Mit is mondhatnék, sosem szoktam hagyományos karácsonyi menüt főzni magunknak (azt eszünk a szülőknél ugyanis :)). Általában 25-ét töltjük kettesben és ilyenkor igyekezek mindig valamit készíteni. Őszintén szólva nem emlékszem már, mit csináltam tavaly, de idén úgy döntöttem, hogy thai kaját készítek. Rendhagyó karácsonyi ebéd, nem igaz? :) Igazából már hetek óta terveztem, hogy elkészítem ezeket a fogásokat, de zűrös 3 hét áll mögöttünk, nem várt fordulatokkal, így hiába pihent a hűtőben minden hozzávaló, a kivitelezés váratott magára.
Igaz, most nem ezt a receptet hozom, hanem egy régebbit, de szintén thai. Méghozzá húspogácsa, amihez a fűszereket a szuper kis aprítómmal vágtam péppé. Így sokkal gyorsabb az elkészítés. Most meg, hogy úgy zsibbad a kezem, hogy a kést alig tudom megfogni, nem hogy aprítsak órák hosszat, ez a kis RH aprító menti meg gyakorlatilag az életem. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent, az aprítóért pedig köszönet a Russell Hobbsnak.
Thai kókuszos csirkehúspogácsa
Hozzávalók 16-18 db-hoz, 4 személyre
50 dkg darált csirkehús (lehetőleg mell és comb vegyesen)
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
1 piros csilipaprika
1 marék korianderzöld
1 marék thai bazsalikom
1 evőkanál halszósz
1 csapott teáskanál só
1 tojás
3 dkg kókuszreszelék
a tálaláshoz:
cukormentes édes csiliszósz
A hagymákat és a gyömbért megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. A magházától megtisztított csilipaprikával (ha csípősen szeretjük,maradhat a magháza is), a zöldfűszerekkel, a halszósszal a Russell Hobbs aprítóba helyezzük, és felaprítjuk. Elvegyítjük a darált hússal, a kókuszreszelékkel, a tojással és a sóval. A két tenyerünk között diónyi húsgombócokat gömbölyítünk, majd kilapítjuk, és kiolajozott tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordíthatjuk. Édes csiliszósszal tálaljuk.
Tipp: köretként rizs illik hozzá, ha főételként fogyasztjuk. Golyóbisra formázva pedig remek partifalatka lehet.
CH tartalom: 4 g CH/fő
Kalóriatartalom: 218 kcal/fő
(csiliszósz nélkül számolva)
Oldalak
▼
2016. december 25., vasárnap
2016. december 19., hétfő
Szaloncukor házilag
Na ez az a recept, ami már két éve készült de persze tavaly karácsonykor nem volt időm feltölteni. Ezért két éve ott lapul a feltöltésre váró anyagok között és majdnem megint ott ragadt. De most gyorsan felrakom, két receptet egy posztban, hátha még kedvetek van kreatívkodni. Én mondjuk karácsony előtti este készítettem el őket, úgyhogy még nincs késő nekilátni :) Főleg, hogy a gesztenyés elég gyorsan romlandó.
Kókuszos és gesztenyés szaloncukor
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók 30-36 darabhoz
10 dkg kókuszliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztejszín
8 dkg nyírfacukor
3 dkg kókuszvaj
15-20 dkg diabetikus étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
1 evőkanál olívaolaj
A kókusztejszínt elvegyítjük a kókuszvajjal és nyírfacukorral, addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kókuszlisztet, alalposan összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, szaloncukrokat formázunk, majd megmártjuk az olívaolajjal elvegyített, olvasztott étcsokoládéban. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
CH tartalom: 4 g CH/db
Kalóriatartalom: 75 kcal/db
32 darab esetén
Gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók 24 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
1-2 evőkanál frissen facsart narancslé
a forgatáshoz:
kakaópor vagy olvasztott étcsokoládé
A kiolvasztott gesztenyét összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A masszából szaloncukrokat formázunk, majd megforgatjuk kakaóporban, vagy megmártjuk olvasztott étcsokoládéban.
CH tartalom: 5 g CH/db
Kalóriatartalom: 36 kcal/db
Kókuszos és gesztenyés szaloncukor
Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók 30-36 darabhoz
10 dkg kókuszliszt
10 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztejszín
8 dkg nyírfacukor
3 dkg kókuszvaj
15-20 dkg diabetikus étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
1 evőkanál olívaolaj
A kókusztejszínt elvegyítjük a kókuszvajjal és nyírfacukorral, addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és kókuszlisztet, alalposan összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, szaloncukrokat formázunk, majd megmártjuk az olívaolajjal elvegyített, olvasztott étcsokoládéban. Hűtőben hagyjuk megdermedni.
CH tartalom: 4 g CH/db
Kalóriatartalom: 75 kcal/db
32 darab esetén
Gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók 24 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dkg olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
1-2 evőkanál frissen facsart narancslé
a forgatáshoz:
kakaópor vagy olvasztott étcsokoládé
A kiolvasztott gesztenyét összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A masszából szaloncukrokat formázunk, majd megforgatjuk kakaóporban, vagy megmártjuk olvasztott étcsokoládéban.
CH tartalom: 5 g CH/db
Kalóriatartalom: 36 kcal/db
2016. december 17., szombat
A reggeli kávéhoz
Felteszem, már mindenki lázasan készülődik az ünnepekre. Bár kivételesen már szabin vagyok, így lenne időm nekem is sürögni-forogni, de az igazság az, hogy idén a munka helyett a zsibbadó kezem gátol meg az igazán aktív készülődésben. Jövő héten már megyek gyógytornára, így remélem az segít, hogy legalább néhány új recepttel elő tudjak rukkolni. :)
Ezért most egyelőre még a tavalyi tartalékokból kell gazdálkodnom. Ez most gasztroajándék kategóriába. A recept eredetije a Kifőztükből származik, de nyírfacukorral is remekül működik,csak ne tároljuk hideg helyen, mert akkor egy idő után kikristályosodik benne a cukor. Én a kávéhoz imádom. :)
Fahéjszirup
Hozzávalók 3-3,5 dl-hez
2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
5 rúd fahéj
30 dkg nyírfacukor
A fahéjsziruphoz a vizet a fahéjjal és a cukorral 15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kis lyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük.
Tipp: hűvős helyen a nyírfacukor megszilárdulhat, ilyenkor melegítsük fel és használható lesz újra.
CH tartalom: 1 dl 55 g CH-t tartalmaz
Ezért most egyelőre még a tavalyi tartalékokból kell gazdálkodnom. Ez most gasztroajándék kategóriába. A recept eredetije a Kifőztükből származik, de nyírfacukorral is remekül működik,csak ne tároljuk hideg helyen, mert akkor egy idő után kikristályosodik benne a cukor. Én a kávéhoz imádom. :)
Fahéjszirup
Hozzávalók 3-3,5 dl-hez
2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
5 rúd fahéj
30 dkg nyírfacukor
A fahéjsziruphoz a vizet a fahéjjal és a cukorral 15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kis lyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük.
Tipp: hűvős helyen a nyírfacukor megszilárdulhat, ilyenkor melegítsük fel és használható lesz újra.
CH tartalom: 1 dl 55 g CH-t tartalmaz
2016. december 16., péntek
Az utolsó golyócska
Ezt a desszertgolyó válogatást tavaly karácsonykor készítettem a kollégáimnak ajándékba. Ez az utolsó belőle, a mandulás trüffel. Szobahőmérsékleten kell hagyni tálalás előtt, hogy ne legyen kemény, de ha nem azonnal esszük meg, érdemes hűtőben tárolni, nehogy megromoljon a tejszín benne.
De miből is állt ez a válogatás?
Csupa kókusz kókuszgolyó
Rumos gesztenyegolyó
Diógolyó
És végül a mai változat, a mandulás trüffelgolyó.
A szép az benne, hogy mind a 4 készíthető mindenmentes változatban is. :)
Mandulás trüffelgolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
20 dkg 80% kakaótartalmú (vagy diabetikus) étcsokoládé
2 dl habtejszín vagy kókusztejszín
3 dkg nyírfacukor
5 dkg mandulaliszt
2 evőkanál mandulalikőr
a forgatáshoz:
aprított mandula
A tejszínt forráspontig hevítjük, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és a darabokra tört csokoládét. 10 percig állni hagyjuk, ezután a likőrrel és a mandulaliszttel elvegyítjük. Teljesen kihűtjük, majd golyókat formázunk belőle, és aprított mandulába forgatjuk.
CH tartalom: 3 g CH/db
Kalóriatartalom: 71 kcal/db
De miből is állt ez a válogatás?
Csupa kókusz kókuszgolyó
Rumos gesztenyegolyó
Diógolyó
És végül a mai változat, a mandulás trüffelgolyó.
A szép az benne, hogy mind a 4 készíthető mindenmentes változatban is. :)
Mandulás trüffelgolyó
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
20 dkg 80% kakaótartalmú (vagy diabetikus) étcsokoládé
2 dl habtejszín vagy kókusztejszín
3 dkg nyírfacukor
5 dkg mandulaliszt
2 evőkanál mandulalikőr
a forgatáshoz:
aprított mandula
A tejszínt forráspontig hevítjük, levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és a darabokra tört csokoládét. 10 percig állni hagyjuk, ezután a likőrrel és a mandulaliszttel elvegyítjük. Teljesen kihűtjük, majd golyókat formázunk belőle, és aprított mandulába forgatjuk.
CH tartalom: 3 g CH/db
Kalóriatartalom: 71 kcal/db
2016. december 15., csütörtök
Az abszolút kedvencem
Igazából felnőtt fejjel kezdődött a nagy szerelem a zserbó iránt, mert érdekes módon gyerekkoromban nagymamám nem sűrűn készített, ő inkább bejgliben a verhetetlen.
Aztán sajnos a diéta miatt évekre le kellett mondanom a zserbóról (no persze azért néha lecsúszott egy-egy cukros változat), mígnem megelégeltem és elkészítettem magam.
Imádom ezt a receptet, a tészta igazából picit több, mint ami kell, de én béna vagyok a tészta formára nyújtásában, így mindig inkább túllóg a tészta nálam és levágom a szélét a tepsibe helyezéskor. :)
Eleinte azt hittem, nagy macera elkészíteni, de igazából nem is, ha van, aki megdarálja a diót helyettünk. :) A gond inkább az, hogy a szénhidrát elég sok benne, márpedig ha egyszer leülök zserbót enni, nehezen tudom abbahagyni. :)
A képen egyébként nem látszik, de ezek nem azok a cukrászdai féle aprócska zserbók, szép nagy egy-egy ilyen szelet. Lehet kicsit vékonyabbra nyújtani a tésztát és nagyobb alapterületen elosztani a hozzávalókat, akkor egy-egy szelet kisebb lesz és alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma is. Bár sajnos összességében akkor sem lehet belőle többet enni.
A fotó sajnos nem épp túl mutatós, de higgyétek el, a zserbó isteni. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Zserbó
Hozzávalók 30 nagyobb szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg folyékony kókuszzsír
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl
5 dkg nyírfaporcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál méz
1 csipet só
a töltelékhez:
5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvár
továbbá:
50 dkg darált dió
10 dkg nyírfaporcukor
1/2 citrom reszelt héja
a tetejére:
15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
4 evőkanál olívaolaj
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.
CH tartalom: 20 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 306 kcal/szelet
Aztán sajnos a diéta miatt évekre le kellett mondanom a zserbóról (no persze azért néha lecsúszott egy-egy cukros változat), mígnem megelégeltem és elkészítettem magam.
Imádom ezt a receptet, a tészta igazából picit több, mint ami kell, de én béna vagyok a tészta formára nyújtásában, így mindig inkább túllóg a tészta nálam és levágom a szélét a tepsibe helyezéskor. :)
Eleinte azt hittem, nagy macera elkészíteni, de igazából nem is, ha van, aki megdarálja a diót helyettünk. :) A gond inkább az, hogy a szénhidrát elég sok benne, márpedig ha egyszer leülök zserbót enni, nehezen tudom abbahagyni. :)
A képen egyébként nem látszik, de ezek nem azok a cukrászdai féle aprócska zserbók, szép nagy egy-egy ilyen szelet. Lehet kicsit vékonyabbra nyújtani a tésztát és nagyobb alapterületen elosztani a hozzávalókat, akkor egy-egy szelet kisebb lesz és alacsonyabb lesz a szénhidrát tartalma is. Bár sajnos összességében akkor sem lehet belőle többet enni.
A fotó sajnos nem épp túl mutatós, de higgyétek el, a zserbó isteni. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Zserbó
Hozzávalók 30 nagyobb szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg folyékony kókuszzsír
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl
5 dkg nyírfaporcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál méz
1 csipet só
a töltelékhez:
5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvár
továbbá:
50 dkg darált dió
10 dkg nyírfaporcukor
1/2 citrom reszelt héja
a tetejére:
15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
4 evőkanál olívaolaj
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.
CH tartalom: 20 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 306 kcal/szelet
2016. december 11., vasárnap
Golyóbis, ezúttal gesztenyéből
A diógolyó után most jöjjön megint egy gesztenyés recept. Ezt még gyorsabb elkészíteni és nem kevésbé finom, ha megcsúsztunk időben a vendégváráskor, erre még akkor is marad 5 percünk,csak ne felejtsük el kivenni a gesztenyemasszát a fagyasztóból. :)
Ha időnk és energiánk engedi, készíthetünk feleakkora golyóbisokat is, az kicsit elegánsabb és tovább is kitart. :)
Rumos gesztenyegolyó
Hozzávalók 20 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
5 dkg vaj vagy kükuszzsír
2 evőkanál rum
a forgatáshoz:
cukrozatlan kakaópor
A felengedett gesztenyét összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a többi hozzávalóval. A masszából golyókat formázunk, majd mindet megforgatjuk kakaóporban. Hűtőben tároljuk.
CH tartalom: 6 g CH/db
Kalóriatartalom: 42 kcal/db
Ha időnk és energiánk engedi, készíthetünk feleakkora golyóbisokat is, az kicsit elegánsabb és tovább is kitart. :)
Rumos gesztenyegolyó
Hozzávalók 20 db-hoz
25 dkg natúr darált gesztenye
4 dkg nyírfaporcukor
5 dkg vaj vagy kükuszzsír
2 evőkanál rum
a forgatáshoz:
cukrozatlan kakaópor
A felengedett gesztenyét összedolgozzuk az olvasztott vajjal és a többi hozzávalóval. A masszából golyókat formázunk, majd mindet megforgatjuk kakaóporban. Hűtőben tároljuk.
CH tartalom: 6 g CH/db
Kalóriatartalom: 42 kcal/db
2016. december 6., kedd
Ajándékba
Jobb lesz kicsit felpörögnöm, ha még karácsony előtt fel akarom rakni azt a sok receptet, amit erre az időszakra tartogattam, mert a végén megint lemaradok. Tavaly karácsonykor a kollégáimnak egy kis desszert válogatást készítettem, 4 féle desszertgolyóból (bonbonnak azért nem hívnám őket, mert nagyobbak is és őszinte leszek, kevésbé kifinomultak - és nem kevésbé finomak :) ). Az elsőt már jóval korábban felraktam, az volt a csupa kókusz kókuszgolyó. A második is nagy kedvencem, lévén dió függő vagyok. :) A csokibevonat miatt persze kicsit macerásabb elkészíteni, de megéri. :)
Diógolyó
Hozzávalók 18 db-hoz
15 dkg darált dió
10 dkg cukormentes sárgabaracklekvár
8 dkg apró szemű zabpehely
5 dkg nyírfaporcukor
a forgatáshoz:
10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú vagy diabetikus)
A hozzávalókat elvegyítjük, a masszából golyókat formázunk. 10 percre mélyhűtőbe tesszük, közben vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét. A hideg golyókat belemártjuk, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni.
Tipp: a lekvár sűrűségétől függően több vagy kevesebb zabpehelyre lehet szükségünk, hogy a massza formázható legyen. Készíthetünk kisebb darabokat is, akár szaloncukornak is.
CH tartalom: 7 g CH/db
Kalóriatartalom: 111 kcal/db
Diógolyó
Hozzávalók 18 db-hoz
15 dkg darált dió
10 dkg cukormentes sárgabaracklekvár
8 dkg apró szemű zabpehely
5 dkg nyírfaporcukor
a forgatáshoz:
10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú vagy diabetikus)
A hozzávalókat elvegyítjük, a masszából golyókat formázunk. 10 percre mélyhűtőbe tesszük, közben vízfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét. A hideg golyókat belemártjuk, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni.
Tipp: a lekvár sűrűségétől függően több vagy kevesebb zabpehelyre lehet szükségünk, hogy a massza formázható legyen. Készíthetünk kisebb darabokat is, akár szaloncukornak is.
CH tartalom: 7 g CH/db
Kalóriatartalom: 111 kcal/db
2016. december 3., szombat
Karácsonyhoz közeledve
Épp ezért hozok rögtön egy olyan desszert receptet, ami nekem már a karácsonyi hangulatot idézi. Gesztenyés krémmel töltött falatkák. Még mindig nagy gesztenye fan vagyok, csak ne lenne benne annyi szénhidrát, enném folyamatosan. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent, Maroni natúr gesztenyével készült.
Narancsos-gesztenyés aprósütemény
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
a piskótához:
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
13 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
13 dkg nyírfaporcukor
3 tojás
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál narancslé
a krémhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
6 dkg nyírfaporcukor
a tetejére:
nyírfaporcukor
A vajat kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Elvegyítjük a lisztekkel. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a nyomózsákba töltött tésztából egymástól kb. 4 cm távolságra kis halmokat nyomunk. 160 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük a piskótát.
A krémhez a vajat elvegyítjük a cukorral és a gesztenyemasszával. Kiskanálnyi krémmel összeragasztjuk a tésztakorongokat, és porcukorral megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 11 g CH/db
Kalóriatartalom: 96 kcal/db
2016. november 23., szerda
Sült paprika
A sült paprika az egyik kedvenc hozzávalóm salátákban. Itthon leggyakrabban ecetes verzióban lehet kapni, de én nem ezért vagyok oda, hanem az olajban eltett verzióért, amihez ritkán jutok. De persze nem is kell, feltétlenül, mert nagyon egyszerű elkészíteni házilag is.
Csak győzzük kivárni, amíg kicsit hűl a paprika, mielőtt nekiesnénk lehúzni a héját. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával került.
Saláta marinált sült paprikával
Hozzávalók 4 személyre
4 kápia paprika
5-10 dkg salátalevél
3 dkg brokkolicsíra
1-1,5 dl olívaolaj
15-20 bazsalikomlevél
A paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, majd kiolajozott sütőtálba tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg meg nem feketedik a héja. A sütőből kivéve 15 percre alufóliával letakarjuk, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk a húsát. Elvegyítjük az olívaolajjal és a bazsalikommal, 1 éjszakát pihentetjük.
Tálaláskor összeforgatjuk a salátával és a csírával.
CH tartalom: 5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 326 kcal/fő
Csak győzzük kivárni, amíg kicsit hűl a paprika, mielőtt nekiesnénk lehúzni a héját. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával került.
Saláta marinált sült paprikával
Hozzávalók 4 személyre
4 kápia paprika
5-10 dkg salátalevél
3 dkg brokkolicsíra
1-1,5 dl olívaolaj
15-20 bazsalikomlevél
A paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, majd kiolajozott sütőtálba tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg meg nem feketedik a héja. A sütőből kivéve 15 percre alufóliával letakarjuk, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk a húsát. Elvegyítjük az olívaolajjal és a bazsalikommal, 1 éjszakát pihentetjük.
Tálaláskor összeforgatjuk a salátával és a csírával.
CH tartalom: 5 g CH/fő
Kalóriatartalom: 326 kcal/fő
2016. november 20., vasárnap
Majd csak eljön az év vége
Az év vége mindig sűrű nálunk, de idén több okból is ezt mind lelkileg, mind fizikailag nehezebben viselem. A főzésre kevesebb időm és energiám jut megint, mint valaha, de legalább most az őrültek háza nem karácsony előtt közvetlenül, hanem már december közepén véget ér. Így már csak 3 hét van hátra, azt pedig már csak kibírom valahogyan, nem igaz? :)
A kenyérsütésig sem nagyon jutottam el ezen a héten. Már tegnap este is expressz lepénykenyeret sütöttem, de reggel megint ott tartottam, hogy nincs kenyér. Aztán rájöttem, hogy van ám nekem a blogon használható kis scone receptem. Néha nem ártana saját magamnak is lapozgatni a receptek között. :)
A mai recept, amit hozok, szintén még tavaly télről származik. Hús nélkül készül, de laktató és ebben a hidegben jól esnek a fűszeres ízek.
Spenótos vöröslencse-dhal
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (40 dkg)
1 vöröshagyma
15 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál mustármag
3 szem kardamom
2 szárított currylevél
1/2 fahéjrúd
só
kókuszzsír vagy (olíva)olaj
A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. A lencsét alaposan leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és kevés zsiradékon megsütjük. Közben a koriandert, a kurkumát, a mustármagot és a kardamomot mozsárba tesszük, finomra őröljük, majd a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma hozzáadásával pasztát készítünk. A hagymához adjuk, 1 percig pirítjuk, majd beletesszük a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi 1-1,5 cm-re ellepi, belerakjuk a paradicsomot, fűszerezzük a fahéjjal és sóval. Forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Amikor a lencseszemek már kezdenek szétnyílni (kb. 5 perccel a főzési idő vége előtt), beletépkedjük a spenótleveleket, és az ételt készre főzzük. Ha szükséges, menet közben adhatunk még hozzá kevés vizet.
CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 279 kcal/fő
A kenyérsütésig sem nagyon jutottam el ezen a héten. Már tegnap este is expressz lepénykenyeret sütöttem, de reggel megint ott tartottam, hogy nincs kenyér. Aztán rájöttem, hogy van ám nekem a blogon használható kis scone receptem. Néha nem ártana saját magamnak is lapozgatni a receptek között. :)
A mai recept, amit hozok, szintén még tavaly télről származik. Hús nélkül készül, de laktató és ebben a hidegben jól esnek a fűszeres ízek.
Spenótos vöröslencse-dhal
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (40 dkg)
1 vöröshagyma
15 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál mustármag
3 szem kardamom
2 szárított currylevél
1/2 fahéjrúd
só
kókuszzsír vagy (olíva)olaj
A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük. A lencsét alaposan leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, és kevés zsiradékon megsütjük. Közben a koriandert, a kurkumát, a mustármagot és a kardamomot mozsárba tesszük, finomra őröljük, majd a reszelt gyömbér és a zúzott fokhagyma hozzáadásával pasztát készítünk. A hagymához adjuk, 1 percig pirítjuk, majd beletesszük a lencsét. Felöntjük annyi vízzel, amennyi 1-1,5 cm-re ellepi, belerakjuk a paradicsomot, fűszerezzük a fahéjjal és sóval. Forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Amikor a lencseszemek már kezdenek szétnyílni (kb. 5 perccel a főzési idő vége előtt), beletépkedjük a spenótleveleket, és az ételt készre főzzük. Ha szükséges, menet közben adhatunk még hozzá kevés vizet.
CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 279 kcal/fő
2016. november 13., vasárnap
Gombával
Ha eljutok odáig, imádok kimenni a Bosnyák piacra ősszel vagy tavasszal, ugyanis hétvégente mindig lehet kapni friss erdei gombát. Mikor épp mit, szezontól függően. Így bukkantam rá a rókagombára és a kucsmagombára is, de még tavaly tavasszal sikerült vargányát is vennem. Mivel akkor még élénken élt bennem az előző őszi toszkánai hosszú hétvégénk és az ott evett mindent felülmúló vargányás tészta, nem ellenálltam a kísértésnek. Bár olcsónak épp nem volt mondható persze. Minden esetre vettem, hazavittem és úgy döntöttem, nem bonyolítom túl a dolgot. Ezért csak egy egyszerű tejszínes, fehérbors mártást készítettem belőle a tésztára. Őszintén megmondom, az olaszországi változatot meg sem közelítette, a házi tésztával persze nehéz is lenne versenyezni. Nomeg igaz, ami igaz, az ottani vargánya zamatosabb volt, mint amit itthon kaptam. Ennek ellenére így is karakteres, rendkívüli íze lett.Mivel azonban vargányához nehéz és drága is hozzájutni, javaslom egyszerű barna csiperkével, azzal is remek lesz.
A fotó senkit ne zavarjon meg, ez nem épp egy kis adag, csak óriás fussilit használtam és a gombát is nagyobb darabokra szeleteltem benne.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Vargányás tészta
Hozzávalók 4 személyre
22 dkg durumtészta (én óriás fussilit használtam)
35 dkg vargánya (helyettesíthető barna csiperkével)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál frissen aprított kakukkfű
1 evőkanál frissen aprított oregánó
só
őrölt bors
(olíva)olaj vagy kókuszzsír
A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, a főzővízből 1 merőkanálnyit félreteszünk. A hagymákat felaprítjuk, a vargányát felszeleteljük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a gombát. Addig sütjük, amíg a lé nagyjából el nem fő róla, majd felöntjük a fehérborral, és nagy lángon 1 percig forraljuk. Elvegyítjük a tejszínnel, a félretett főzővízzel, a zöld fűszerekkel, kevés sóval és borssal. Néhány percig rotyogtatjuk, ezalatt a mártás besűrűsödik, a gomba pedig teljesen átfő. A tésztával összeforgatva tálaljuk.
CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 321 kcal/fő
A fotó senkit ne zavarjon meg, ez nem épp egy kis adag, csak óriás fussilit használtam és a gombát is nagyobb darabokra szeleteltem benne.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Vargányás tészta
Hozzávalók 4 személyre
22 dkg durumtészta (én óriás fussilit használtam)
35 dkg vargánya (helyettesíthető barna csiperkével)
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál frissen aprított kakukkfű
1 evőkanál frissen aprított oregánó
só
őrölt bors
(olíva)olaj vagy kókuszzsír
A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük, a főzővízből 1 merőkanálnyit félreteszünk. A hagymákat felaprítjuk, a vargányát felszeleteljük. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymákat, majd hozzáadjuk a gombát. Addig sütjük, amíg a lé nagyjából el nem fő róla, majd felöntjük a fehérborral, és nagy lángon 1 percig forraljuk. Elvegyítjük a tejszínnel, a félretett főzővízzel, a zöld fűszerekkel, kevés sóval és borssal. Néhány percig rotyogtatjuk, ezalatt a mártás besűrűsödik, a gomba pedig teljesen átfő. A tésztával összeforgatva tálaljuk.
CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 321 kcal/fő
2016. november 7., hétfő
Időhúzás
Nem tudom, miért, de amióta eldöntöttem, hogy nem válogatok a sorukra váró receptek között, hanem csak feltöltöm a legrégebbit, azóta valahogy jobban haladok a receptek publikálásával. Nem teljesen értem a dolog lélektanát, de nem is ez számít. :)
Két napja amúgy leragad a szemem. Amin ez a korai sötétedés nem segít, legszívesebben este 8kor már mennék aludni. Ami persze azért túl korai lenne, így kompromisszumos megoldásként jelenleg 9 óra a cél. Persze aztán mindig nekikezdek valamilyen feladatnak, ami meg elviszi az időt és 9 helyett legalább 10 óra lesz. :)
Most amúgy a rendrakást halogatom éppen, mindenfélét molyolok a gépen, csak hogy ne kelljen felkelni a kanapéról és nekilátni az ágyon felhalmozott ruhakupacnak. Pedig ha aludni akarunk, kénytelen leszek megcsinálni. De még húzom kicsit az időt. :)
Ez a recept mondjuk nem épp időigényes. Pillanatok alatt összedobható, az egyetlen macera a narancs pucolása lehet, de az sem vészes. Én lazac mellé ajánlom elsősorban, de magában is isteni.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Édesköményes-narancsos rukkolasaláta
Hozzávalók 4 személyre
10 dkg rukkola
1 közepes édeskömény (tisztítva mérve kb. 15 dkg)
1 narancs (tisztítva mérve kb. 10-15 dkg)
1 kis üveg leszűrt kapribogyó (10 dkg)
2 evőkanál balzsamecet
Az édesköményt négyfelé vágjuk, a középső, vastag torzsáját eltávolítjuk, és felszeleteljük. A narancsot megpucoljuk, gerezdjeire szedjük, lehártyázzuk és kockákra vágjuk.
Elvegyítjük a hozzávalókat, és néhány órán át hűtőben pihentetjük.
Tipp: remek kísérője lehet halaknak, például sült lazacnak.
CH tartalom: 12 g CH/fő
Kalóriatartalom: 59 kcal/fő
Két napja amúgy leragad a szemem. Amin ez a korai sötétedés nem segít, legszívesebben este 8kor már mennék aludni. Ami persze azért túl korai lenne, így kompromisszumos megoldásként jelenleg 9 óra a cél. Persze aztán mindig nekikezdek valamilyen feladatnak, ami meg elviszi az időt és 9 helyett legalább 10 óra lesz. :)
Most amúgy a rendrakást halogatom éppen, mindenfélét molyolok a gépen, csak hogy ne kelljen felkelni a kanapéról és nekilátni az ágyon felhalmozott ruhakupacnak. Pedig ha aludni akarunk, kénytelen leszek megcsinálni. De még húzom kicsit az időt. :)
Ez a recept mondjuk nem épp időigényes. Pillanatok alatt összedobható, az egyetlen macera a narancs pucolása lehet, de az sem vészes. Én lazac mellé ajánlom elsősorban, de magában is isteni.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Édesköményes-narancsos rukkolasaláta
Hozzávalók 4 személyre
10 dkg rukkola
1 közepes édeskömény (tisztítva mérve kb. 15 dkg)
1 narancs (tisztítva mérve kb. 10-15 dkg)
1 kis üveg leszűrt kapribogyó (10 dkg)
2 evőkanál balzsamecet
Az édesköményt négyfelé vágjuk, a középső, vastag torzsáját eltávolítjuk, és felszeleteljük. A narancsot megpucoljuk, gerezdjeire szedjük, lehártyázzuk és kockákra vágjuk.
Elvegyítjük a hozzávalókat, és néhány órán át hűtőben pihentetjük.
Tipp: remek kísérője lehet halaknak, például sült lazacnak.
CH tartalom: 12 g CH/fő
Kalóriatartalom: 59 kcal/fő
2016. november 3., csütörtök
Hisztinap
Oké, én legalább vállalom. Igenis vannak napok, mikor elviselhetetlen vagyok. Ezt persze a kívülállók számára próbálom leplezni, de saját magammal szemben nehéz lenne eltitkolni. Ilyenkor már valamiért reggel bal lábbal kelek, egész nap nyűgös vagyok. Aztán elég valami jelentéktelen apróság, ami szikraként funkcionál - na, onnét kezdve füstölök és tüzet fújok, mint a sárkány. De mivel nem akarom a környezetemre áttolni ezt a csodás hangulatot, ilyenkor pótcselekvést keresek. Jellemzően a takarítás az, amivel próbálom levezetni a fölös energiát. Nézzük a jó oldalát, ilyenkor csomó olyan nyűgös feladatok pikk-pakk elvégzek, amit csöppet sem szeretek. Szóval, igazából a hisztinap az bizonyos szempontból rendkívül hatékony és hasznos is. :)
Receptből szintén régit hozok. Ritkán lehet elfogadható áron jó minőségű rákot kapni, de ha találunk ilyet, ezzel a recepttel bátran próbálkozhatunk.
Rákos curry rizzsel
Hozzávalók 2 személyre
20-25 dkg fagyasztott, előfőzött rákfarok
10 dkg basmati rizs
kb. 2,5 dl húsleves
2 dl Cocomas kókusztejszín
6 dkg paradicsompüré
1/2 fej kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 szárított kaffirlime-levél
1 szárított currylevél
1 teáskanál szárított korianderlevél
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál koriandermag
1/2 kávéskanál görögszénamag
1/2 kávéskanál Cayenne-bors
1 szál újhagyma
só
(olíva)olaj
Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megpároljuk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket késes aprítóba tesszük, és némi olajjal pépessé őröljük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, néhány percig pirítjuk rajta a fűszerpasztát, majd felöntjük a kókusztejszínnel, elvegyítjük a paradicsompürével, sózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a kiolvasztott rákot, néhány percig rotyogtatjuk, majd beleszórjuk a vékonyan felcsíkozott újhagymát is. További 1 percig hagyjuk még a tűzön, majd a rizzsel tálaljuk.
CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 757 kcal/fő
Receptből szintén régit hozok. Ritkán lehet elfogadható áron jó minőségű rákot kapni, de ha találunk ilyet, ezzel a recepttel bátran próbálkozhatunk.
Rákos curry rizzsel
20-25 dkg fagyasztott, előfőzött rákfarok
10 dkg basmati rizs
kb. 2,5 dl húsleves
2 dl Cocomas kókusztejszín
6 dkg paradicsompüré
1/2 fej kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 szárított kaffirlime-levél
1 szárított currylevél
1 teáskanál szárított korianderlevél
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál koriandermag
1/2 kávéskanál görögszénamag
1/2 kávéskanál Cayenne-bors
1 szál újhagyma
só
(olíva)olaj
Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megpároljuk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket késes aprítóba tesszük, és némi olajjal pépessé őröljük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, néhány percig pirítjuk rajta a fűszerpasztát, majd felöntjük a kókusztejszínnel, elvegyítjük a paradicsompürével, sózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a kiolvasztott rákot, néhány percig rotyogtatjuk, majd beleszórjuk a vékonyan felcsíkozott újhagymát is. További 1 percig hagyjuk még a tűzön, majd a rizzsel tálaljuk.
CH tartalom: 46 g CH/fő
Kalóriatartalom: 757 kcal/fő
2016. október 31., hétfő
Egy kedvenc
Van egy kedvenc éttermünk a városban, ahová viszonylag gyakran betérünk. Legelőször egy céges workshop lezárásaként kerültem ide, és feltehetően magamtól sosem keveredtem volna be ide, de amióta egyszer itt vacsoráztunk, függő lettem. Nagyon szeretjük a konyháját. Nekem persze azért is kedvencem, mert itt ettem az eddigi legfinomabb pad thait, és a kacsás vörös curry-jükért is rajongok. Amikor pár éve elkezdtünk ide járni, volt ráadásul egy desszertjük az étlapon, amit én is és az Uram is imádtunk. A neve wun gati volt az étlap szerint, és leginkább a creme brule-hez tundám hasonlítani, csak épp kókuszból készült és mangószósszal kínálták. Sajnos mostanra levettél az étlapról legnagyobb bánatunkra. Egy ideig mangószószos tejberizs volt helyette, szintén telitalálat, jelenleg sajnos azonban egyiket sem kínálják már.
Mivel ennyire imádtuk, úgy döntöttem, megpróbálom házilag is kiísérletezni. Nem mondom, hogy teljesen ugyanolyan, de nekünk ez is bejött. :) A wun gati googli barátunk szerint amúgy egyfajta thai kókuszzselé, sokféle recept változatot láttam, én maradtam inkább annál a verziónál, amit az étteremben ettünk.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Wun gati (thai kókuszzselé) mangószósszal
Hozzávalók 4 személyre
2 dl Cocomas kókusztejszín
6 dkg nyírfacukor
4 dkg kókuszreszelék
15 g zselatin
a mangószószhoz:
1 érett mangó (tisztítva mérve kb. 30 dkg)
1 evőkanál nyírfacukor
1/2 citrom leve
A kókusztejszínt elvegyítjük 2 dl vízzel, a nyírfacukorral és a kókuszreszelékkel. Felforraljuk, majd 1 merőkanálnyit kimerünk belőle egy csészébe. Feloldjuk benne a zselatint, és a kókuszkrémhez keverjük. Langyosra hűtjük, kis szufléformákba szedjük. Tálalás előtt 1-2 órát hűtőben dermesztjük.
A szószhoz a gyümölcshúst 1/2 dl vízzel és a citromlével pürésítjük, majd a nyírfacukorral 10 percig főzzük. A zselét a gyümölcsszósz kíséretében tálaljuk.
Tipp: ha lágyabb állagot szeretnénk, használjunk kevesebb zselatint. A zselatin helyettesíthető agaragarral. 1 adag desszert 337 kcal, és 21 g szénhidrátot tartalmaz.
CH tartalom: 21 g CH/fő (ebből 9 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 337 kcal/fő
Mivel ennyire imádtuk, úgy döntöttem, megpróbálom házilag is kiísérletezni. Nem mondom, hogy teljesen ugyanolyan, de nekünk ez is bejött. :) A wun gati googli barátunk szerint amúgy egyfajta thai kókuszzselé, sokféle recept változatot láttam, én maradtam inkább annál a verziónál, amit az étteremben ettünk.
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Wun gati (thai kókuszzselé) mangószósszal
Hozzávalók 4 személyre
2 dl Cocomas kókusztejszín
6 dkg nyírfacukor
4 dkg kókuszreszelék
15 g zselatin
a mangószószhoz:
1 érett mangó (tisztítva mérve kb. 30 dkg)
1 evőkanál nyírfacukor
1/2 citrom leve
A kókusztejszínt elvegyítjük 2 dl vízzel, a nyírfacukorral és a kókuszreszelékkel. Felforraljuk, majd 1 merőkanálnyit kimerünk belőle egy csészébe. Feloldjuk benne a zselatint, és a kókuszkrémhez keverjük. Langyosra hűtjük, kis szufléformákba szedjük. Tálalás előtt 1-2 órát hűtőben dermesztjük.
A szószhoz a gyümölcshúst 1/2 dl vízzel és a citromlével pürésítjük, majd a nyírfacukorral 10 percig főzzük. A zselét a gyümölcsszósz kíséretében tálaljuk.
Tipp: ha lágyabb állagot szeretnénk, használjunk kevesebb zselatint. A zselatin helyettesíthető agaragarral. 1 adag desszert 337 kcal, és 21 g szénhidrátot tartalmaz.
CH tartalom: 21 g CH/fő (ebből 9 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 337 kcal/fő
2016. október 30., vasárnap
Mángold salátának
Mángolddal sokáig csak Horvátországban találkoztam, amikor a grillezett hal mellé mindig blitvát rendeltünk. (fokhagymás párolt mángold főtt burgonyával). Aztán úgy két éve szembe jött velem itthon is a piacon, persze rögtön vettem. De mivel halhoz már nehezebb hozzájutni, így inkább másfajta felhasználási módot kerestem hozzá. Így lyukadtam ki a legegyszerűbb verziónál, a nyersen fogyasztásnál. Imádtuk. Azóta ha láttam a piacon, sokszor vettem, aztán persze tavasszal ültettem a kertbe is.
Ez a saláta volt az első próbálkozás mángoldoból, már erősebb levelekből készült, nem a tavaszi zsenge verzió, hanem a harsogós fajta, ám annál ízesebb.
Lehet alma nélkül is enni, de szerintem úgy az igazi :)
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával készült.
Nyers mángoldsaláta csírával
Hozzávalók 4-6 személyre
20 dkg vörös mángold
3 dkg rukkola-lucerna csíra http://biohalo.hu/termekeink/kevert-csirak/ruccola-lucerna/
1 teáskanál dijoni mustár
1/2 citrom leve
1 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál olívaolaj
só
1 savanykás alma, vékonyan felszeletelve
A mángold szárát kivágjuk, vékonyan felkarikázzuk, a levelét nagyobb csíkokra vágjuk. Az öntethez a mustárt elvegyítjük a citromlével és az ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az olívaolajat. A salátát összeforgatjuk a csírával és az öntettel. Almaszeletekkel a tetején tálaljuk.
CH tartalom: 4 g CH/fő
Kalóriatartalom: 60 kcal/fő
4 fős adagok esetén
Ez a saláta volt az első próbálkozás mángoldoból, már erősebb levelekből készült, nem a tavaszi zsenge verzió, hanem a harsogós fajta, ám annál ízesebb.
Lehet alma nélkül is enni, de szerintem úgy az igazi :)
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával készült.
Nyers mángoldsaláta csírával
Hozzávalók 4-6 személyre
20 dkg vörös mángold
3 dkg rukkola-lucerna csíra http://biohalo.hu/termekeink/kevert-csirak/ruccola-lucerna/
1 teáskanál dijoni mustár
1/2 citrom leve
1 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál olívaolaj
só
1 savanykás alma, vékonyan felszeletelve
A mángold szárát kivágjuk, vékonyan felkarikázzuk, a levelét nagyobb csíkokra vágjuk. Az öntethez a mustárt elvegyítjük a citromlével és az ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az olívaolajat. A salátát összeforgatjuk a csírával és az öntettel. Almaszeletekkel a tetején tálaljuk.
CH tartalom: 4 g CH/fő
Kalóriatartalom: 60 kcal/fő
4 fős adagok esetén
2016. október 27., csütörtök
Kezdjük a legrégebbivel
Olyan borzasztóan sok recept vár már feltöltésre, és mindig olyan sokat vacillálok, hogy melyiket töltsem fel, hogy úgy döntöttem, elkezdem hátulról, a legrégebbivel. Ez például egy 2015. januári recept. :) Igazából imádom a gesztenyével töltött húsokat, a gondom csak az vele, hogy nehéz mellé köretet választani, hogy ne legyen túl magas a szénhidrát tartalma. Ezért is készült salátával, bár ebbe is került édesburgonya, nagyon passzol hozzá az íze. De lehetne sütőtökkel is készíteni. Igazából mindenhogy finom, és szerintem igazi, hideg napokra való főétel, mégsem a megszokott nehéz, gyomorterhelő fogás.
A recept a Kifőztükben is megjelent és a Maroni natúr gesztenyéjével készült.
Gesztenyés pulykamell édesburgonyás spenótsalátával
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg pulykamellfilé
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 vöröshagyma
1 evőkanál szárított kakukkfű
1/2 dl száraz fehérbor
30 dkg édesburgonya (tisztított mennyiség)
1 lila hagyma
1 teáskanál szárított rozmaring
6-8 dkg bébispenót
(olíva)olaj
só
őrölt bors
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A gesztenyemasszát elkeverjük a sült hagymával, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal. A pulykamellfilét 4 szeletre vágjuk, majd 2 réteg folpack között kiklopfoljuk. Mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és eloszlatjuk rajtuk a tölteléket. Egyenként lazán feltekerjük, majd előzetesen vízbe áztatott fogvájóval összetűzzük a tekercseket. Lefedhető serpenyőben kevés olajat hevítünk, nagy lángon megpirítjuk a felgöngyölt szeletek minden oldalát. A lángot mérsékelve felöntjük a fehérborral, majd 1 perc múlva 1 dl vizet adunk hozzá. Lefedve és időnként átforgatva a húst 15 perc alatt teljesen átsütjük. Ha a szaft nem elég sűrű, fedő nélkül további 1-2 percig rotyogtatjuk.
A körethez az édesburgonyát és a lila hagymát megpucoljuk, a burgonyát 1 cm-es kockákra, a hagymát kisebb darabokra vágjuk. Elvegyítünk 1 evőkanálnyi olajat a rozmaringgal, a zöldségekre öntjük, alaposan összerázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, a végén feljebb vehetjük a hőfokot, hogy jobban megpiruljanak.
Tálalás előtt a tekercseket kivesszük a serpenyőből, és alufóliával lefedve 5 percig pihentetjük. Eltávolítjuk a fogvájókat, majd 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk a húst. A salátához a friss spenótleveleket összeforgatjuk kevés olívaolajjal, és megszórjuk a sült zöldségekkel. A húst a szafttal meglocsolva a saláta kíséretében tálaljuk.
CH tartalom: 45 g CH/fő
Kalóriatartalom: 427 kcal/fő
A recept a Kifőztükben is megjelent és a Maroni natúr gesztenyéjével készült.
Gesztenyés pulykamell édesburgonyás spenótsalátával
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg pulykamellfilé
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 vöröshagyma
1 evőkanál szárított kakukkfű
1/2 dl száraz fehérbor
30 dkg édesburgonya (tisztított mennyiség)
1 lila hagyma
1 teáskanál szárított rozmaring
6-8 dkg bébispenót
(olíva)olaj
só
őrölt bors
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olajon megpirítjuk. A gesztenyemasszát elkeverjük a sült hagymával, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal. A pulykamellfilét 4 szeletre vágjuk, majd 2 réteg folpack között kiklopfoljuk. Mindegyiket sózzuk, borsozzuk, és eloszlatjuk rajtuk a tölteléket. Egyenként lazán feltekerjük, majd előzetesen vízbe áztatott fogvájóval összetűzzük a tekercseket. Lefedhető serpenyőben kevés olajat hevítünk, nagy lángon megpirítjuk a felgöngyölt szeletek minden oldalát. A lángot mérsékelve felöntjük a fehérborral, majd 1 perc múlva 1 dl vizet adunk hozzá. Lefedve és időnként átforgatva a húst 15 perc alatt teljesen átsütjük. Ha a szaft nem elég sűrű, fedő nélkül további 1-2 percig rotyogtatjuk.
A körethez az édesburgonyát és a lila hagymát megpucoljuk, a burgonyát 1 cm-es kockákra, a hagymát kisebb darabokra vágjuk. Elvegyítünk 1 evőkanálnyi olajat a rozmaringgal, a zöldségekre öntjük, alaposan összerázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, a végén feljebb vehetjük a hőfokot, hogy jobban megpiruljanak.
Tálalás előtt a tekercseket kivesszük a serpenyőből, és alufóliával lefedve 5 percig pihentetjük. Eltávolítjuk a fogvájókat, majd 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk a húst. A salátához a friss spenótleveleket összeforgatjuk kevés olívaolajjal, és megszórjuk a sült zöldségekkel. A húst a szafttal meglocsolva a saláta kíséretében tálaljuk.
CH tartalom: 45 g CH/fő
Kalóriatartalom: 427 kcal/fő
2016. október 25., kedd
Salátát ne csak nyáron
Bevallom töredelmesen, az elmúlt fél évben nem remekeltem táplálkozást tekintve. Amennyi szemetet (azaz agyonfeldolgozott élelmiszert) ettem, az szerintem az előző évek összmennyisége lehetett. A diétát persze tartottam, nem ez volt a gond, hanem hogy nem volt időm és lehetőségem minden étkezésre főzőcskézni, és így a házi alternatívák, saláták háttérbe szorultak a bolti gyorsbevásárlás (jesszus, idejét nem tudom, mikor voltam utoljára igazi bevásárláson a Bosnyák piacon :( ) és a paradicsomos tészta főzése mellett. Épp ezért úgy érzem, erősen zöldséghiányom van most, míg a bolti sonkáktól és egyebektől meg falnak megyek. Szóval, salátaszezon indul. Más kérdés, hogy télen kicsit korlátozottabbak lesznek salátát illetően a lehetőségek, de azért nem aggódom. :)
Íme itt is van egy téli verzió, amit egyébként még januárban készítettem. No igen, kicsit le vagyok maradva a receptek feltöltésével... :) Tudom-tudom, ebben is méz van, ha valakit zavar, helyettesítse nyírfaporcukorral nyugodtan.
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával készült.
Vegyes káposztasaláta csírával
Hozzávalók 4 személyre
15 dkg fehér káposzta
1 közepes fekete retek
1 piros kápia paprika
1 sárgarépa
1 kisebb alma
5 dkg vegyes csíra
az öntethez:
2 teáskanál magos mustár
1 kávéskanál méz
1/2 citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket megpucoljuk, az almát meghámozzuk, majd mindet vékony hasábokra és csíkokra vágjuk. Az öntet hozzávalóit elvegyítjük, majd az összes alapanyaggal együtt nagy tálba tesszük, és alaposan összeforgatjuk.
CH tartalom: 8 g CH (ebből 3 g gyors CH)
A CH tartalmat befolyásolhatja, ha magas CH tartalmú (pl.: búzacsíra) csírát használunk hozzá.
Kalóriatartalom: 70 kcal/fő
Íme itt is van egy téli verzió, amit egyébként még januárban készítettem. No igen, kicsit le vagyok maradva a receptek feltöltésével... :) Tudom-tudom, ebben is méz van, ha valakit zavar, helyettesítse nyírfaporcukorral nyugodtan.
A recept a Kifőztükben is megjelent és Bioháló csírával készült.
Vegyes káposztasaláta csírával
Hozzávalók 4 személyre
15 dkg fehér káposzta
1 közepes fekete retek
1 piros kápia paprika
1 sárgarépa
1 kisebb alma
5 dkg vegyes csíra
az öntethez:
2 teáskanál magos mustár
1 kávéskanál méz
1/2 citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket megpucoljuk, az almát meghámozzuk, majd mindet vékony hasábokra és csíkokra vágjuk. Az öntet hozzávalóit elvegyítjük, majd az összes alapanyaggal együtt nagy tálba tesszük, és alaposan összeforgatjuk.
CH tartalom: 8 g CH (ebből 3 g gyors CH)
A CH tartalmat befolyásolhatja, ha magas CH tartalmú (pl.: búzacsíra) csírát használunk hozzá.
Kalóriatartalom: 70 kcal/fő
2016. október 13., csütörtök
Zsályapesztóval hangolódom
Jövő hétre egy kicsit kivonom magamat a forgalomból. Egy hosszú és nehéz időszak van mögöttünk, és habár a fekete felhők már szétoszlottak, valahogy nem volt időnk és alkalmunk örülni az azóta életünkbe jutó napfénynek. De most egy hétre off. Nem tudom, vártam-e már ennyire nyaralást, mint ezt a mostanit. :)
Hangolódásképpen pedig egy olyan receptet hozok, amit egy két évvel ezelőtti, szintén októberi kiruccanásunk ihletett. Akkor barátokkal Firenzén és környékén töltöttük a hosszú hétvégét. Egyik nap mi kicsit elkirándultunk északra a hegyekbe, egy kisebb túrára, mivel nagyon vágytunk ki a természetbe. Elég hideg volt, amire nem készültünk igazán fel, így örültünk, hogy a tervezett útvonalon egy menedékház volt, ahol kicsit felmelegedhettünk. A helyiek között minden bizonnyal felkapott helyre kerültünk, ugyanis a rossz, hideg és esős idő ellenére is rengetegen voltak. A forró tea mellett úgy döntöttünk, ebéd gyanánt eszünk is itt valamit. Étlap persze nem volt (imádom az ilyen helyeket, hisz ez a legjobb garancia rá, hogy minden friss legyen), a felszolgáló lány nehézkes angolsággal felvázolt 3 tészta közötti választási lehetőséget. Zsályapesztós tésztát választottunk, bár kicsit aggódtam, hogy milyen lesz, de pont ezért akartam kipróbálni is. A tészta persze házi (és bár firenzei utunk során volt egy még ennél is fantasztikusabb), és messze kenterbe veri az összes eddig itthon próbált, menő és kevésbé felkapott olasz éttermek házi tésztáit.A zsályapesztó pedig egy fantasztikusan finom dolog.
Akkor elhatároztam, hogy muszáj lesz reprodukálnom. A gond csak az volt, hogy az erkélyen sosem nőtt annyi zsálya a lakásunkban, hogy elkészíthessem. Bezzeg idén a kertben, hatalmasra nőtt. :) A pesztóban ezúttal a csavar, hogy a nagyon drága fenyőmag helyett kesudiót használtam, higgyétek el, nem vált hátrányára.
És egyúttal bemutatom jelenlegi kedvenc kis konyhai kisegítőmet: ezt a kis cuki aprócska Russell Hobbs aprítót. Hogy miért imádom? Mert pici. Utálom, hogy a konyhai aprítók 90%-as nagy, és túl a helyfoglaláson nem alkalmasak kis mennyiségű pesztó, vagy curry paszta és egyéb fűszerpép készítésére. Ez a kis apróság viszont mintha erre lenne kitalálva, és nem utolsó sorban nem foglal óriási helyet a pulton, így mindig elől hagyom. Imádom, de tényleg. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent, a gépet pedig a Russell Hobbs biztosított. Ezer hála és köszönet érte. :)
Zsályapesztó
Hozzávalók 2,5 dl-hez
2,5 dkg zsályalevél
5 dkg kesudió
1,5 dkg reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű, kemény sajt
1-1,5 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
A kesudiót és a fokhagymát durvára aprítjuk, majd a zsályával, a parmezánnal és az olaj felével együtt a Russell Hobbs aprítóba helyezzük. Pépesre turmixoljuk, közben folyamatosan adhatunk hozzá az olajból, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
Tipp: befőttesüvegben, olajjal a tetején, hűtőben tárolva hetekig eláll.
CH tartalom: a teljes mennyiség 17 g CH-t tartalmaz.
Hangolódásképpen pedig egy olyan receptet hozok, amit egy két évvel ezelőtti, szintén októberi kiruccanásunk ihletett. Akkor barátokkal Firenzén és környékén töltöttük a hosszú hétvégét. Egyik nap mi kicsit elkirándultunk északra a hegyekbe, egy kisebb túrára, mivel nagyon vágytunk ki a természetbe. Elég hideg volt, amire nem készültünk igazán fel, így örültünk, hogy a tervezett útvonalon egy menedékház volt, ahol kicsit felmelegedhettünk. A helyiek között minden bizonnyal felkapott helyre kerültünk, ugyanis a rossz, hideg és esős idő ellenére is rengetegen voltak. A forró tea mellett úgy döntöttünk, ebéd gyanánt eszünk is itt valamit. Étlap persze nem volt (imádom az ilyen helyeket, hisz ez a legjobb garancia rá, hogy minden friss legyen), a felszolgáló lány nehézkes angolsággal felvázolt 3 tészta közötti választási lehetőséget. Zsályapesztós tésztát választottunk, bár kicsit aggódtam, hogy milyen lesz, de pont ezért akartam kipróbálni is. A tészta persze házi (és bár firenzei utunk során volt egy még ennél is fantasztikusabb), és messze kenterbe veri az összes eddig itthon próbált, menő és kevésbé felkapott olasz éttermek házi tésztáit.A zsályapesztó pedig egy fantasztikusan finom dolog.
Akkor elhatároztam, hogy muszáj lesz reprodukálnom. A gond csak az volt, hogy az erkélyen sosem nőtt annyi zsálya a lakásunkban, hogy elkészíthessem. Bezzeg idén a kertben, hatalmasra nőtt. :) A pesztóban ezúttal a csavar, hogy a nagyon drága fenyőmag helyett kesudiót használtam, higgyétek el, nem vált hátrányára.
És egyúttal bemutatom jelenlegi kedvenc kis konyhai kisegítőmet: ezt a kis cuki aprócska Russell Hobbs aprítót. Hogy miért imádom? Mert pici. Utálom, hogy a konyhai aprítók 90%-as nagy, és túl a helyfoglaláson nem alkalmasak kis mennyiségű pesztó, vagy curry paszta és egyéb fűszerpép készítésére. Ez a kis apróság viszont mintha erre lenne kitalálva, és nem utolsó sorban nem foglal óriási helyet a pulton, így mindig elől hagyom. Imádom, de tényleg. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent, a gépet pedig a Russell Hobbs biztosított. Ezer hála és köszönet érte. :)
Zsályapesztó
Hozzávalók 2,5 dl-hez
2,5 dkg zsályalevél
5 dkg kesudió
1,5 dkg reszelt parmezán vagy más, intenzív ízű, kemény sajt
1-1,5 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
A kesudiót és a fokhagymát durvára aprítjuk, majd a zsályával, a parmezánnal és az olaj felével együtt a Russell Hobbs aprítóba helyezzük. Pépesre turmixoljuk, közben folyamatosan adhatunk hozzá az olajból, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
Tipp: befőttesüvegben, olajjal a tetején, hűtőben tárolva hetekig eláll.
CH tartalom: a teljes mennyiség 17 g CH-t tartalmaz.