2015. május 25., hétfő

Ismét eper

Túl trehány vagyok, ezt sokszor, sok szempontból megállapítom. Például a lekvárokat előszeretettel elfelejtem lefotózni és feltenni a blogra. Pedig sokat készítek, sokféle alapanyagból. Csak valahogy én már annyira nem szoktam gondolkodni rajta, hanem automatikusan készítem, hogy nem is igazán gondolom receptnek ezeket.
Ettől függetlenül ma rátaláltam a tavaly készített eperlekvár fotóira, és gondoltam, ha már előkerült, hát felteszem a blogra is. :)

Bodzás és sima eperlekvár


Hozzávalók 2 literhez
3 kg eper (tisztítva mérve)
15 dkg nyírfacukor (ízlés szerint lehet több is)
6-8 tányér bodzavirág
2 citrom leve

Az epret alaposan megmossuk és két fazékba tesszük (az egyikben készül a sima, a másikban a bodzás). Krumplitörővel kicsit megtörjük a szemeket (így gyorsabban szétfő), fazekanként fél dl vizet öntünk rá, hozzáadjuk a citromlevet és feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 1-1,5 órán át főzzük, alacsony lángon, gyakran megkeverve, hogy ne égjen le. A nyírfacukrot úgy egy óra elteltével adjuk hozzá. Amikor már kezd sűrűsödni, az egyik fazékba beletesszük az enyhén leöblített, letépkedett bodzavirágokat (vigyázat, ne áztassuk, mert az értékes virágpor elveszhet). Alaposan kimosott, szódabikarbónás vízben átfőzött üvegekbe töltjük, szárazdunsztban kihűtjük(a forró lekváros üvegeket több pokrócba tekerjük és úgy hagyjuk 1-2 nap alatt fokozatosan kihűlni).
A lekvár állagát legkönnyebben úgy tesztelhetjük, ha egy kiskanálba kiszedünk belőle és 5 percre hűtőbe tesszük. Ha túl híg, még főzhetjük tovább. Ha több cukrot használunk, akkor a főzési idő rövidülhet.

CH tartalom: 21 g CH/1 dl  (ebből 4,5 g lassú CH)
Kalóriatartalom: 91 kcal/1 dl



2015. május 22., péntek

Az aktuális büszkeségem :)

Nem tudom, ki mit tervezett a hosszú hétvégére, de minket a rossz idő végül maradásra bírt, nem utazunk el sehová. Épp ezért egy olyan receptet hozok, ami egészen biztosan kötelező elem kell, hogy legyen eperszezonban, ha van időnk elbíbelődni vele. Egyébként elkészíteni nem nehéz ezt a tortát, csak egy picit időigényes a több fázis és a hűtés miatt. De higgyétek el megéri. Imádom benne azt a habkönnyű eperkrémet. :) És kár is lenne tagadni, ez az aktuális büszkeségem. Szép lett, ugye? :)

A recept megjelent a Kifőztük online gasztromagazinban is.

Epres charlotte


Hozzávalók 12 szelethez, 22 cm-es tortaformához
a piskótához:
4,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4,5 dkg fehér tönkölyliszt
7 dkg nyírfaporcukor
4 tojás
a töltelékhez:
25 dkg eper
2,5 dkg nyírfacukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
a krémhez:
25-30 dkg eper
5 dl habtejszín
8 dkg nyírfaporcukor
1 vaníliarúd
2 púpozott teáskanál zselatin
a tálaláshoz:
eper

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfaporcukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és megkenjük a tészta egyharmadával. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 30 x 30 cm-es területen eloszlatjuk rajta a maradék tésztát. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt mindkét lapot megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk a szögletes tésztát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az egyik oldalánál fogva a konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A kerek piskótalapot rácsra téve hűtjük ki.
A töltelékhez az epret botmixerrel pürésítjük, elvegyítjük a nyírfacukorral, a citrom levével meg héjával, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 20 perc). Miután kihűlt, eloszlatjuk a kitekert piskótalapon, majd újra feltekerjük, és 1/2 órát pihentetjük.
A krémhez az epret botmixerrel pürésítjük, összekeverjük a nyírfaporcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk az eperpürébe. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.
Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal, és az oldalát szorosan kirakjuk a 1/2-1 cm vastagra vágott piskótatekercs-szeletekkel. Beleöntjük az eperkrémet, majd a tetejére helyezzük a kerek piskótalapot. Ha túl nagy lenne, éles késsel körbevágjuk. A süteményt legalább 2-3 órán át hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt a tetejére tortatálat helyezünk, az egészet óvatosan megfordítjuk, és leemeljük a charlotte-ról a kerek tálat. Aprított eperrel díszítjük.

Tipp: tölteléknek használhatunk kész eperlekvárt is.

CH tartalom: 19 g CH/szelet (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 228 kcal/szelet





2015. május 16., szombat

Tépősaláta az erkélyen

Minden évben újítok valamit az erkélyen. A tavalyi év nem volt túl sikeres, a klasszikus fűszernövényeim sem élték túl az első időszakot, pontosabban inkább csak vegetáltak egész nyáron. MEg is fogadtam akkor, hogy nem ölök bele még egyszer ennyi időt, pénzt és energiát, ha aztán jön egy minden eláztató esős hét és kirohad a fűszerek nagy része. De persze egy év távlatában megszépülnek az emlékek. És mikor úgy egy hónapja elmentem a kertészetbe, hát hogy is mondjam, nem sikerült túl élénken emlékezni a tavalyi fogadalomra és telepakoltam a kocsit mindenféle fűszerrel. Emellett pedig új szerzeményként vettem tépősalátá. Még sosem próbálkoztam vele az erkélyen, és nem is nagyon bíztam benne, hogy bírni fogja. De eddig úgy tűnik, tévedtem, ugyanis már a sokadig aratáson vagyok túl és továbbra is gyönyörűen nő a saláta. Imádom, hogy este csak kimegyek, letépem a leveleket és már ott is a friss (igazán friss) salátaalat.

Ebbe a receptbe ugyan még nem az erkélyen szedett saláta került, de ez még nem csorbítja érdemeit. És amíg még van retek, addig készítsétek el. És a tökmagot nehogy kihagyjátok, inkább duplázzátok meg a mennyiségét. ;)

A recept a Biháló csíráival készült, a Kifőztükben is megjelent.

Retekcsírás-tökmagos saláta


Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg retek
- 5 dkg uborka
- 3-4 salátalevél
- 1,5 dkg sangó retekcsíra
- 1,5 evőkanál tökmag
- 1-1,5 evőkanál tökmagolaj

A retket vékonyan felszeleteljük, az uborkát hosszában félbe-, majd szeletekre vágjuk, a salátaleveleket felcsíkozzuk. Elvegyítjük a zöldségeket és a csírát, meglocsoljuk a tökmagolajjal, és a tökmaggal megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 2 g CH/fő
Kalóriatartalom: 115 kcal/fő



2015. május 10., vasárnap

Lekvár felhasználása

Ilyenkor májusban, mikor a piacon járok és még puffogok magamban, hogy milyen drága az eper, mindig eszembe jut az esküvőnk előtti május. És a nagy izgalom, hogy lesz-e már eper, hogy hogy fog sikerülni, hogy kész leszek-e vele. 120 kis üveg lekvárka. Nem tudom, mi volt a nehezebb, betöltögetni a kis üvegeket és dunsztba tenni, vagy inkább egyesével rákötni a neveket szalmaszállal. :) Imádtam. :)

Akkor még cukorral főztem a lekvárt, most már persze nyírfacukrot használok. És lelkesen főzöm is minden évben a lekvárokat, attól függően, mikor és mennyi gyümölcshöz jutok, és menyi szabadidőm van. És a lekváros üvegek csak gyűlnek a kamrának használt tárolóban. A gond csak az, hogy keveset használunk belőle. Én imádom vacsorára a lekváros kenyeret, de az Uram nem rajong érte ebben a formában. Épp ezért keresem az olyan alternatívákat, hogyan lehetne a sütibe becsempészni. Persze túlmutatva a hagyományos piskótatekercsen és linzeren. A pudingos-lekváros sütemény is így született, és ez a mostani is ezért készült. Bármilyen lekvárral finom szerintem. :)Ja meg szoktam a lekvárt szimplán mascarponéval elkeverni és úgy tenni két piskótalap közé - torta vagy szelet formájában, teljesen mindegy. :)

A recept az Internetpatika támogatásával készült, a Kifőztükben is megjelent.

Zabpelyhes-lekváros morzsasütemény


Hozzávalók 20 szelethez, 20 x 25 cm-es formához
- 12 dkg apró szemű zabpehely
- 10 dkg nyírfacukor
- 7,5 dkg fehér tönkölyliszt
- 7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1,5-2 dl cukormentes sárgabaracklekvár

A zabpelyhet elvegyítjük a nyírfacukorral, a kétféle liszttel, a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. A morzsás állagú tészta 2/3-át alaposan belenyomkodjuk a formába, megkenjük lekvárral, a maradékot eloszlatjuk rajta. 160 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A süteményt a tálban hagyjuk kihűlni, azután kockákra szeletelve tálaljuk.

CH tartalom: 12 g CH/darab (ebből kb. 1 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 108 kcal/darab
(a saját házi sárgabaracklekvárral számolva)





2015. május 8., péntek

Tavaszi ízek

Imádom a tavaszt. És nem csak azért, mert végre lehet kapni friss zöldségeket, hanem a színek miatt. A téli szürkeség után végre ott vannak a színek: az újhagyma friss zöldje, és a harsány rózsaszín retek. Nem győzök ilyenkor betelni vele. Mindenbe beleteszem ezeket. Ebbe a túrókrémbe pedig kétféle retek is került, frissen, és csíra formájában. Nagyon feldobja. És borzasztóan gyorsan elkészíthető, például ma vacsorára is jöhet.

A recept a Bioháló támogatásával készült, a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Túrókrém dupla retekkel


Hozzávalók 2-4 személyre
- 20 dkg tehéntúró
- 10 dkg tejföl
- 4 retek (kb. 8 dkg)
- 3 dkg sangó retekcsíra
- só
- őrölt bors

A retket egészen apró kockára vágjuk, majd elvegyítjük a többi hozzávalóval. Alaposan sózzuk, borsozzuk.

Tipp: adhatunk hozzá finomra aprított lila hagymát is.

CH tartalom: 3,4 g CH/fő (4 fős adagok esetén), ebből 2,8 g gyors CH
Kalóratartalom: 109 kcal/fő(4 fős adagok esetén)


2015. május 5., kedd

Leveskérdés

Mostanában úgy érzem, elhanyagolom a leves kérdését. Pedig nagyon-nagyon szeretem. És annyi variációja létezik. Mondjuk, egyértelműen krémleves őrült vagyok, pedig tudom, nem épp az a konyhaművészet remeke. Pedig mennyi féle ízt lehet belevarázsolni egy tányérba. ÉS mennyire más lesz az íze, ha például főzés előtt jól megpirítjuk a zöldségeket, vagy épp már fűszert használunk. Imádom.
Ez a leves mondjuk pont nem krémleves, bár lehetne az is. De kár lenne a roppanó zellerért. :)

Zöldségleves sárgarépával és zellerrel


Hozzávalók 4 személyre
1 kisebb vöröshagyma
3 sárgarépa
3 szárzeller
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál Cayenne-bors vagy csilipaprika

(olíva)olaj vagy kókuszzsír

A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát hosszában félbevágjuk, és a zellerrel együtt felkarikázzuk. Fazékban kevés zsiradékot hevítünk, 3-4 perc alatt megsütjük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, és további 3-4 percig nagy lángon pirítjuk. Elvegyítjük a kurkumával és a borssal, felöntjük 1 l vízzel, sózzuk, majd közepes lángon 10-15 perc alatt készre főzzük.

CH tartalom: 8,5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 65 kcal/fő




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...