Szeretem az ilyen spontán sütögetést, főleg, ha ilyen finom eredmény születik belőle. A málnát persze nem a hűtő mélyén találtam, azt reggel vettük a piacon. :)
Viszont a ricottától még krémesebb lett, mint általában. A tejszínt most joghurttal helyettesítettem, ennek sem volt más oka, mint hogy nem volt itthon habtejszín, csak joghurt. :) Őszintén szólva lehet, át fogok szokni erre a variációra, mert az én gyomrom a tejszínt annyira nem bírja. De igazából ezek szabadon felcserélhető hozzávalók.
Múltkor vettem egy kevés mandulalisztet, hát most végre ki is próbáltam. És a végeredmény egy gluténmentes, rendkívül alacsony szénhidráttartalmú mennyei könnyű édesség lett. Imádjuk. :)
Nemhiába, ha spontán kell feltalálni magam, hogy mit főzzek a hűtő mélyéből, akkor elememben vagyok. :)
Málnás-ricottás túrótorta (20 cm-es tortaforma, 12 szelet)
Hozzávalók a piskótához
- 2 tojás
- 4 dkg mandulaliszt
- 4 dkg nyírfacukor por
- csipet szódabikarbóna
- csipet só
Hozzávalók a krémhez
- 20 dkg málna
- 25 dkg ricotta
- 25 dkg túró
- 7 dkg nyírfacukor
- 1 kis pohárnatúr joghurt (15 dkg)
- 15 g zselatin / 6 lap zselatin
- 1 citrom leve
-20 dkg málna a tetejére
A tojás fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot több részletben. Hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert mandulalisztet és óvatosan elkeverjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
A krémhez a málnát botmixerrel pürésítjük egy nagyobb tálba. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a ricottát és a túrót. Továbbra is botmixert használva összekeverjük a krémet, így megspóroljuk a túró szitán áttörését. Legvégül belekeverjük a joghurtot. A zselatint a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, majd legvégül hozzákeverjük a krémhez. A krémet 10 percre a hűtőbe tesszük. Addig előkészítjük a tortát. A piskótalapot egy tányérra vagy tortatálra helyezzük és köré tesszük a tortagyűrűt, amit kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a krémet és 2-3 órán át a hűtőben hagyjuk dermedni. Tálaláskor a tetejére halmozzuk a málnát.
CH tartalom: 9,6 g CH/szelet (ebből 3,8 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 139 kcal/szelet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése