Pár hete is így jártam, végül menet közben "ihletődtem", mikor jó áron kaptam szűzpecsenyét, pedig eredetileg pulykahúst akartam venni. :)
A szűzpecsenye pedig Uramparancsolóm kedvence, így ha azt veszek, rosszat nem tehetek. A recept egyszerű, és csodálatosan szaftos marad a hús a sütés végére is. Ráadásul gyorsan elkészíthető. Érdemes kipróbálni, főleg, hogy milyen végtelenül egyszerű elkészíteni.
A köret kicsit lassabb műfaj, bár nem kell ott állni mellette, úgyhogy ez sem gond. A gerslit pedig azért próbáltam ki végre, hogy újabb alternatívát találjak a rizsre, de ahogy látom, mostanság ez is divatos. :)
Baconben sült szűzpecsenye újhagymás gerslivel
- 50 dkg szűzpecsenye (én 2 vékonyabbat kaptam)
- 2 púpos tk paradicsompüré- 1 ek frissen aprított oregánó
- 1 ek friss kakukkfű
- 6 szelet bacon
Hozzávalók a körethez:
- 20 dkg gersli (árpagyöngy)- 6 dl zöldségalaplé
- 4 szál újhagyma (kb. 100 g)
- 1/2 fej vöröshagyma (kb. 40 g)
- 1 ek friss kakukkfű
A körethez a gerslit alaposan leöblítjük vízzel, hogy a felfogott víz már átlátszó legyen. A vöröshagymát felkockázzuk, az újhagymát felszeleteljük. Egy vastag aljú fazékban kevés olívaolajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gerslit. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével, kevés sót adunk még hozzá és a kakukkfű felét. Lefedve kb. 30-35 perc alatt megpároljuk. Mielőtt a gersli megpárolódna, az újhagymát kevés olívaolajon lepirítjuk. Ha elkészült a gersli, a maradék kakukkfüvet és az újhagymát hozzáadjuk.
A szűzpecsenyéről levágjuk a zsíros, inas részeket. A paradicsompürét
elkeverjük az oregánóval és a kakukkfűvel, némi sóval és borssal. A húsra kenjük
a fűszeres paradicsompürét, majd betekerjük a baconnel. Legalább 1 órán át a
hűtőben pihentetjük. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsibe / tűzálló
tálba fektetjük a húst, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig.
Ekkor mérsékeljük a hőfokot 160 fokra, és még 15 percig sütjük. Ha megsült a szűzpecsenye,
deszkára tesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk.
CH tartalom: 1 adagban 40 g lassú CH (ez gyakorlatilag a köret CH tartalma, a paradicsompürében ugyan van egy kevés, de azzal én nem számoltam)
Szia! Ezt a receptet szeretném a hétvégén elkészíteni. Tudnál segíteni, hogy hány adagra vannak a mennyiségek? Kettő? Az egy adag köret akkor a megfőzött mennyiség felét jelenti? (A CH miatt kérdezem.) Köszi
VálaszTörlés