2016. január 31., vasárnap

Sütőtökleves ismét

Idén valahogy megint kevesebb sütőtököt készítek, mint szeretném. Erre általában akkor jövök rá, amikor szembesülök vele, hogy már nem lehet kapnia piacon. Szerencsére most még van, úgyhogy készítsetek belőle ti is levest. Már kitaláltam, mi lesz a következő változtat, az egy tartalmasabb raguleves féleség lesz majd. Már csak sütőtököt kell venni hozzá. :)

Sütőtökkrémleves kókusztejszínnel


Hozzávalók 6-8 személyre, kb. 2 l leveshez:
- 1 kg sütőtök (tisztítva mérve)
- 1 vöröshagyma
- 1 dl Cocomas kókusztejszín + kevés a tálaláshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál (szecsuáni) bors
- 1/2 citrom leve
- Cayenne-bors (ízlés szerint)
- só
- kókuszolaj

A vöröshagymát megpucoljuk, és a sütőtökkel együtt nagyobb darabokra vágjuk. Fazékban kevés kókuszolajat hevítünk, néhány percig pirítjuk rajta a zöldségeket, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket. Sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, közepes lángon kb. 20 perc alatt megfőzzük, botmixerrel pürésítjük. A kókusztejszínnel és a citromlével elvegyítjük, majd újra összemelegítjük a levest (de már nem forraljuk). Tálaláskor kanállal kevés kókusztejszínt csorgatunk a tetejére.

CH tartalom: 21 g CH/fő (8 fős adagok esetén)
Kalóriatartalom: 214 kcal/fő


2016. január 28., csütörtök

Őszi torta télen

Nem tudom, miért, de nekem a gesztenye egyértelműen az ősszel egyenlő. Biztos gyerekkorom gesztenye figurái miatt. Mindig a szép sárga és vörös őszi levelekkel együtt gyűjtöttük. És nem tudom, de a konyhában is leginkább ősszel készítek gesztenyés fogást, esetleg télen. Épp ezért ez a torta nekem egy ízig-vérig őszi torta. Igen, tudom, most január van. De attól még nekem ez a torta őszi lesz. :)
Egyébként ennek a tortának a készítésekor döbbentem rá, hogy bizony a gesztenyének viszonylag magas a szénhidráttartalma, így nem lehet belőle sajnos olyan sokat enni, mint amennyi jól esne az embernek, vagy mint például egy gyümölcskrémes tortából. :)
Igény szerint mandulalisztből vagy hajdinalisztből készítve gluténmentesen is könnyedén elkészíthető.

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Gesztenyekrémtorta


Hozzávalók 16 szelethez, 22 cm-es tortához
a piskótához:
2 dkg fehér tönkölyliszt
2 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg nyírfaporcukor
2 tojás
a krémhez:
50 dkg natúr gesztenyemassza
4 dl habtejszín
12 dkg nyírfaporcukor
3 evőkanál (sütő)rum
1 dl tej
2 dkg zselatin
a tetejére: cukrozatlan kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfaporcukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd óvatosan a sárgájához forgatjuk. Apránként hozzáadjuk a kakaóporral elkevert, átszitált liszteket. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejszínt kézi mixerrel lágy habbá verjük, hozzákeverjük a cukrot, majd továbbra is a mixert használva beledolgozzuk az áttört gesztenyemasszát és a rumot. A zselatint mikrohullámú sütőben addig melegítjük a tejjel, amíg el nem olvad benne (vigyázzunk, ne hevítsük túl a tejet), majd a gesztenyés krémbe forgatjuk.
A piskótalapot visszahelyezzük az oldalán sütőpapírral kibélelt tortaformába, és eloszlatjuk rajta a krémet. Tálalás előtt 2-3 órát hűtőben dermesztjük, kakaóporral megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 21 g CH/szelet (ebből 1 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 119 kcal/fő







2016. január 24., vasárnap

Teljes kiőrlésű tönkölynokedli

Úgy érzem, a hagyományos, magyaros ételek tekintetében még mindig nagy elmaradásom van a blogon. Azt hiszem, ezen a jövőben sem nagyon fogok változtatni. Ennek ellenére persze időnként én is készítek klasszikus fogásokat, ha keveset is. De a gombapaprikás nagy kedvencem, pedig ha belegondolok, hogy régen egyáltalán nem ettem gombát. :) És persze a nokedli sem lehet másból, mint teljes kiőrlésű tönkölylisztből. Őszintén szólva én már jobban szeretem, mint a hagyományosat. Tojásos nokedlinek is remek, bár kevésbé étvágygerjesztően néz ki, mint a fehér lisztes verzió, ezt elismerem. :) Azért óriási adag nokedlit sajnos akkor sem lehet megenni, ha megfelelő lisztből van, de azért én mindig jóllaktam eddig vele. :) És tényleg, nagyon-nagyon finom, ne féljetek elkészíteni!

Gombapaprikás teljes kiőrlésű tönkölynokedlivel


Hozzávalók 6 személyre:
- 70 dkg csiperkegomba
- 30 dkg laskagomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (elhagyható)
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1-2 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
a nokedlihez:
- 23 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 1,6 dl tej
- 2 tojás
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- só
a tálaláshoz:
- tejföl

A gombát alaposan megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, 1/2 dl vizet, és lefedve 5 percig puhítjuk. Beletesszük a gombát, majd a saját levében, lefedve, néha megkeverve 15-20 perc alatt megpároljuk. Elvegyítjük a tejföllel. Ízlés szerint ha sűríteni szeretnénk, 1 evőkanálnyi lisztet adhatunk a tejfölhöz.
A nokedlihez a tojást a tejjel alaposan elkeverjük, majd elvegyítjük a lisztekkel és az olajjal. Sűrű tésztát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük. Akkor van kész, ha a nokedli feljött a víz tetejére. Leszűrjük, a gombapaprikással és tejföllel tálaljuk.

Tipp: ne keverjük túl a nokedli tésztáját, különben nagyon kemény lesz.


CH tartalom: 47 g CH/fő (ebből 10 g CH a gombapaprikás)
Kalóriatartalom: 347 kcal/fő (ebből 121 kcal a gombapaprikás)





2016. január 19., kedd

Nem jól indul az év

Oké, nézzük a tényeket.  Három hét alatt már másodszorra dönt le a lábamról valami nyavalya. Komolyan, megőrülök. Értem én, hogy túlhajtottam magam megint tavaly, de azért ez már mégiscsak túlzás. :) Tiltakozom!
Két bögre tea között és a százas zsepi mellett örülök, hogy egy kenyér hozzávalóit volt energiám berakni a kenyérsütőbe, mást már nem készítettem mellé. De ha nektek van energiátok, készítsetek mellé valami finomat, például tojássalátát. :)
A recept Bioháló csírával készült és a Kifőztükben is megjelent.

Currys tojássaláta csírával


Hozzávalók 2-4 személyre
4 főtt tojás
2 evőkanál natúr joghurt
1 púpozott teáskanál majonéz
1 teáskanál ír vagy más csípős mustár
1 teáskanál currypor
3 dkg póréhagymacsíra
1 csipet só

A tojást apróra kockázzuk. A joghurtot elvegyítjük a majonézzel, a mustárral, a sóval és a curryporral, majd összeforgatjuk a tojással és a csírával.

CH tartalom: 3 g CH/fő
Kalóriatartalom: 158 kcal/fő
(4 fős adagok esetén)





2016. január 17., vasárnap

Kávé nélkül

Nagy kávés vagyok, ez az igazság. Reggelente reggeli után kötelező innom egyet, különben képtelen vagyok bármit is csinálni. Aztán fáradtabb napjaimon, mire beérek a munkahelyre, jöhet a második. Ebéd után meg a harmadit. A vérnyomásom is alacsony, így kávé nélkül szinte létezni is képtelen vagyok. És ráadásul imádom is.
Ehhez képest az év elejét egy gyomorra húzódó betegeskedéssel kezdtem, így másfél hétre búcsút mondhattam a kávénak. Eleinte nem is volt olyan nagy gond, hisz itthon betegeskedtem, amúgy is volt épp elég bajom, a kábaságon túl. De ezen a héten már dolgoztam és mit ne mondjak, szenvedtem kávé nélkül piszkosul.
Viszont ha már így kezdődött az év, úgy döntöttem, jó leszek és méregtelenítendő a szervezetemet, januárban megvonom magamtól a kávét és az alkoholt. Eleinte azt hittem, hogy az esténkénti kis pohár vörösborom fog nagyon hiányozni. Ám csakhamar be kellett látnom, hogy alkohol nélkül boldogan elvagyok, ám kávé nélkül, na, az már más tészta. És persze csupa kávéfüggővel vagyok körbevéve, mind itthon, mind a munkahelyen, így kész kínzás érezni folyton a finom kávé illatot. Én meg csak kóvályogok fel és alá. :) Főleg, ebben a jó kis frontos időben. Ma például majdnem elaludtam fél hétkor a kanapén, mikor a barátnőmék hazamentek tőlünk. Katasztrófa, de tényleg.
És mivel nem iszom se fekete, se zöld teát, nem nagyon van alternatívám. De ha van bármilyen tippetek, örömmel fogadom!

Receptből pedig egy krumplisat hozok. Bár ugye én ritkán eszem, de z az egyik formája, ahogyan bármikor megeszem. Az eredetije a tejszínes rakott burgonya, ezúttal egy kis mustárral bolondítottam meg. Nagyon egyszerű elkészíteni, ha vendégek jönnek, akkor is ideális köret is lehet, de én főételnek is imádom.

Tejszínes-mustáros rakott burgonya


Hozzávalók 4 személyre
80 dkg burgonya (tisztítva mérve)
1 nagy vöröshagyma
3 dl tejszín
15 dkg edami sajt
1 teáskanál csípős ír mustár
2 teáskanál dijoni mustár

őrölt bors
(olíva)olaj

A megtisztított burgonyát és vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk. A tejszínt elvegyítjük a kétféle mustárral, a sajtot lereszeljük. A tűzálló tálat kiolajozzuk, egy réteg burgonyát helyezünk az aljába, sózzuk, borsozzuk. Kevés hagymát és mustáros tejszínt oszlatunk szét rajta. Így rétegezzük, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetejére burgonya kerüljön. Megszórjuk a reszelt sajttal, ráöntjük a maradék tejszínt. 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óráig sütjük, az első 1/2 órában lefedve. Forrón tálaljuk.

CH tartalom: 44 g CH/fő
Kalóriatartalom: 485 kcal/fő






2016. január 10., vasárnap

A vég kezdete :)

Évek óta marcipáos szaloncukrot veszek a fára, ennek két oka van. Egyrészt, mert régen, az életmódváltás előtt rajongásig szerettem a marcipánt. Másrészt, mivel én a klasszikus szaloncukrot szeretem a fán, tehát aminek papír a vége, nem az a fényes fajta. Nos, ezt pedig általában marcipános formában lehet kapni. Igaz, ma már nem eszem meg a cukrot belőle, de változatlanul ezt veszem. Az Uram viszont azért csak szokott belőle nassolni. Nos, a minap közölte, hogy ez már neki túl édes és nem eszi meg. Azt hiszem, ez már a vég kezdete. :) Bár azért semmilyen kétségem sincs afelől, hogy egy szelet csokitorta - lett légyen az bármilyen édes is - bármikor le fog csúszni neki, de azért akkor is. :)

És ha csokitortát nem is, de kávés muffin receptet azt hozok. A tésztája egy picit szárazabb a szokásosnál, mivel nincs benne olyan sok zsiradék, és nincs tejtermékkel sem dúsítva, de a krémmel szerintem pont jó :)

Fahéjas-kávés muffin 


Hozzávalók 12 darabhoz
- 13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 11 dkg kókuszzsír vagy vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 3 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 dl erős feketekávé
- 1 csipet só
a tetejére:
- 15 dkg mascarpone
- 3 dkg nyírfaporcukor
- 1/2 dl erős feketekávé
- 1 csipetnyi őrölt fahéj

A liszteket elvegyítjük a sütőporral, a sóval és a fahéjjal. A zsiradékot felolvasztjuk, kézi mixer segítségével eldolgozzuk a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a kávét, majd a lisztes elegyet, és spatula vagy fakanál segítségével, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük, elosztjuk bennük a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
A mascarponét elvegyítjük a nyírfaporcukorral és a kihűlt kávéval, tálalás előtt a muffinok tetejére halmozzuk. Fahéjjal megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 18 g CH/darab
Kalóriatartalom: 237 kcal/darab







2016. január 6., szerda

Nyers zöldséget ide

Gyakorlatilag 4 napja vajaskenyér-főttkrumpli-főttrizs-főtthús kombincáión élek, irdatlan mennyiségű teával kombinálva. Valószínűleg ez utóbbinak köszönhetően még csak mínusz 1 kilónál tartok, de mit ne mondja, megőrülök már valami finom, ízletes kaja után. A tönkölykenyér már kész ízorgiának hat. :) Igaz, ma délután így az 5. napon egy diétás sütivel már bűnöztem. :)

Így kifejezetten kínzásnak minősül, hogy a finomabbnál finomabb, blogra váró receptek közül válogatom, melyik kerüljön most fel. Önző módon olyan receptet hozok, amit most a legszívesebben ennék. Érdekes, hogy nem édességre, vagy valami fűszeres kajára vágyom, hanem nyers zöldségre. Arra viszont minden mennyiségben. Ezért egy nagyon egyszerű céklasaláta receptet hozok. Tudom, a céklát nem szokás annyira nálunk nyersen enni, pedig kellene, hihetetlenül finom, remek vitaminforrás és szerencsére mostanában kifejezetten finom céklát lehet kapni a piacon és a boltokban is. Szóval hajrá, egyetek nyers céklát. Ha nem ennyire natúran, mint ez a recept, ajánlom egy korábbi zelleres verzióját, vagy egy gazdag céklás vegyes salátát.

A recept a Bioháló csíráival készült és a Kifőztükben is megjelent.

Nyers, csírás-diós céklasaláta


Hozzávalók 2 személyre
- 1 közepes cékla
- 3 dkg rukkola-lucerna csíra
- 2 evőkanál aprított dió
- dióolaj

A diót száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, elvegyítjük a csírával és a dióval, végül meglocsoljuk dióolajjal.

CH tartalom: 5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 144 kcal/fő


2016. január 4., hétfő

Régi recept újraalkotva

Volt régen egy kókuszos aprósütemény receptem, amit nagyon imádtam. Egyrészt, mert kókuszos, másrészt, mert könnyű elkészíteni, de aztán mikor elkezdtem a diétát, valahogy megfeledkeztem róla, hisz természetesen az is fehér lisztes, fehér cukros volt. Így nemrég nekiláttam, hogy elkészítsem az egészségesebb alternatíváját is.

Vigyázat, a recept jó nagy mennyiségre vonatkozik, lehet fele mennyiséget is készíteni elsőre. Igazából azon gondolkodom, hogy legközelebb még egy kis kókuszreszeléket teszek a tésztájába, hogy intenzívebb legyen a kókusz íz. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent.

Kókuszos aprósütemény


Hozzávalók kb. 80 db-hoz
- 22 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg tönköly fehérliszt
- 22 dkg nyírfaporcukor
- 25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 10 dkg kókuszreszelék + 2 evőkanál a tetejére
- 2 tojás
- 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A vajat kézi mixer segítségével kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a citrom levét és a héját. A lisztekkel és a kókuszreszelékkel tésztává gyúrjuk, 2 részre osztjuk, és folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Az egyik tésztacipót lisztezett gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a sütemények tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.

CH tartalom: 5 g/darab
Kalóriatartalom: 58 kcal/darab




2016. január 3., vasárnap

Téli saláta

Ha valaki azt hiszi, hogy télen nem lehet változatos és finom salátákat készíteni, hát nagyon téved. :) Én imádom a téli salátákat, a nyers gyökérzöldségektől nincs is jobb alapanyag a salátához. A vitaminforrásról már nem is beszélve. :)
Ez a saláta az egyik kedvencem, bár tudom, a mazsolát sokan ellenzik, de én számolva bizony időnként megeszem. Főleg, hogy ezt a salátát vacsorára, kenyér mellé szoktam enni, így meg bőven belefér az az 5 g gyors szénhidrát. :)

A recept a Bioháló támogatásával készült és a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent .

Mazsolás-csírás zellersaláta


Hozzávalók 4-6 személyre
- 1 nagy zellergumó (kb. 45 dkg)
- 3 dkg arany mazsola (cukrozatlan)
- 5 dkg póréhagymacsíra
- 1/2 citrom leve
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál almaecet
- 1 kávéskanál méz
a tálaláshoz:
4 szelet fekete-erdei sonka (elhagyható

A zellert megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével. Az öntethez alaposan elkeverjük az olajat, az ecetet és a mézet, majd belefogatjuk a többi hozzávalót. Sonkaágyon tálaljuk.

CH tartalom: 12 g CH/fő (ebből 5 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 94 kcal/fő
(4 fős adagok esetén)




2016. január 1., péntek

BUÉK! Induljon 2016 :)

Nem indíthatom blogbejegyzés nélkül az új évet, hisz még a végén nem írnék majd eleget idén, nem igaz? :)
ÉS ha már újév első napja, akkor milyen más receptet hozhatnék, mint lencséset. Igaz, nem a megszokott formájában. És bevallom töredelmesen, én ma nem is voltam ennyire kreatív, egy közepesen sikerült lencsefőzelékig erőltettem csak meg magam. De néha kell lustálkodni is, nem igaz? :)
Viszont a zöldségfasírtokat még mindig imádom. Tudom, elég szokatlanok meg minden, de érdemes egyszer kipróbálni, teljesen függő tud lenni az ember. Készíthetjük csicseriborsóból, vagy fehér babból is akár. Ebben a változatban még tojás sincs, de ha félünk, hogy szétesnének a fasírtok, tegyünk hozzá nyugodtan egy tojást.

Zöldségfasírt salátával


Hozzávalók 14 db-hoz
- 15 dkg vörös lencse
- 1 sárgarépa
- 1/2 cukkini
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zabpehely
- 4 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1,5 kávéskanál szárított oregánó
- só
a salátához:
- 10 dkg zöld saláta
- 1/2 kaliforniai paprika
- (olíva)olaj
az öntethez:
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 csokor frissen aprított petrezselyemzöld
- só

A vörös lencsét enyhén sós, bő vízben megfőzzük. Leszűrjük (kevés folyadék maradhat rajta), és villával összetörjük vagy robotgéppel pürésítjük. A cukkinit nagy lyukú, a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megsütjük. A lencsét elvegyítjük a többi zöldséggel és a zabpehellyel, sózzuk, a fűszerekkel ízesítjük, alaposan összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, ezeket a két tenyerünk között kilapítjuk, és megforgatjuk zsemlemorzsában. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire helyezzük. 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük (félidőben megfordíthatjuk).
A salátát összeforgatjuk kevés olajjal és a vékonyra felszeletelt paprikával. A petrezselyemmel elkevert joghurttal tálaljuk.

Tipp: a zöldségfasírt elég sérülékeny, mivel nincs benne tojás, ezért vigyázzunk a megfordításakor.

CH tartalom: 11 g CH/darab
Kalóriatartalom:40 kcal/darab





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...