2016. november 23., szerda

Sült paprika

A sült paprika az egyik kedvenc hozzávalóm salátákban. Itthon leggyakrabban ecetes verzióban lehet kapni, de én nem ezért vagyok oda, hanem az olajban eltett verzióért, amihez ritkán jutok. De persze nem is kell, feltétlenül, mert nagyon egyszerű elkészíteni házilag is.
Csak győzzük kivárni, amíg kicsit hűl a paprika, mielőtt nekiesnénk lehúzni a héját. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával került.

Saláta marinált sült paprikával


Hozzávalók 4 személyre
4 kápia paprika
5-10 dkg salátalevél
3 dkg brokkolicsíra
1-1,5 dl olívaolaj
15-20 bazsalikomlevél

A paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, majd kiolajozott sütőtálba tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg meg nem feketedik a héja. A sütőből kivéve 15 percre alufóliával letakarjuk, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk a húsát. Elvegyítjük az olívaolajjal és a bazsalikommal, 1 éjszakát pihentetjük.
Tálaláskor összeforgatjuk a salátával és a csírával.


CH tartalom: 5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 326 kcal/fő




2016. november 20., vasárnap

Majd csak eljön az év vége

Az év vége mindig sűrű nálunk, de idén több okból is ezt mind lelkileg, mind fizikailag nehezebben viselem. A főzésre kevesebb időm és energiám jut megint, mint valaha, de legalább most az őrültek háza nem karácsony előtt közvetlenül, hanem már december közepén véget ér. Így már csak 3 hét van hátra, azt pedig már csak kibírom valahogyan, nem igaz? :)
A kenyérsütésig sem nagyon jutottam el ezen a héten. Már tegnap este is expressz lepénykenyeret sütöttem, de reggel megint ott tartottam, hogy nincs kenyér. Aztán rájöttem, hogy van ám nekem a blogon használható kis scone receptem. Néha nem ártana saját magamnak is lapozgatni a receptek között. :)
A mai recept, amit hozok, szintén még tavaly télről származik. Hús nélkül készül, de laktató és ebben a hidegben jól esnek a fűszeres ízek.

Spenótos vöröslencse-dhal


Hozzávalók 4 személyre
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (40 dkg)
1 vöröshagyma
15 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál mustármag
3 szem kardamom
2 szárított currylevél
1/2 fahéjrúd

kókuszzsír vagy (olíva)olaj

A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. A lencsét alaposan leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és kevés zsiradékon megsütjük. Közben a koriandert, a kurkumát, a mustármagot és a kardamomot mozsárba tesszük, finomra őröljük, majd a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma hozzáadásával pasztát készítünk. A hagymához adjuk, 1 percig pirítjuk, majd beletesszük a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi 1-1,5 cm-re ellepi, belerakjuk a paradicsomot, fűszerezzük a fahéjjal és sóval. Forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Amikor a lencseszemek már kezdenek szétnyílni (kb. 5 perccel a főzési idő vége előtt), beletépkedjük a spenótleveleket, és az ételt készre főzzük. Ha szükséges, menet közben adhatunk még hozzá kevés vizet.

CH tartalom: 41 g CH/fő
 Kalóriatartalom: 279 kcal/fő




2016. november 13., vasárnap

Gombával

Ha eljutok odáig, imádok kimenni a Bosnyák piacra ősszel vagy tavasszal, ugyanis hétvégente mindig lehet kapni friss erdei gombát. Mikor épp mit, szezontól függően. Így bukkantam rá a rókagombára és a kucsmagombára is, de még tavaly tavasszal sikerült vargányát is vennem. Mivel akkor még élénken élt bennem az előző őszi toszkánai hosszú hétvégénk és az ott evett mindent felülmúló vargányás tészta, nem ellenálltam a kísértésnek. Bár olcsónak épp nem volt mondható persze. Minden esetre vettem, hazavittem és úgy döntöttem, nem bonyolítom túl a dolgot. Ezért csak egy egyszerű tejszínes, fehérbors mártást készítettem belőle a tésztára. Őszintén megmondom, az olaszországi változatot meg sem közelítette, a házi tésztával persze nehéz is lenne versenyezni. Nomeg igaz, ami igaz, az ottani vargánya zamatosabb volt, mint amit itthon kaptam. Ennek ellenére így is karakteres, rendkívüli íze lett.Mivel azonban vargányához nehéz és drága is hozzájutni, javaslom egyszerű barna csiperkével, azzal is remek lesz.
A fotó senkit ne zavarjon meg, ez nem épp egy kis adag, csak óriás fussilit használtam és a gombát is nagyobb darabokra szeleteltem benne.

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Vargányás tészta


Hozzávalók 4 személyre
22 dkg durumtészta (én óriás fussilit használtam)
35 dkg vargánya (helyettesíthető barna csiperkével)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál frissen aprított kakukkfű
1 evőkanál frissen aprított oregánó

őrölt bors
(olíva)olaj vagy kókuszzsír

A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, a főzővízből 1 merőkanálnyit félreteszünk. A hagymákat felaprítjuk, a vargányát felszeleteljük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a gombát. Addig sütjük, amíg a lé nagyjából el nem fő róla, majd felöntjük a fehérborral, és nagy lángon 1 percig forraljuk. Elvegyítjük a tejszínnel, a félretett főzővízzel, a zöld fűszerekkel, kevés sóval és borssal. Néhány percig rotyogtatjuk, ezalatt a mártás besűrűsödik, a gomba pedig teljesen átfő. A tésztával összeforgatva tálaljuk.

CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 321 kcal/fő


2016. november 7., hétfő

Időhúzás

Nem tudom, miért, de amióta eldöntöttem, hogy nem válogatok a sorukra váró receptek között, hanem csak feltöltöm a legrégebbit, azóta valahogy jobban haladok a receptek publikálásával. Nem teljesen értem a dolog lélektanát, de nem is ez számít. :)
Két napja amúgy leragad a szemem. Amin ez a korai sötétedés nem segít, legszívesebben este 8kor már mennék aludni. Ami persze azért túl korai lenne, így kompromisszumos megoldásként jelenleg 9 óra a cél. Persze aztán mindig nekikezdek valamilyen feladatnak, ami meg elviszi az időt és 9 helyett legalább 10 óra lesz. :)
Most amúgy a rendrakást halogatom éppen, mindenfélét molyolok a gépen, csak hogy ne kelljen felkelni a kanapéról és nekilátni az ágyon felhalmozott ruhakupacnak. Pedig ha aludni akarunk, kénytelen leszek megcsinálni. De még húzom kicsit az időt. :)

Ez a recept mondjuk nem épp időigényes. Pillanatok alatt összedobható, az egyetlen macera a narancs pucolása lehet, de az sem vészes. Én lazac mellé ajánlom elsősorban, de magában is isteni.

A recept a Kifőztükben is megjelent. 

Édesköményes-narancsos rukkolasaláta


Hozzávalók 4 személyre
10 dkg rukkola
1 közepes édeskömény (tisztítva mérve kb. 15 dkg)
1 narancs (tisztítva mérve kb. 10-15 dkg)
1 kis üveg leszűrt kapribogyó (10 dkg)
2 evőkanál balzsamecet

Az édesköményt négyfelé vágjuk, a középső, vastag torzsáját eltávolítjuk, és felszeleteljük. A narancsot megpucoljuk, gerezdjeire szedjük, lehártyázzuk és kockákra vágjuk.
Elvegyítjük a hozzávalókat, és néhány órán át hűtőben pihentetjük.

Tipp: remek kísérője lehet halaknak, például sült lazacnak.

CH tartalom: 12 g CH/fő
Kalóriatartalom: 59 kcal/fő




2016. november 3., csütörtök

Hisztinap

Oké, én legalább vállalom. Igenis vannak napok, mikor elviselhetetlen vagyok. Ezt persze a kívülállók számára próbálom leplezni, de saját magammal szemben nehéz lenne eltitkolni. Ilyenkor már valamiért reggel bal lábbal kelek, egész nap nyűgös vagyok. Aztán elég valami jelentéktelen apróság, ami szikraként funkcionál - na, onnét kezdve füstölök és tüzet fújok, mint a sárkány. De mivel nem akarom a környezetemre áttolni ezt a csodás hangulatot, ilyenkor pótcselekvést keresek. Jellemzően a takarítás az, amivel próbálom levezetni a fölös energiát. Nézzük a jó oldalát, ilyenkor csomó olyan nyűgös feladatok pikk-pakk elvégzek, amit csöppet sem szeretek. Szóval, igazából a hisztinap az bizonyos szempontból rendkívül hatékony és hasznos is. :)

Receptből szintén régit hozok. Ritkán lehet elfogadható áron jó minőségű rákot kapni, de ha találunk ilyet, ezzel a recepttel bátran próbálkozhatunk.

Rákos curry rizzsel


Hozzávalók 2 személyre
20-25 dkg fagyasztott, előfőzött rákfarok
10 dkg basmati rizs
kb. 2,5 dl húsleves
2 dl Cocomas kókusztejszín
6 dkg paradicsompüré
1/2 fej kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 szárított kaffirlime-levél
1 szárított currylevél
1 teáskanál szárított korianderlevél
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál koriandermag
1/2 kávéskanál görögszénamag
1/2 kávéskanál Cayenne-bors
1 szál újhagyma

(olíva)olaj

Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megpároljuk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket késes aprítóba tesszük, és némi olajjal pépessé őröljük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, néhány percig pirítjuk rajta a fűszerpasztát, majd felöntjük a kókusztejszínnel, elvegyítjük a paradicsompürével, sózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a kiolvasztott rákot, néhány percig rotyogtatjuk, majd beleszórjuk a vékonyan felcsíkozott újhagymát is. További 1 percig hagyjuk még a tűzön, majd a rizzsel tálaljuk.

CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 757 kcal/fő


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...