2012. november 10., szombat

Amikor a köret a sztár

Néha, amikor új receptekkel kísérletezek, megesik, hogy pont az a fogás okozza a legnagyobb meglepetést, amitől semmi különlegeset nem várok. Ma például a levesről gondoltam, hogy "ütős" lesz, erre, habár az íze nagyon jó volt, egy fényképet már nem bírt volna el. :) Akadnak ilyenek is. :)
A mai nap meglepetése a köret volt. Egyszerűen fenomenális, nem tudok rá mást mondani. Csak azt sajnálom borzasztóan, hogy nem használhattam kéksajtot, amit eredetileg írt a recept, mert az Uram azt nem szereti. De tuti csinálok magamnak majd külön kéksajtosat legközelebb.

Ez a fogás gyakorlatilag egy mustáros sajtszószban sült karfiol. Mi köretként ettük, de önmagában is megállja a helyét (sőt!), húsmentes napon vagy épp vacsorára is ideális.
Muszáj kipróbálni kategóriás. :) Szerintem csinálok lassan egy ilyen fület a blogon lassan. :)

A recept úgy írta, hogy süssük 20 percig a karfiolt sütőben alufóliával letakarva, de szerintem ugyanezt a hatást érjük el, ha pár percig előfőzzük. Bár így mondjuk nem kellett feleslegesen plusz egy edényt koszolni. :)
(a karfiol a valóságban is ilyen szép narancssárga színű lett a vörös cheddarnak köszönhetően)

Sajtos-mustáros sült karfiol


- 900 g karfiol rózsáira szedve
- 25 g liszt
- 2 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 1 ek mustár
- 60 g vörös cheddar (vagy más, erősebb ízű sajt) + kb. 30 g a tetejére
- 1-2 ek snidling
- 30 g vaj
- kb. 10 g zsemlemorzsa
- só, bors
- olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses). A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük. Egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, beleszórjuk a karfiolt és kevés olajjal meglocsoljuk, kicsit megsózzuk. Befedjük alufóliával úgy, hogy az ne érjen a karfiolhoz, azonban jól záródjon, hogy a sütőben alatta párolódhasson a karfiol. 20 percre az sütőbe tesszük sülni.
Közben elkészítjük a sajtmártást. Ehhez a tejszínt és a tejet összekeverjük, a snidlinget felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet és kevergetve 2 percig pirítjuk. Ekkor levesszük a tűzről és adagonként, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tej és tejszín keverékét. Addig kevergetjük (lehetőleg egy kisebb habverővel), amíg szép csomómentes nem lesz. Belekeverjük a mustárt is, majd visszatesszük a tűzre és még 1-2 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a 60 g sajtot és a snidlinget. Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk még rajta.
A karfiolt a 20 perc leteltével kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a fóliát. Egyenletesen ráöntjük a mustáros sajtszószt, megborsozzuk, megszórjuk kevés reszelt sajtal és a zsemlemorzsával. 180 fokon további 25 percig sütjük és tálalhatjuk is.

CH tartalom: ez a mennyiség 4 főnek elegendő, 1 adag 20 g CH-t tartalmaz (ebből 3,5 g gyors CH)




Forrás (módosításokkal): Lorraine Pascale - Home Cooking Made Easy c. szakácskönyv

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...