A recept a Kifőztük magazin júniusi számában jelent meg.
Indiai sült karfiol leves (1,5 l)
- 1 nagyobb fej karfiol (hasznosított rész kb. 500 g)
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 100 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kk őrölt kurkuma
- 2 cm friss gyömbér
- 1/2 friss zöld chili (ízlés szerint lehet több is)
- 1/2 kk koriander mag
- 8-10 szem kardamom mag
- 1,2 l zöldségalaplé
- só, olívaolaj
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, megszárítjuk. Sütőpapírral
bélelt tepsire helyezzük őket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, frissen őrölt
sóval, borssal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc
alatt megsütjük. Közben előkészítjük a levesalapot. A vöröshagymát egészen
apróra vágjuk. A chilit félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és ereket (ízlés
szerint hagyhatunk benne belőlük, ha nagyoncsípősen szeretjük), fekarikázzuk. A
gyömbért és fokhagymát megpucoljuk, majd a chilivel és a fűszerekkel együtt
mozsárba tesszük és pépesítjük. Sűrű fűszerpasztát kell kapnunk.
Vastag aljú lábasban kevés olívaolajat hevítünk és megpirítjuk rajta a
vöröshagymát. Amikor már kezd megbarnulni, hozzáadjuk a fűszerpasztát és 1-2
percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a megsült karfiolt (pár pici rózsát
kihagyhatunka tálaláshoz), majd forrástól számítva 5 percig főzzük. Botmixerrel
pürésítjük és már tálalhatjuk is, ízlés szerint még sózhatjuk.
Tipp: Készíthetünk a tetejére kevés olajban ropogósra pirított
hagymakarikát is.
CH tartalom: 8 g/adag 4 fő esetén
Kalóriatartalom: 90 kcal/adag
Nagyon guszta! Gratulálok! Fagyaszrott karfiolból is jó? Gondolom, tovább kell sütni.
VálaszTörlés