Ez a mostani is ilyen.Bár itt szerencsére sokat nem kellett átalakítani. Minden esetre a rakott karfiol egy olyan étel, amit valamiért gyermekkoromban sosem ettünk, már felnőtt fejjel kóstoltam meg először, és teljes szerelem volt. Kevés klasszikus magyaros fogást készítek itthon, d ezt egyszerűen imádom. Igaz, picit macerás, hisz a barna rizst előre meg kell főzni és az nem kevés idő. De megéri. :) Persze kiszedni nem lehet úgy,hogy egyben maradjon, mivel nincs benne felesleges töltőanyag. De kit érdekel. :)
És ami a legjobb benne, hogy bár a szénhidrát nem túl sok benn, egy férfit is könnyedén jól lakathatunk ezzel az adaggal.:)
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Rakott karfiol
Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes karfiol (kb. 55 dkg a hasznosított része)
- 40 dkg darált sertéscomb
- 20 dkg barna rizs
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 1/2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj
Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogó, sós vízben kb. 5 perc alatt előfőzzük. A hagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, enyhén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Néhány perc múlva elvegyítjük a paradicsommal és a paprikával. További 3-4 perc alatt megsütjük, félretesszük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, eloszlatjuk az alján a karfiol felét, erre kerül egy réteg rizs, majd egy réteg hús, ismét rizs és hús, végül pedig a megmaradt karfiol. A tetejére öntjük a tojással elkevert tejfölt, megszórjuk a zsemlemorzsával. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük (az első 15 percben letakarva), amíg szépen meg nem pirul a teteje.
CH tartalom: 47 g CH6fő
Kalóriatartalom: 569 kcal/fő
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése