Tudom, hogy furának tűnhet, de engem a jó sűrű csülkös bablevesre emlékeztetett az íze, finom, krémes, tartalmas, pikáns. Csak épp nem babból és hús nélkül készül. :)
A recept ötletét a Soup of the day c. szakácskönyvből vettem, bár csak az alapanyagok tekintetében, szóval, csak ahogy szoktam. :)
A recpt a Kifőztük magazinban jelent meg.
Sült paradicsom és csicseriborsó leves (4-6 személyre)
- 30 dkg száraz csicseriborsó
- 70 dkg paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 zöldség/húsalaplé
- 2 ág rozmaring
- 2 teáskanál köménymag
- 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
- (olíva)olaj / kókuszvaj
- só
A csicseriborsót legalább 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A paradicsomokat félbe vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket a vágott felükkel felfelé. Meglocsoljuk őket kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, egy nagy fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, 1 percig pirítjuk őket. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót és a sült paradicsomot. Forrástól számított kb. 1-1,5 órán át lefedve főzzük (a főzési idő attól függ, milyen friss volt a csicseriborsó) közepes lángon, amíg a csicseriborsó megpuhul. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még vizet. Levesszük a tűzről és a leves kb. felét szedjük át egy másik fazékba, és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza, melegítsük össze. Ha túl sűrű, adjunk még vizet hozzá. Köménymaggal megszórva, tejföllel elkeverve tálaljuk.
CH tartalom: 30 g CH/adag
Kalóriatartalom: 219 kcal/ adag
(6 fős adagok esetén, tejföl nélkül számolva)
nálam a 3. jel, amiből tudja Zoli, hogy valami zizi van, a Nutella. ;)
VálaszTörlésnálam ez a Haribo gumimaci volt, amíg ki nem derült az IR :)
Törlés