Sok recept vár a sorára, hogy felkerüljenek a blogra, ma este azonban egy kedves Olvasóm kereste a fotó alapján ezt a receptet, így ezzel kezdem. Már épp kezdtem pánikba esni, hogy hová írtam fel a receptet, vagy hogy felírtam-e egyáltalán, mikor eszembe jutott, hogy a hagyományos kis régi receptfüzetembe írtam le. Mert bizony ezt még mindig előveszem néhanapján, és a legjobban sikerült kedvenceinket beleírom kézzel is. Én már csak ilyen kis maradi vagyok :) Így vagyok a könyvekkel is, hiába mondják, hogy mennyivel praktikusabb az e-book, én már csak maradok a lapozgatható-gyűrhető-könnycseppmaszatos variációnál. :)
A recept különlegessége még, hogy gluténmentes, mivel sikerült barna riszlisztből készült wok tésztákat vennem legutóbb. Sajnos ez a tészta jobban törik, mint a hagyományos, és nehezebb a megfelelő állagot is eltaláni benne, de második nekifutásra már jól sikerült (az első vállalhatatlan volt, bár az ízével nem volt gond akkor sem :) ).
Szecsuáni borsos lazac thai (gluténmentes) tésztával (2 főre)
- 2 szelet lazacfilé (kb 15 dkg-osak, bőre nélkül)
- 2 cm gyömbér
- 1 citrom héja
- 1 tk szecsuáni bors (durvára törve mozsárban)
- (szezámmag)olaj
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg (gluténmentes) wok tészta
- 1 szál sárgarépa (kb 10 dkg)
- 2-3 szál újhagyma (kb. 7 dkg)
- 2 ek szójaszósz (cukor-, és gluténmentes)
- 1 kk méz
- 1 kk rizsecet
- 1 kk halszósz
- 2 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- szezámolaj
A gyömbért és a citrom héját lereszeljük, majd elkeverjük a tört szecsuáni borssal és kevés olajjal. Pici sóval együtt bedörzsöljük a fűszerpasztával a halat és kb.fél órát állni hagyjuk. Ezt követően forró serpenyőben, kevés olajon oldalanként kb 4 perc alatt megsütjük. Félretesszük.
A tésztát kb. 3 perc alatt lobogó sós vízben megfőzzük. A szójaszószt elkeverjük a mézzel, ecettel, halszósszal. A sárgarépát vékony hasábokra vágjuk, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát összepréseljük, majd forró wokban 1 percig pirítjuk őket kevés olajon.Hozzáadjuk a sárgarépát, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk az újhagymát. Újabb kb. 2 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és ráöntjük a szószt. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, hogy rotyogjon egyet (így a méz picit karamellizálódik benne), majd beleöntjük a tésztát. Óvatosan összeforgatjuk a tésztával, a lazaccal tálaljuk.
CH tartalom: 47 g CH/adag
Kalóriatartalom: 406 kcal/adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése