2016. május 30., hétfő

Mindenmentesen

Olyan gyönyörű négy nap van mögöttünk, hogy azt elmondani nem tudom. Tavaly augusztus óta nem utaztunk el, és igazából a túrázás is kimaradt nagyjából. De most végre elutaztunk, nem is messze, és 4 napot végigtúráztunk.
Imádom. Rájöttem, hogy a főzés mellett ez a másik szenvedélyem. Menni, gyalogolni és nézni a hegyeket. Elismerem azt is, hogy a túrázás és természet iránti szeretetem nem merészkedik túl egy bizonyos ponton. Ez  apont leginkább valahol a kényelmességben gyökerezik, ugyanis nem hiszem, hogy valaha sátrazós, egy hétig a hegyen alvós túrázó lennék valaha is. Mi úgyszólván luxustúrázók vagyunk: egy egyszerű kis apartman, estére forró zuhany, és persze napközben az egynapos kirándulások.
Ez a hétvége volt egyébként az első, amikor egymás után 4 napon át mentünk túrázni. Eddig maximum két nap követte egymást. És őszintén szólva nagyon büszke vagyok magamra, hogy ilyen jól bírtam. Nekem, akinek hét évvel ezzelőtt egy utcai sportcipőn kívül (amit szintén már csak zért vettem, hogy a barátnők ne tegyék szóvá állandóan :)) csak csini kopogs cipői voltak és szerintem a 3. emeletre nem tudtam lihegés nélkül felmenni. :)
De hát, változunk. És ezt a változást kifejezettem szeretem. :)

Azért a változásért, hogy nem nagyon kéne tojást, tejterméket, gyümölcsöt ennem, már kevésbé rajongok. A gyümölcs kiiktatásáért főleg. A többivel még meglennék, de ez utóbbit nem vagyok hajlandó betartani. :) De azért a gyümölcsöt leszámítva, íme egy mindenmentes desszert. Ez volt az első, amit azután készítettem, hogy kiderült, mi mindent kéne kerülnöm. Az egyetlen hibája, hogy tízóraira/uzsonnára csak egy fél adagot lehet enni. De ezért megéri salátázni ebédre. :)
A hegyre persze nem ezt vittük, oda müzliszelet készült :) 

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent, a kiegészítőket a Butlers biztosította.

Epres-kókuszos mindenmentes sült tejberizs


Hozzávalók 6 adaghoz
20 dkg basmati rizs
7,5 dl kókuszital vagy kókusztej
7,5 dkg nyírfacukor
5 dkg kókuszreszelék
1 vaníliarúd
25 dkg eper
1/2 citrom leve
kókuszolaj
kókuszszirom

A rizst a kókuszitallal, 6 dkg nyírfacukorral és a felhasított vaníliarúddal feltesszük főni. Kis lángon, lefedve, időnként megkeverve megpuhítjuk (nem baj, ha nem veszi fel az összes folyadékot), majd elvegyítjük benne a kókuszreszeléket. A szufléformákat kikenjük kókuszolajjal, és elosztjuk bennük a tejberizst. Az eperből kiveszünk 9 szemet, cikkekre vágjuk, ezzel díszítjük a tetejüket. Megszórjuk mindet kókuszszirommal. 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 25 percig sütjük.

Közben elkészítjük az öntetet. A maradék epret felaprítjuk, és a citromlével, valamint a megmaradt nyírfacukorral 5-10 percig főzzük, amíg levet nem ereszt, és a mártás el nem kezd sűrűsödni. A sült tejberizst az eperöntettel tálaljuk.

CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 243 kcal/fő





v>

2016. május 19., csütörtök

Lusta vagyok

Be kell vallanom, hogy bizony lusta vagyok. Annyiszor hajtogatom itt a blogon, hogy jaj, csak 10 perc összedobni és milyen finom, jaj csak elég szeletben lefagyasztania csirkehúst, aztán reggel 12 perc alatt ebédet lehet csinálni. Jaj, csak össze kell keverni a hozzávalókat és kész is.
Igen, ez mind valóban igaz. De sokszor, a hétköznapokban, mikor maga alá gyűr a munka, a fáradtság és a hagyjonmármindenkibékén/csakötpercnyugalmatszeretnék/nemakaroksemmitcsinálni érzés, na, olyankor bizony én is megfeledkezem arról, milyen egyszerűen, gyorsan és kevés energiával is lehet diétába illeszthető ételeket készíteni. Mert bizony ilyenkor lusta vagyok. Bár talán helytállóbb lenne a kimerült kifejezést használni, de a lusta mégiscsak jobban hangzik (jó kis önostorozó :P). Szóval, bizony, én sem mindig főzök finomságokat. Sőt, néha sztrájkolok és nem főzök semi sem. És habár ha tudom is, hogy csak 15 percnyi energiát kellene belefektetnem, vagy harmincat és akkor másnap nem kellene azon felidegesítenem magam, hogy a kantinos kajától már megint rosszul vagyok, de mégsem állok neki főzni. Bizony, előfordul ez is.
Ez a mai nap is valahogy egy ilyen. Erőnek erejével mondjuk összedobtam egy mindenmentes sütményt este (aminek úgy mellesleg a tésztája úgy sikerült, hogy szerintem holnapra vagy atomjaira hullik szét, mert úgy morzsálódik már most is, vagy belefulladunk mert teljesen összeáll, összetömörödik és megszárad a tészta). De ezen túlmenően már nem vagyok hajlandó főzni.
Ennek ellenére most akkor is azt mondom, hogy ezt a receptet bármikor, pillanatok alatt el lehet - és el is kell készíteni. :) Előnye, hogy zárt üvegben hetekig eláll (annál tovább nem tudom, mert nálunk nem tartott ki még tovább). És tudom, igen, méz van benne. Ha valaki ez ellen nagyon tiltakozik, akkor használhat fele vagy egész részben olvasztott nyírfacukrot is helyette. Én úgy vagyok vele, hogy mivel számolom a CH tartalmát, gyors CH-nak megeszem. De persze ezt mindenki döntse el maga, hogy neki mi fér bele a diétába és persze mire hogyan reagál a szervezete.
Hogy mire használjuk a granolát? Én leszívesebben magában elrágcsálnám, de joghurtba szoktam tenni tízóriaira néhány evőkanálnyit, de szórhatjuk gyümölcsökre is.

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent, a hozzávalókat a Magosbolt biztosította.

Fahéjas-kókuszos granola


Hozzávalók
- 20 dkg zabpehely
- 5 dkg árpapehely
- 5 dkg búzapehely
- 10 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg kókuszcsipsz
- 3 dkg napraforgómag
- 3 dkg tökmag
- 6,5 dkg mandula
- 6,5 dkg török mogyoró
- 10 dkg méz (helyettesíthető nyírfacukorral)
- 6 dkg kókuszzsír
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A mandulát és a mogyorót durvára aprítjuk, majd a száraz hozzávalókat nagy tálban elkeverjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk, elvegyítjük a mézzel, majd alaposan összeforgatjuk a száraz eleggyel. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, és eloszlatjuk rajta a zabpelyhes-magos keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megpirítjuk. Időközben egyszer átforgatjuk (ha szükséges, a 2 tepsit meg is cserélhetjük, hogy a magok egyformán piruljanak). A granolát tálcán hagyjuk kihűlni, majd jól záródó üvegekbe tesszük.

CH tartalom: 46,8 g CH/100 g (ebből 12 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 539 kcal/100 g


2016. május 15., vasárnap

Füstölt makrélát a levesbe is

Egy picit kezdem unni ezt az esős időt. Ahelyett, hogy kint ülnénk végre a kertben, itt vagyunk bezárva a gázba. Persze azért kimegyünk, csak hát nem ugyanaz. És hát bosszankodok is, mert beszereztem mindent az első kerti bográcsozáshoz, sütögetéshez, és erre tessék, esik az eső. Az elégetni való fa meg persze teljesen szétázott. :)
Na sebaj, bosszúból ma libát sütöttem. :) Receptnek viszont levest hozok, ami elsőre lehet, hogy meglepő, de annyira finom a zeller a füstölt makrélával, hogy jaj.

Zellerkrémleves füstölt makrélával és csírával


Hozzávalók 4 személyre
- 35 dkg zellergumó (tisztítva mérve)
- 3 szál angol zeller
- 1 paszternák
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1,2 l víz
- 1,5 dkg reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű, kemény sajt
- só
- frissen őrölt bors
a tálaláshoz:
- füstöltmakréla-filé
- vegyes csíra
A zöldségeket nagyobb kockákra vágjuk, és az olajon kb. 5 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és a forrástól számítva kb. 15 percig főzzük lefedve. Botmixerrel pürésítjük, belevegyítjük a sajtot, és ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk. Szálaira szedett füstölt makrélával és csírával tálaljuk.

CH tartalom: 11 g CH/fő

Tipp: 1 dl tejszín hozzáadásával krémesebbé tehetjük a levest.



2016. május 10., kedd

Elfáradtam

Elfáradtam. Egy kicsit. Majd kipihenem magam. Addig főzne nekem valaki?? Én megyek inkább aludni. ;)

De az álmodozást félre téve, ez egy expressz elkészíthető recept, és nagy kedvencem. Igazi nyári ízek, és egyébként télen is könnyen előállítható, hisz aszalt paradicsom kerül bele a friss helyett.

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent.

Aszalt paradicsomos, teljes kiőrlésű penne  


Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg teljes kiőrlésű penne
- 2 dl tejszín
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dkg aszalt paradicsom
- 1 evőkanál frissen aprított bazsalikom és oregánó vegyesen
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
a tálaláshoz:
- frissen aprított bazsalikom és oregánó vegyesen

A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, a főzőléből 1-2 merőkanálnyit félreteszünk. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk, kevés olajon megsütjük, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsomot. Pár perc után felöntjük a tészta főzőlevével, majd ha nagyjából elfőtt, beletesszük a tejszínt. Pár percig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. Fűszerezzük, majd botmixerrel pürésítjük (ha túl sűrű, adunk még hozzá a főzőléből). Tálalás előtt beleforgatjuk a tésztát. Friss zöld fűszerekkel megszórva tálaljuk.

Kalóriatartalom: 402 kcal/fő
CH tartalom: 52 g CH/fő




2016. május 2., hétfő

Krémsajttal

Gondban leszek, hogy mivel fogom majd a krémsajtot helyettesíteni, ha már tejmentes diétát is kell tartanom. De mivel szerencsére nincs mindenkinek ilyen pechje, mint nekem, így örömmel ajánlom ezt a nagyon finom füstöltmakréla krémet.

A recept Bioháló csírával készült és a Kifőztükben is megjelent.

Füstölt makrélás, csírás kétszersült


Hozzávalók 4 személyre
5-6 dkg füstölt makréla
5 dkg natúr krémsajt
1/2 citrom leve

őrölt bors
brokkolicsíra
a tálaláshoz:
teljes kiőrlésű pirítós vagy kétszersült
néhány szem (sárga) koktélparadicsom

A füstölt makrélát elvegyítjük a krémsajttal, a citromlével, sózzuk, borsozzuk. A krémet a kétszersültekre kenjük, a tetejükre halmozzuk a brokkolicsírát, és cikkekre vágott koktélparadicsommal díszítjük.

CH tartalom: 0 g CH/fő
Kalóriatartalom: 30 g CH/fő
(csak a makrélakrémre vonatkozik)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...