Bosszúból most úgy dötnöttem, hogy inkább sütök egy tepsi süteményt, mivel 10 órakor már ehetekis majd belőle, csak reggel nem szabad. :)
Mivel azonban ez a süti még nincs kész (és mivel egy új szakácskönyvet tesztelek, bizonytalan még a kimenetele is :) ), addig végre leírom az egyik pár héttel ezelőtti kreációt, amit imádtunk.
Rájöttem, hogy az inzulinrezisztencia diétához az egyik legpraktikusabb édesség a különböző féle kekszek és aprósütemények kategóriája, ugyanis lehet belőle kevesebbet is enni, míg ha egy tortát sütnék, hát, ott már nehezebb lenne megtartani a számokat. :)
Fahéjas-szegfűszeges omlós keksz (kb. 15 darabhoz)
- 90 g vaj (szobahőérsékletű)
- 70 g nyírfacukor (helyettesíthető sima kristálycukorral)
- 1 tojássárgája
- 2 ek tej (+ kicsi, ha még kell)
- csipet szegfűszeg (nyugodtan lehet nagyobb csipet)
- 1/2 tk őrölt fahéj
- csipet só
- 1/2 tk sütőpor
A lisztet elkeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel, sütőporral és sóval. Egy másik tálban a cukrot a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját. Igyekezzünk addig keverni a masszát, amíg egyre kevésbé lesz szemcsés a cukor benne (kristálycukornál ez könnyen megoldható, nyírfacukor esetében nekem még nem sikerült tökéletesen, de így is jó lesz a végeredmény). Ekkor hozzáadagoljuk a száraz adalékot és egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és 1 órára betesszük a hűtőbe pihentetni. Ezt követően a sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeveréses), és egy lisztezett gyúródeszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszagatóval kiszaggatjuk és a tésztát egy kivajazott-lisztezett /sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kb. 2,5 cm távolságra. A kiszúráskor megmaradt tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tészta. A tepsit betoljuk a sütőbe és 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
CH tartalom: 15 keksz (tk liszttel és nyírfacukorral készítve) esetén 1 keksz 8 g lassú CH-t tartalmaz.
Forrás (módosításokkal): az eredeti recept a Sütemények aranyköve c. szakácskönyvből származik
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése