2016. december 25., vasárnap

Thait karácsonykor

Mit is mondhatnék, sosem szoktam hagyományos karácsonyi menüt főzni magunknak (azt eszünk a szülőknél ugyanis :)). Általában 25-ét töltjük kettesben és ilyenkor igyekezek mindig valamit készíteni. Őszintén szólva nem emlékszem már, mit csináltam tavaly, de idén úgy döntöttem, hogy thai kaját készítek. Rendhagyó karácsonyi ebéd, nem igaz? :) Igazából már hetek óta terveztem, hogy elkészítem ezeket a fogásokat, de zűrös 3 hét áll mögöttünk, nem várt fordulatokkal, így hiába pihent a hűtőben minden hozzávaló, a kivitelezés váratott magára.
Igaz, most nem ezt a receptet hozom, hanem egy régebbit, de szintén thai. Méghozzá húspogácsa, amihez a fűszereket a szuper kis aprítómmal vágtam péppé. Így sokkal gyorsabb az elkészítés. Most meg, hogy úgy zsibbad a kezem, hogy a kést alig tudom megfogni, nem hogy aprítsak órák hosszat, ez a kis RH aprító menti meg gyakorlatilag az életem. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent, az aprítóért pedig köszönet a Russell Hobbsnak.

Thai kókuszos csirkehúspogácsa


Hozzávalók 16-18 db-hoz, 4 személyre
50 dkg darált csirkehús (lehetőleg mell és comb vegyesen)
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
1 piros csilipaprika
1 marék korianderzöld
1 marék thai bazsalikom
1 evőkanál halszósz
1 csapott teáskanál só
1 tojás
3 dkg kókuszreszelék
a tálaláshoz:
cukormentes édes csiliszósz

A hagymákat és a gyömbért megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. A magházától megtisztított csilipaprikával (ha csípősen szeretjük,maradhat a magháza is), a zöldfűszerekkel, a halszósszal a Russell Hobbs aprítóba helyezzük, és felaprítjuk. Elvegyítjük a darált hússal, a kókuszreszelékkel, a tojással és a sóval. A két tenyerünk között diónyi húsgombócokat gömbölyítünk, majd kilapítjuk, és kiolajozott tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordíthatjuk. Édes csiliszósszal tálaljuk.

Tipp: köretként rizs illik hozzá, ha főételként fogyasztjuk. Golyóbisra formázva pedig remek partifalatka lehet.

CH tartalom: 4 g CH/fő
Kalóriatartalom: 218 kcal/fő
(csiliszósz nélkül számolva)





2016. december 19., hétfő

Szaloncukor házilag

Na ez az a recept, ami már két éve készült de persze tavaly karácsonykor nem volt időm feltölteni. Ezért két éve ott lapul a feltöltésre váró anyagok között és majdnem megint ott ragadt. De most gyorsan felrakom, két receptet egy posztban, hátha még kedvetek van kreatívkodni. Én mondjuk karácsony előtti este készítettem el őket, úgyhogy még nincs késő nekilátni :) Főleg, hogy a gesztenyés elég gyorsan romlandó.

Kókuszos és gesztenyés szaloncukor


Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók 30-36 darabhoz
10 dkg kókuszliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztejszín
8 dkg nyírfacukor
3 dkg kókuszvaj
15-20 dkg diabetikus étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
1 evőkanál olívaolaj

A kókusztejszínt elvegyítjük a kókuszvajjal és nyírfacukorral, addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kókuszlisztet, alalposan összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, szaloncukrokat formázunk, majd megmártjuk az olívaolajjal elvegyített, olvasztott étcsokoládéban. Hűtőben hagyjuk megdermedni.


CH tartalom: 4 g CH/db
Kalóriatartalom: 75 kcal/db
32 darab esetén

Gesztenyés szaloncukor

Hozzávalók 24 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
1-2 evőkanál frissen facsart narancslé
a forgatáshoz:
kakaópor vagy olvasztott étcsokoládé

A kiolvasztott gesztenyét összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A masszából szaloncukrokat formázunk, majd megforgatjuk kakaóporban, vagy megmártjuk olvasztott étcsokoládéban.

CH tartalom: 5 g CH/db
Kalóriatartalom: 36 kcal/db





2016. december 17., szombat

A reggeli kávéhoz

Felteszem, már mindenki lázasan készülődik az ünnepekre. Bár kivételesen már szabin vagyok, így lenne időm nekem is sürögni-forogni, de az igazság az, hogy idén a munka helyett a zsibbadó kezem gátol meg az igazán aktív készülődésben. Jövő héten már megyek gyógytornára, így remélem az segít, hogy legalább néhány új recepttel elő tudjak rukkolni. :)

Ezért most egyelőre még a tavalyi tartalékokból kell gazdálkodnom. Ez most gasztroajándék kategóriába. A recept eredetije a Kifőztükből származik, de nyírfacukorral is remekül működik,csak ne tároljuk hideg helyen, mert akkor egy idő után kikristályosodik benne a cukor. Én a kávéhoz imádom. :)

Fahéjszirup


Hozzávalók 3-3,5 dl-hez
2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
5 rúd fahéj
30 dkg nyírfacukor

A fahéjsziruphoz a vizet a fahéjjal és a cukorral 15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kis lyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük.

Tipp: hűvős helyen a nyírfacukor megszilárdulhat, ilyenkor melegítsük fel és használható lesz újra.

CH tartalom: 1 dl 55 g CH-t tartalmaz

2016. december 16., péntek

Az utolsó golyócska

Ezt a desszertgolyó válogatást tavaly karácsonykor készítettem a kollégáimnak ajándékba. Ez az utolsó belőle, a mandulás trüffel. Szobahőmérsékleten kell hagyni tálalás előtt, hogy ne legyen kemény, de ha nem azonnal esszük meg, érdemes hűtőben tárolni, nehogy megromoljon a tejszín benne.
De miből is állt ez a válogatás?
Csupa kókusz kókuszgolyó
Rumos gesztenyegolyó
Diógolyó
És végül a mai változat, a mandulás trüffelgolyó.

A szép az benne, hogy mind a 4 készíthető mindenmentes változatban is. :)

Mandulás trüffelgolyó


Hozzávalók kb. 30 db-hoz
20 dkg 80% kakaótartalmú (vagy diabetikus) étcsokoládé
2 dl habtejszín vagy kókusztejszín
3 dkg nyírfacukor
5 dkg mandulaliszt
2 evőkanál mandulalikőr
a forgatáshoz:
aprított mandula

A tejszínt forráspontig hevítjük, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és a darabokra tört csokoládét. 10 percig állni hagyjuk, ezután a likőrrel és a mandulaliszttel elvegyítjük. Teljesen kihűtjük, majd golyókat formázunk belőle, és aprított mandulába forgatjuk.


CH tartalom: 3 g CH/db
Kalóriatartalom: 71 kcal/db




2016. december 15., csütörtök

Az abszolút kedvencem

Igazából felnőtt fejjel kezdődött a nagy szerelem a zserbó iránt, mert érdekes módon gyerekkoromban nagymamám nem sűrűn készített, ő inkább bejgliben a verhetetlen.
Aztán sajnos a diéta miatt évekre le kellett mondanom a zserbóról (no persze azért néha lecsúszott egy-egy cukros változat), mígnem megelégeltem és elkészítettem magam.
Imádom ezt a receptet, a tészta igazából picit több, mint ami kell, de én béna vagyok a tészta formára nyújtásában, így mindig inkább túllóg a tészta nálam és levágom a szélét a tepsibe helyezéskor. :)

Eleinte azt hittem, nagy macera elkészíteni, de igazából nem is, ha van, aki megdarálja a diót helyettünk. :) A gond inkább az, hogy a szénhidrát elég sok benne, márpedig ha egyszer leülök zserbót enni, nehezen tudom abbahagyni. :)
A képen egyébként nem látszik, de ezek nem azok a cukrászdai féle aprócska zserbók, szép nagy egy-egy ilyen szelet. Lehet kicsit vékonyabbra nyújtani a tésztát és nagyobb alapterületen elosztani a hozzávalókat, akkor egy-egy szelet kisebb lesz és alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma is. Bár sajnos összességében akkor sem lehet belőle többet enni.

A fotó sajnos nem épp túl mutatós, de higgyétek el, a zserbó isteni. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Zserbó


Hozzávalók 30 nagyobb szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg folyékony kókuszzsír
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl
5 dkg nyírfaporcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál méz
1 csipet só
a töltelékhez:
5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvár
továbbá:
50 dkg darált dió
10 dkg nyírfaporcukor
1/2 citrom reszelt héja
a tetejére:
15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
4 evőkanál olívaolaj

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.

CH tartalom: 20 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 306 kcal/szelet





2016. december 11., vasárnap

Golyóbis, ezúttal gesztenyéből

A diógolyó után most jöjjön megint egy gesztenyés recept. Ezt még gyorsabb elkészíteni és nem kevésbé finom, ha megcsúsztunk időben a vendégváráskor, erre még akkor is marad 5 percünk,csak ne felejtsük el kivenni a gesztenyemasszát a fagyasztóból. :)
Ha időnk és energiánk engedi, készíthetünk feleakkora golyóbisokat is, az kicsit elegánsabb és tovább is kitart. :)

Rumos gesztenyegolyó


Hozzávalók 20 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
5 dkg vaj vagy kükuszzsír
2 evőkanál rum
a forgatáshoz:
cukrozatlan kakaópor

A felengedett gesztenyét összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a többi hozzávalóval. A masszából golyókat formázunk, majd mindet megforgatjuk kakaóporban. Hűtőben tároljuk.


CH tartalom: 6 g CH/db
Kalóriatartalom: 42 kcal/db



2016. december 6., kedd

Ajándékba

Jobb lesz kicsit felpörögnöm, ha még karácsony előtt fel akarom rakni azt a sok receptet, amit erre az időszakra tartogattam, mert a végén megint lemaradok. Tavaly karácsonykor a kollégáimnak egy kis desszert válogatást készítettem, 4 féle desszertgolyóból (bonbonnak azért nem hívnám őket, mert nagyobbak is és őszinte leszek, kevésbé kifinomultak - és nem kevésbé finomak :) ). Az elsőt már jóval korábban felraktam, az volt a csupa kókusz kókuszgolyó. A második is nagy kedvencem, lévén dió függő vagyok. :) A csokibevonat miatt persze kicsit macerásabb elkészíteni, de megéri. :)

Diógolyó


 Hozzávalók 18 db-hoz
15 dkg darált dió
10 dkg cukormentes sárgabaracklekvár
8 dkg apró szemű zabpehely
5 dkg nyírfaporcukor
a forgatáshoz:
10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú vagy diabetikus)

A hozzávalókat elvegyítjük, ​a masszából golyókat formázunk. 10 percre mélyhűtőbe tesszük, közben vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét. A hideg golyókat belemártjuk, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni.

Tipp: a lekvár sűrűségétől függően több vagy kevesebb zabpehelyre lehet szükségünk, hogy a massza formázható legyen. Készíthetünk kisebb darabokat is, akár  szaloncukornak is.

CH tartalom: 7 g CH/db
Kalóriatartalom: 111 kcal/db



2016. december 3., szombat

Karácsonyhoz közeledve

Őszintén szólva sokkol, hogy 3 hét múlva karácsony. Ha lehet, ez az év még a korábbiaknál is rohanósabb volt, bár azt biztos nem mondhatom, hogy eredménytelenül telt. És idén kivételes módon korábban fejezem be az évet munka szempontjából, így már alig várom, hogy az elmúlt 3 karácsony után idén újra legyen időm, lehetőségem és kedvem kiélvezni picit az ünnepi készülődést.
Épp ezért hozok rögtön egy olyan desszert receptet, ami nekem már a karácsonyi hangulatot idézi. Gesztenyés krémmel töltött  falatkák. Még mindig nagy gesztenye fan vagyok, csak ne lenne benne annyi szénhidrát, enném folyamatosan. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent, Maroni natúr gesztenyével készült.

Narancsos-gesztenyés aprósütemény


Hozzávalók kb. 30 db-hoz
a piskótához:
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
13 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
13 dkg nyírfaporcukor
3 tojás
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál narancslé
a krémhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
6 dkg nyírfaporcukor
a tetejére:
nyírfaporcukor

A vajat kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Elvegyítjük a lisztekkel. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a nyomózsákba töltött tésztából egymástól kb. 4 cm távolságra kis halmokat nyomunk. 160 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük a piskótát.
A krémhez a vajat elvegyítjük a cukorral és a gesztenyemasszával. Kiskanálnyi krémmel összeragasztjuk a tésztakorongokat, és porcukorral megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 11 g CH/db
Kalóriatartalom: 96 kcal/db




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...