2015. február 24., kedd

Újabb rohanós

Olyan fáradt vagyok, hogy csak na. Valahogy mostanában hétvégén sem sikerül soha normálisan aludni, szóval már eleve fáradtan indulok neki a hétnek. Nem túl ideális. Épp ezért örülnék, ha valaki holnap reggel elkészítené ezt nekem. Rohanós reggelen készült, de mivel majd hajnalban keltem, hogy kenyeret süssek, holnap sztrájkolok és csak tojásért szaladok le a boltba, hogy a maradék nokedliből tojásos nokedlit tudjak készíteni. :)
Szóval ez egy nagyon egyszerű és egészséges fogás. Akkor is remek, ha nem rohanvást készül. ;)

Rizses egytál lazaccal és zellerrel


Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg basmati rizs
- 20 dkg lazacfilé
- 10 dkg szárzeller
- 1/2 citrom leve
- 2 cm friss gyömbér
- 1/2 kávéskanál szecsuáni bors
- (olíva)olaj

Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
A lazacfilét felkockázzuk, sózzuk, a mozsárban megtört szecsuáni borssal ízesítjük. A szárzellert felkarikázzuk, a gyömbért felaprítjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, 1 percig pirítjuk rajta a gyömbért, majd hozzáadjuk a zellert, és néhány perc alatt megsütjük, félretesszük. Ismét kevés olajat hevítünk, kb. 5 perc alatt megsütjük a lazacot, a citromlével ízesítjük, majd elvegyítjük a sült zellerrel és a főtt rizzsel.

CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 344 kcal/fő


2015. február 21., szombat

Teljes kiőrlésű rozskenyér

Habár kicsit megkésve, de megígértem, hogy hétvégére felteszem a blogra a rozskenyér receptjét. Az igazság az, hogy a diéta kezdetén sokat kísérleteztem kenyerekkel, rozsossal is, de az utóbbi időben nem volt erre időm és energiám, főleg nem a rozshoz.
De a héten végre sikerült, és nagyon büszke voltam rá. Tömött ez is, a rozskenyerekhez hasonlóan, de nem az a fojtogatós, hanem igazán finom, és friss marad napokig. Kicsit csaltam, mert a kenyérsütő gépet használtam dagasztásra, de a lényeg a végeredmény, nem? :)
Sajnos a fotó kora reggel készült, fény még alig volt, így elnézést a színekért. :(

Teljes kiőrlésű rozskenyér


- 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 18 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 evőkanál búzasikér (10 g)
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál méz
- 4 g szárított élesztő
- 275 ml víz

A langyos vizet elvegyítjük a mézzel és az élesztővel és a kenyérsütőgép táljába öntjük. Hozzáadjuk a sikérrel és sóval elvegyített liszteket. A géppel bedagasztjuk a kenyeret és az első kelesztésre is a gépben hagyjuk. Ha nincs kenyérsütő gépünk kézzel dagasszuk kb. 5 percig (ebbenaz esetben az elején kicsit kevesebb lisztet adjunk hozzá, és a gyúrásnál adagoljunk még hozzá, hogy ne ragadjon nagyon a kezünkhöz, majd 10 percet pihentessük, gyúrjuk át és utána kelesszük 1 órát meleg helyen. Ezt követően lisztezett felületen 3-4 percig dagasszuk újra a tésztát, nem baj, ha összetömörödik. Sütőlapra helyezzük és meleg helyen 45 percig kelesztjük. Előmelegített, gőzös sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, éles késsel bevághatjuk pár helyen a tetejét.

Az egész kenyér 291 g szénhidrátot és 1451 kalóriát tartalmaz.





2015. február 19., csütörtök

Csak merészen! :)

Az utóbbi időben sokszor szembe jut, hogy amikor elkezdtem írni a blogot, még mennyire másképp főztem. A diéta miatt rengeteg olyan alapanyagot kezdtem el használni, amit korábban sosem. Bár újítani már akkor is szerettem, hisz a bulgur, a kuszkusz már ismert alapanyagok voltak nálunk, és azért ezek még mindig nem az átlag magyar háziasszony konyhájának alapélelmiszerei. Mégis, nagyon sok új ízt fedeztem fel azóta. Épp ezért bátrabban is kísérletezem. És habár előfordulnak kevésbé sikeres kreációk, többnyire valami nagyon jó dolgot sikerül az asztalra tennem. Legalábbis mi így gondoljuk. :) Szóval, csak merészen! :)

Ez a recept is egy jól sikerült verzió. A Fűszerésznél kapható fahéjjal és csillagánizzsal készítettem. Egyébként nehéz megállni, ha az ember betéved hozzájuk, hogy ne vásárolja fel az egész boltot. A héten a kínai ötfűszer keveréküket próbáltam ki (szintén kacsához), és szerintem a top tízes listámra felkerült. :)
A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Fahéjas-csillagánizsos kacsa sütőtökös kuszkusszal


Hozzávalók 4 személyre
- 2 bőrös kacsacomb (kb. 45 dkg)
- 2 bőrös kacsamell (kb. 40 dkg)
- 1 dl fehérbor
- 1 narancs
- 2 fahéjrúd
- 2 csillagánizs
- 6 gerezd fokhagyma
- 45 dkg sütőtök
- 12 dkg kuszkusz
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj vagy kókuszzsír

A kacsamelleket és -combokat alaposan bedörzsöljük sóval, borsozzuk, és zsiradékkal kikent tűzálló tálba tesszük. Elhelyezzük körülöttük a fűszereket és a fokhagymát, ráreszeljük a narancs héját, majd ráöntjük a narancs kifacsart levével elvegyített fehérbort. 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 1,5 órán át sütjük, az első órában lefedve, majd utána fedő nélkül. Ekkor 10 percenként meglocsoljuk a szafttal, hogy a bőre szép ropogósra süljön.
A kuszkuszt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű forró, sós vízzel leöntjük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon, és magába szívja a nedvességet. A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd kevés zsiradékon megsütjük, és elvegyítjük a kuszkusszal. Tálaláskor a kisült szafttal meglocsoljuk a húst.

CH tartalom: 43 g Ch/fő
Kalóriatartalom: sajnos a bőrös kacsa kalóriatartalmával nem vagyok tisztában, így ezt inkább nem számolom ki, de nem egy diétás fogás, ez biztos



2015. február 15., vasárnap

Kimaradt recept

Valamiért azt hittem, hogy ez a recept réges-régen felkerült a blogra. Aztán mikor a saját lazacos receptjeim között keresgéltem pár hete, akkor döbbentem rá, hogy kimaradt. Pedig úgy szoktam, hogy külön mappába válogatom a még blogra váró és már publikált anyagokat, és ez valahogy elkavarodhatott.
Pedig kár lenne érte, a távol-keleti ízek igazi tárháza van benne. Az pedig nem titok, hogy én rajongok ezért az ízvilágért. Ha nem kapunk egyben nagyobb lazacot, kisebb szeletekkel is ugyanígy kivitelezhető. Egyébként szerintem kifejezetten ünnepi fogás, és ami jó benne, hogy borzasztóan egyszerű elkészíteni. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Ázsiai fűszeres, egyben sült lazac illatos rizzsel


Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg lazacfilé
- 1/2 teáskanál édesköménymag
- 1/3 teáskanál kardamommag
- 1/2 teáskanál Cayenne-bors
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- só
a körethez:
- 20 dkg basmati rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 szem szegfűszeg
- 6 szem kardamommag
- só
a tálaláshoz: friss korianderlevél (elhagyható)

A lazachoz mozsárban megtörjük az édesköménymagot, a kardamommagot, majd elkeverjük a Cayenne-borssal, a fahéjjal, a mézzel és az olajjal. A lazacot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, megszórjuk sóval, majd mindkét felét megkenjük a fűszeres-mézes páccal. (Ha időnk engedi, hagyjuk a hűtőben 1-2 órát állni, hogy még jobban átjárják az ízek.) Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal vagy kibéleljük sütőpapírral. Ráhelyezzük a lazacot, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.Közben elkészítjük a rizst. Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a szegfűszeget és a kardamomot, majd hozzáadjuk a rizst. További egy percig kevergetjük, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha elkészült, villával fellazítjuk a rizsszemeket. Tálaláskor a rizst megszórhatjuk korianderlevéllel.

CH tartalom: 38 g CH/fő
Kalóriatartalom: 311 kcal/fő





2015. február 8., vasárnap

Aprócskák :)

A most következő recept különösen kedves a szívemnek. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy miért. Talán mert több oka is van. Egyrészt minden bizonnyal azért, mert olyan kis romantikus-bájos a formája. Másrészt, mert imádom a vaníliás cukrot (bizony, vaníliás nyírfacukor!) a tetején, arra csábít, hogy beleharapjunk. Aztán ott van benne a házi meggylekvárom, amit szintén imádok. És végül, de abszolút nem utolsó sorban azért, mert ez a recept került a Nyírfacukor vaníliás cukrának a csomagolására és nagyon hálás vagyok a felkérésért és a bizalomért. Köszönöm a lehetőséget!

Remélem, Ti is úgy fogjátok szeretni ezt a receptet, ahogy én. Ha nincs otthon ilyen sütinyomóforma, elég egy kiskanálnyi halmot a sütőlapra helyezni. Mivel a tészta elég sűrű, nem fog szétfolyni, hogy egyenletes lapkákat kapjunk, de attól még az íze finom lesz. :) A tésztája amúgy a klasszikus aprósütemény, nem az omlós fajta, hanem inkább a tömör, így aki ezt a típust nem szereti, annak ezt kevésbé ajánlom.

Vaníliás-meggylekváros aprósütemény


Hozzalók 24 darabhoz:
- 11 dkg fehér tönkölyliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 11 dkg vaj
- 5 dkg nyírfacukor
- 6 dkg nyírfacukor por
- 10 g vaníliás nyírfacukor
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- csipet só
- kb. 1 dl házi cukormentes meggylekvár
+ 10-15 g vaníliás nyírfacukor a forgatáshoz

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a nyírfacukorral és a vaníliás cukorral, majd elvegyítjük a tojással és tojássárgájával. Fokozatosan hozzáadjuk a sóval elkevert liszteket. Nyomózsákba töltjük és tetszőleges formázó véggel kis halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon 15 perc alatt megsütjük őket. Ha kihűltek, meggylekvárral összeragasztjuk őket. Az egyik felét ecsettel megkenjük egy kevés vízzel, majd a vaníliás cukorba forgatjuk.

CH  tartalom: 10 g CH/darab
Kalóriatartalom: 89 kcal/darab

Fontos, hogy a lekvártól függően változhatnak a szénhidrát és kalória adatok!








2015. február 5., csütörtök

Friss salátát télen is

Télen időnként rám tör a nyers zöldség hiánya. Persze, mindig eszem reggelihez paprikát, paradicsomot, de azért amit télen kap az ember, az nem ugyanaz. Épp ezért kevesebbet is eszem ilyen típusú zöldségekből, helyette pedig próbálok olyan alapanyagokból salátát kreálni, amik télen is frissek. Az egyik ilyen a sárgarépa. Ami nálam örök favorit, teljesen mindegy, hogy nyersen, főzve, sütve, akárhogyan. :) Csírával meg egyenesen vitaminbomba. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg, a Bioháló támogatásával.

Csírás-mentás sárgarépasaláta


Hozzávalók 2-4 személyre
- 2 sárgarépa (kb. 20 dkg)
- 5 dkg vegyes csíra
- 1 evőkanál frissen aprított menta
- (olíva)olaj

A sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Elkeverjük a csírával, a mentával, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Tálalás előtt 1-2 órát állni hagyjuk.
Tipp: ez a mennyiség előételként 4, főételként 2 fő részére elegendő.

CH tartalom: 10 g CH/fő (2 személyes adagoknál) (búzacsírával számolva, csíra típusától függően változhat)
Kalóriatartalom: 123 kcal/fő




2015. február 1., vasárnap

Megszokások

Egy párkapcsolatban mindig kötünk kompromisszumokat. Én azt az elvet vallom, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeket inkább megszokunk (ergó kompromisszumot  kötünk a megváltoztathatatlannal :) ), mint hogy állandóan és örökösen küzdjünk ellene. Mert bizony mások vagyunk és mindannyiunknak megvannak a magunk kis szokásai. Temrészetesen nálunk sincs ez másképp és az évek múltával a kompromisszumok megszokássá válnak. Nincs is ezzel semmi baj. :)
Általában együtt jövünk haza a munkából az Urammal, de múlt héten egyik nap én értem haza előbb.  Elég nyűgös napom volt, így tény és való, hogy gondolkodás nélkül tettem egymás után a rutinfeladatokat: táska le, fűtés felteker, ilyenek. És persze bekapcsoltam a tévét is (sajnos rossz szokás, de mindig bekapcsolom és a háttérben valami nyomozós sorozatot bambulok). Konstatáltam, hogy híradó megy benne, majd leültem a kanapéra a gépemhez. Eltelt szerintem jó 10 perc, mire rájöttem: tulajdonképpen miért is megy a híradó? Én ugyanis kifejezetten utálom. De az Uram meg mindig ezt akarja nézni, hát megszoktam, hogy ha híradó megy, nincs mese, azt kell nézni, nem lehet elkapcsolni. Hát így vagyunk a mindennapjaink, a megszokások és a kompromisszumok rabjai. :)

De hogy megtörjük a megszokásokat, egy időben lehetett kapni az egyik kisker láncban gömbcukkinit. Évek óta vágytam már rá, hogy kapjak valahol, annyira mutatós, így hát nagyon boldog voltam, mikor megláttam a boltban. Szerintem ha vendégeket akarunk elkápráztatni, akkor is tökéletes választás, mivel elő lehet készíteni és az utolsó sütési fázissal megvárhatjuk a vendégek érkezését. :)

A recept a Kifőztük februári számában jelent meg.

Töltött gömbcukkini


Hozzávalók 4 személyre
- 4 gömbcukkini
- 20 dkg darált sertéscomb
- 10 dkg vörös lencse
- 7 dkg sűrített paradicsom
- 1/2 vöröshagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál Worchestershire szósz
- 5 dkg reszelt sajt
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj

A cukkinik tetejét levágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastagságban megmaradjon a húsuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal kívül és belül megkenjük. Vágott felükkel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük (nem kell teljesen átsütni). Közben elkészítjük a tölteléket: a vörös lencsét alaposan leöblítjük, bő, sós vízben megfőzzük. A hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, 4-5 perc alatt megsütjük. Elvegyítjük a leszűrt lencsével, belekeverjük a sűrített paradicsomot, a kakukkfüvet és a Worchestershire szószt, 1 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a sajt 2/3-át, és a masszával megtöltjük a cukkiniket. A maradék reszelt sajtot a töltelékekre osztjuk, mindegyikre ráhelyezzük a cukkini tetejét. A töltött zöldségeket visszatesszük a sütőbe, és további 10 percig sütjük.

CH tartalom: 26 g CH/fő
Kalóriatartalom: 241 kcal/fő



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...