzávalók 16 szelethez:
- 12 dkg vaj
- 8 dkg nyírfacukor
- 7 dkg méz
- 14 dkg zabpehely (apróbb szemű, igény szerint gluténmentes)
- 5 dkg kókuszreszelék
- 2 dkg lenmag, mozsárban megtörve (2 ek)
- 1 dkg szezámmag (1 ek)
- 4 dkg aszalt szilva (cukrozatlan) apróra vágva
- 4 dkg aszalt sárgabarack (cukrozatlan) apróra vágva
- 6 dkg őrölt mandula
- 5 dkg mogyoró apróra vágva
- 1/2 tk őrölt fahéj

A vajat a cukorral és a mézzel összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről és elkeverjük a többi hozzávalóval. Egy kb. 20x25 cm-es tűzálló tálat kivajazunk és alaposan belenyomkodjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd vékony pengéjű éles késsel felszeleteljük (vigyázzunk, ha ekkor nagyon morzsálódna, nyugodtan nyomkodjuk újra össze az ujjainkkal).

CH tartalom: 16 g CH/szelet (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 200 kcal/szelet


2015. január 25., vasárnap

Esetem a zabkeksszel

Bizony, sok más diéázó sorstársamhoz hasonlóan és is sokszor kifejezetten utálom a reggeli kötelező kenyéradagot. A vacsorákkal már jobban tudok variálni, de ha nincsen házi kenyér itthon, csak valami bolti, na azzal nagyon meg szoktam küzdeni. Ezért szoktam ugye minél többféle feltétet variálni, ez a lazacos is így született. Viszont most kivételesen nem erről akarok mesélni, hanem a képen mellette látható kekszféleségről.
Először akkor ettem zabkekszet, mikor látogatóban voltam a nővéremnél Angliában. Már akkor is a diéta miatt kerestem, milyen alternatívákat lehet kint kapni, ez volt az egyik. De őszinte leszek, nem voltam oda érte, mivel túl száraz. Azóta több félét megkóstoltam már, egyik sem volt az igazi, bár az ízüket nagyon szerettem. Ezért találtam ki, hogy elkészítem házilag, az majd biztos jobb lesz. Nos, most már biztos állíthatom: nem, nem a bolti a rossz. Ez ilyen, ízre finom, de nagyobb mennyiségnél gyakorlatilag belefullad az ember. :) Épp ezért lehet, hogy remek egészséges kenyérhelyettesítő lenne, de azt hiszem, inkább majd zab helyett búzakeksszel kísérletezem a jövőben. :)
De ha esetleg ismertek jobb receptet, örömmel fogadom! :)
A lazackrém viszont nagyon finom! ;)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg és az Internetpatika támogatásával készült.

Édesköménymagos-újhagymás lazackrém


Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg lazacfilé
- 5 dkg natúr krémsajt
- 2 szál újhagyma
- 1 kávéskanál édesköménymag
- só
- őrölt bors

A halat alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk. Sütőpapírral bélelt tűzálló tálba tesszük, és alufóliával lefedve, 180 fokon, a vastagságától függően 15-20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A lazachúst villával összetörjük, elvegyítjük a krémsajttal, a felaprított újhagymával és a mozsárban megtört édesköménymaggal.

CH tartalom: 1 g alatt/adag
Kalóriatartalom: 95 kcal/adag




2015. január 22., csütörtök

Kétségek

Rohan az idő, ezt mindig megállapítom. A minap gondoltam végig, hogy lassan 4 éve írom ezt a blogot és főzöm a kis receptjeimet. Hobbiként indult és mostanra a legnagyobb szenvedélyem, kedvenc időtöltésem lett. De időnként kétségek fogalmazódnak meg bennem. Hová jutottam el ez alatt a csaknem 4 év alatt? Vajon mennyire van szükség ennyi gasztroblog között az enyémre? Tudom, hogy az én receptjeim egy igen szűk körnek szólnak, hisz nem habos-cukros sütemények és tésztahegyek köszönnek vissza a fotókról. És még ha egészségtudatos konyháról beszélünk is, akkor sem a szélesebb kört megszólító hagyományos magyar konyha ízvilágát hozom el reformizálva. :)
Ma már nem azért követem ezt a diétát, mert kötelező, nem azért, mert azt mondták, így lesz majd jó neked. Hanem mert tapasztaltam és tapasztalom még most is, hogy milyen jó ez a szervezetemnek. Nem szépítem, nekem is vannak nehezebb időszakaim, mikor összecsapnak a fejem fölött a hullámok, és nemhogy új recepteket nincs időm kitalálni, de örülök, ha egyáltalán van időm enni. Ilyenkor hamar felborul a szervezetem, de mikor visszatérek újra a diétához, a sporthoz, hihetetlen gyorsasággal lesz jobb a közérzetem és újra tele leszek energiával. Épp ezért hiszek abban, hogy ez a helyes táplálkozási mód. Persze, lehetnénk még egészségesebbek, kevesebb gluténtartalmú gabonával, kevesebb tejtermékkel, de ami miatt szerintem jó ez a diéta, hogy semmit nem tilt. Jó persze, fehér cukor, fehér liszt, fehér rizs stb ne legyen, de azért ez nem ugyanaz mintha mondjuk egyáltalán nem ehetnénk többé gluténtartalmú ételeket. Szeretem, hogy ennyire változatos konyhát lehet vinni mellette, és úgy tudunk diétázni, hogy sokat és jókat eszünk. Lehet, giccsesen hangzik, de bizonyos tekintetben mostanra a blogommal egyfajta küldetéstudat is megfogalmazódott bennem, hogy a receptjeimmel az egészséges táplálkozásra buzdítsak másokat is. Nem csak akkor, ha egy betegség miatt mindezt előírja az orvos.
Épp ezért mindig örömmel nézegetem a blog statisztikáit, hisz látom a tendenciát, hogy egyre többen olvasnak és főznek is tőlem. Néha nagyon örülök és büszke vagyok magamra, hogy mindezt elértem, noha az elején semmi tudatosság nem volt a blogírásban nálam. Aztán elkezdenek marcangolni a kétségek, mikor sokkal szebb és magasabb szintű konyhaművészetet bemutató blogokat nézek, vagy látok újabbakat feltűnni, akár hasonló témában is, rövidebb idő alatt nagyobb olvasottsággal: vajon valóban jó az, amit csinálok? Tényleg jók ezek a receptek? Tényleg van, aki elkészíti őket? És még ha ezen túl is lépek, meggyőzőm magam, hogy persze, hisz jönnek a visszajelzések, látom a látogatottsági adatokat, de akkor is kétséget szül, hogy vajon miért haladok ilyen lassan. A diéta tudatosságot hozott a blogomba, ez pedig akarva-akaratlanul ezzel kapcsolatos terveket, célokat szült. Amiket hol reálisnak érzek, hol meg kétségek rágta ostoba álmoknak. :)
És miután egy darabig marcangoltam magam ilyen kérdésekkel, mindig visszatértek az eredeti gondolathoz: hogy nem azért kezdtem el főzni és blogot írni, mert ezzel el akartam érni valamit, hanem mert szenvedélyesen szeretem. És ha mindeközben néhányan csatlakoznak hozzám a konyhában, annak nagyon-nagyon örülök. :)

És ha már a diétáról zengek itt ódákat a lelki dilemmáim közepette, akkor hozok egy olyan receptet, ami nálunk alap: a szódás kenyér. Régóta sütöm ezt a kenyeret, csak mindig rohanásban, reggel ,és ezért sosem jut időm rendesen lefotózni, hogy felkerülhessen a blogra. A múlt hétvégén azonban összeszedtem magam, és inkább annyival korábban keltem, hogy tudjak még néhány fotót készíteni. Mindig akkor sütöm ugyanis ezt a kenyeret, ha a boltba nincs időm élesztős kenyeret sütni vagy boltba menni. Este elő lehet készíteni a hozzávalókat és reggel csak néhány perc kell összeállítani a tésztát, aztán 30 perc a sütőben és már kész is. Frissen az igazi, de mi másnap is szoktunk belőle enni.Frissen ne is töltsük az időt a szeleteléssel, törjük, úgy az igazi, a vastag, kérges héja csak úgy ropog. :) Egy dolog viszont fontos, hogy ne a hagyományos élesztős kenyér ízét várjuk, ez teljesen más mind állagra, mind ízre, de nagyon finom. :)
Ha valaki nem akar joghurtot tenni bele, helyettesítheti vízzel is, de 30 g szénhidrátnyi kenyérben csak 1 g gyors szénhidrát van, így én ezzel nem szoktam foglalkozni. :)

Szódás kenyér


Hozzávalók egy kisebb kenyérhez
- 20 dkg tk tönkölyliszt
- 8 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 pohár natúr joghurt (15 dkg)
- 1 dl víz
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk só

A liszteket elvegyítük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert joghurtot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a kissé ragadós tésztát, hogy összeálljon, de nem kell sokáig gyúrni, különben tömör lesz a tésza. Alaposan megszórjuk liszttel a felületét és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

CH tartalom: 188 g CH/kenyér
Kalóriatartalom: 1066 kcal/kenyér




2015. január 20., kedd

Hétköznap ebédre

Nemrég már írtam arról, hogy egyre többször készítek egészséges gyorskajákat, azaz extrém gyorsan összedobható fogásokat, amiket akár reggel is el lehet készíteni, hogy legyen mit enni a munkahelyen. Ideális, ha marad egy kis csirkehúsunk, csak gombát kell hozzá frissen venni, a többi hozzávaló egészen biztosan akad a kamrában is. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Paradicsomos-gombás bulgur csirkehússal


Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg bulgur
- 1 főtt csirkemellfilé (maradék is lehet)
- 1 kis vöröshagyma
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom (7 dkg)
- 1 teáskanál Worchestershire szósz
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj

A bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben kb. 10-15 perc alatt megpároljuk, ezalatt az összes folyadékot magába szívja. A finomra aprított hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és nagy lángon megsütjük. Sózzuk, belekeverjük a paradicsompürét és 1/2 dl vizet, 1 percig főzzük, végül hozzáadjuk a szálaira szedett csirkehúst. A kakukkfűvel és a Worchestershire szósszal ízesítjük.

CH tartalom: 45 g CH/fő
Kalóriatartalom: 430 kcal/fő




2015. január 18., vasárnap

Tészta köretnek

Habár a blogra ritkán kerül fel, azért változatlanul szoktam tésztát készíteni a diéta mellett is. Pedig való igaz, a tésztafogyasztási szokásainkon drasztikusan változtatni kellett, hisz fejenként 5 dkg tészta az nem az a mennyiség, ami a megszokott. :) Ennél a receptnél viszont nem feltűnő a kevés tészta, hisz csak köretként szerepel a spagetti. Szóval, hajrá, együnk tésztát is, ez így például csak 40 g szénhidrát, nem is vészes, ugye? Még egy leves is elfér hozzá ebédre. :)
A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Zöld fűszeres csirkemell fokhagymás-tejszínes spagettivel


Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csontos-bőrös csirkemell
1 evőkanál vaj + a tál kenéséhez
3 evőkanál friss zöld fűszer, vegyesen (bazsalikom, kakukkfű, tárkony, rozmaring, snidling)
20 dkg teljes kiőrlésű spagetti
2 dl tejszín
1 kis üveg fekete olajbogyó
3 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
őrölt bors


A húst megmossuk, szárazra töröljük, alaposan sózzuk, borsozzuk, megkenjük vajjal. A bőre alatt elosztjuk az aprított zöldfűszer-keveréket. Vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, alufóliával lefedjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, közben néha meglocsoljuk a kisülő zsiradékkal. Levesszük róla a fóliát, és 250 fokon további 5-10 percig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
Közben elkészítjük a köretet. Lobogó, sós vízben megfőzzük a tésztát. Serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk az áttört fokhagymát, felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk; 1 merőkanálnyit önthetünk hozzá a tészta főzővizéből. Beletesszük a leszűrt olajbogyót, és 3-5 percnyi főzés után elkeverjük a kifőtt tésztával. A ropogósra sült csirkemellet vékonyan felszeleteljük, és a spagettivel tálaljuk.

CH tartalom: 42 g CH/fő
Kalóriatartalom: 540 kcal/fő


2015. január 17., szombat

Édesburgonya

Az édesburgonyával kapcsolatban még nem jutottam dűlőre, hogy most szabad-e enni vagy sem. Mármint, persze hogy szabad, csak mondjuk a magas glikémiás indexe miatt nem az igazi, viszont azt is olvastam, hogy a magasabb rosttartalma miatt pedig lassabban szívódik fel. Szóval a fene se tudja. Mivel nálunk elég kevés helyen kapni, és nem is túl olcsó, így eleve ritkán készítek belőle bármit is, bár tény, hogy számomra, sütőtök rajongó számára ideális köret lenne. Így azért az a veszély nem fenyeget, hogy hetente többször ennék belőle, így hát úgy döntöttem, néha ez is tökéletes lesz. :) Krumplit meg amúgy sem szoktam enni. :)
Ez az egyik legegyszerűbb módja az elkészítésének, hasábokra vagy karikákra vágva, tepsibe téve kis fűszerrel és hamarosan már kész is. A pisztránghoz nekem nagyon illett, amit ezúttal rendhagyó módon köménymaggal fűszereztem. :)

A recept a Kifőztükben jelent meg.

Pisztráng pikáns édesburgonyával


Hozzávalók 2 személyre
2 kisebb pisztráng (kb. 25 dkg-osak)
2 nagy édesburgonya (45-50 dkg)
2 evőkanál (olíva)olaj
1 kávéskanál Cayenne-bors
1 kávéskanál köménymag
citrom

őrölt bors

Az édesburgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk. Az olívaolajat elkeverjük kevés sóval és a fűszerekkel, majd ráöntjük a burgonyára. Összeforgatjuk, és egy nagy tepsi egyik felén elosztjuk. A pisztrángot alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Kívül-belül sózzuk és borsozzuk, citromlével meglocsoljuk. A halakat nagyobb darab sütőpapír közepére helyezzük, amelynek a tetejét meggyűrve összefogjuk – így párolódik majd a hal, de nem ég meg a bőre sütés közben. Óvatosan a tepsire helyezzük az édesburgonya mellé, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük; félidőben átforgatjuk a burgonyát, hogy mindenhol egyenletesen piruljon. Azonnal tálaljuk.

CH tartalom: 45 g CH/fő
Kalóriatartalom: 390 kcal/fő


2015. január 15., csütörtök

Levest vacsorára

Habár most ismét meleget mondanak, én mégiscsak téli időszámítás szerint élek, így előszeretettel készítek tartalmas, fűszeres leveseket. A vörös lencsét azért használom ilyenkor előszeretettel, mert gyorsan megfő, és magas a szénhidrát tartalma, így vacsorára elég egy nagy tál leves, nem kell kenyeret enni. :)

A recept az Internetpatika támogatásával készült, a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.

Indiai karalábés, vörös lencsés leves



- 2 közepes karalábé (tisztítva mérve kb. 40 dkg)
- 1 kis vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 15 dkg vörös lencse
- 2 dl kókusztej
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál Cayenne-bors
- 4-6 szem kardamommag
- só
- kókuszzsír vagy (olíva)olaj

A vöröshagymát felaprítjuk, a karalábét és a sárgarépát kockákra vágjuk. Kevés felhevített kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fűszereket, 1 percig pirítjuk, majd elvegyítjük a karalábéval és a sárgarépával. Néhány percig sütjük, ezután felöntjük annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje a zöldségeket. Sózzuk, forrástól számított 10 percig főzzük, hozzáadjuk az alaposan leöblített lencsét és a kókusztejet. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségféle és a lencse meg nem puhul. A leves 1/4-ét kiszedjük, botmixerrel pürésítjük, majd az egészet újra összekeverjük.

CH tartalom: 30 g CH/adag
Kalóriatartalom: 160 kcal/adag




2015. január 12., hétfő

NTP4 - avagy a Nagy Tortasütő Projekt 4. felvonás

November közepe óta vártam, hogy végre megjelenjen ez a recept a Kifőztük magazinban és publikálhassam a blogon is. Aztán persze mióta december végén megjelent az aktuális lapszám, azóta nem jutottam el odáig, hogy a blogra is feltegyem. Jellemző. :) Viszont erre a tortára vagyok eddig talán a legbüszkébb, az összes NTP közül. Bár igaz, ami igaz, az első volt a legnagyobb lépés, az volt az első saját kreációjú tortám, persze az Uramnak mindig az a baj, hogy kevés a sütijeimben a mák. :) Így a második inkább egy nagyon csokis lett, de sajnos felejthetőre sikerült. A tavalyi aztán rendhagyó volt, mert a klasszikus mákost túrós-meggyes-mákosra cseréltem. És mivel tavaly mák volt, idén megint csokoládénak kellett jönnie. :) Imádtuk ezt a tortát. A piskótája kakaós és diós, a krém pedig rumos és csokoládés, igazi téli torta szerintem, de nem túl tömény, nem túl édes. A rumtól pedig kellőképpen ünnepi hangulata van. :)

Csokoládés-diós-rumos torta (12 szelet)


a piskótához:
- 5 tojás
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál kakaópor
a krémhez:
- 20 dkg 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, vagy 70%-os nyírfacukros
- 3 dkg nyírfacukor
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál zselatin
- 2 teáskanál rumaroma
a díszítéshez:
- egész és tört dióbél

A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel, végül a darált dióval. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, beledolgozzuk a 3 dkg nyírfacukrot és a kakaóport. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük. A tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük benne a porrá őrölt nyírfacukrot, a mascarponét, a rumaromát és az étcsokoládés masszát. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.

A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük a krémmel. Egész és tört dióval díszítjük. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben dermesztjük.

CH tartalom: 19 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 252 kcal/szelet
FONTOS! a felhasznált csokoládétól függően változhat a torta szénhudráttartalma!




2015. január 9., péntek

Gyorskaja otthon

Bizony, létezik a gyorskaja nálam is, csak én inkább magam készítem. És nem azért hívom így, mert hasonlít a gyorséttermi fogásokra, hanem mert ugyanazon okból készítem őket, mint amiért sokan gyorsétterembe járnak: nincs idő másra. Ezek a a fogások amúgy rendszerint reggel készülnek, mielőtt munkába mennék, ugyanis általában 15-20 perc alatt elkészíthetőek, sokszor ráadásul nem is kell mindig végig ott állni mellettük.
Nem mondom, hogy ezek a fogások jelentik a gasztronómia csúcsát. Viszont hihetetlenül egyszerű és gyors elkészíteni őket, így nem kell lemondanunk idő hiányában az egészséges táplálkozásról.

A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.

Harisszás darált hús rizzsel (2 személyre)




- 10 dkg basmati rizs
- kb. 2 dl húsleves
- 15 dkg darált sertéscomb
- 1 kápiapaprika
- 1/2 fej kisebb vöröshagyma
- 1 púpos teáskanál harissza
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj

Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk, a paprikát felkockázzuk, nagy lángon, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a harisszát, majd a darált húst, és megsütjük. A rizzsel tálaljuk.

CH tartalom: 43 g CH/adag
Kalóriatartalom: 344 kcal/adag


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...