Na, itt kezdtem megijedni. Tiszta vízkő, mindenhol. Először azt hittem, úgy 1-2 mm vízkő rakódott le a tartály falán. Beleöntöttem egy kevés ecetet, meg vizet és hagytam, hadd pezsegjen. Jelenleg a harmadik adag ecetes víznél tartok, amivel úgy 3-4 órája próbálom lemaratni a vízkövet, és azt kell mondjam, haladok, bár az alján szerintem még mindig van legalább fél centi vastagsában vízkő. Jó, mi?
Tanulság: ne várjuk meg, amíg idáig fajulnak a dolgok. Mentségemre szójon, nem én vagyok kettőnk közül a kávéfelelős. Bár tény, a takarításfelelős én vagyok.
Minden esetre most küzdünk egymással, én, és a kávéfőző. Jelenleg ő áll nyerésre, ugyanis úgy tűnik, a vízkő időközben eltömítette valahol a csövet, vagy nem tudom, mi vezeti át a vizet, de már éppen csak csöpög ki belőle, ha főzni akarok vele. Azért én még bizakodom, hiszek az ecetben és a türelemben, máskülönben, azt hiszem, a Jézuska mehet egy kávéfőzőért a boltba. :)
Így kimaradt az ebéd utáni kávém is. Sajnos, pedig a kora reggeli vérvétel után kicsit kába vagyok, így nem ártott volna egy csészével. Dehát, vessek magamra, korábban kellett volna vízkőteleníteni. :)
Az ebédem egyfajta készkaja volt, olyan szempontból, hogy a múlt heti bakonyi nagy mennyiségű nokedlijéből egy adagot lefagyasztottam, és ennek egy alternatív felhasználására került most sor, osztrák mintára. A fogás az ún. Käsespätzle adaptációja, saját változatomban (ki tudja igazából, hogy milyen is az eredeti...). Nem teljesen ugyanaz, mint amit síeléskor a hüttében adnak, de én így is szeretem. Ráadásul ennek a hozzávalóihoz nem kellett még a boltba sem leszaladni, így eljátszadozhattam a kávéfőzővel. :)
A hüttékben általában serpenyőben tálalják, erősebb ízű sajttal, ami szépen ráolvad. Ott nem sütik össze sütőben, hanem összeforgatják a sajttal és szalonna sincs mindig benne. Van, hogy olajban kisült ropogós hagyma kerül a tetejére, szóval, mindenki készítse úgy, hogy neki jólesik. Kis parasztkaja, így télvíz idejére. :)
Szalonnás Käsespätzle adaptáció sütőben sütve (2 főre)
- teljes kiőrlésű tönkölynokedli két fő részére
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 szelet bacon
- só, bors, olívaolaj
- reszelt sajt (5-10 dkg)
A szalonnát csíkokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk a szalonnát, majd mikor már kezd pörcösödni, hozzáadjuk a hagymát és azt is megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a nokedlivel. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg szép ropogós lesz a teteje.
CH tartalom: 47 g CH/fő
Kalóriatartalom: 497 kcal/fő
Milyen egyszerű, és milyen guszta ez a kaja! És jó maradékhasznosítás céljából is!
VálaszTörlésA kávéfőzővel én is így járok ... mindig!
Pár havonta el kéne végezni ezt a műveletet, még mielőtt a tünetek kijönnének rajta.
Én tömény ecettel szoktam! Nem biztos, hogy jót tesz a fém belsőnek, de legalább leszedi valamennyire a vízkövet...