Aztán jött mindennek a böjtje. Túl azon, hogy két nap kiesés milyen ledolgozhatatlannak tűnő elmaradást hozott a munkában, hétfőn még le is dőltem a lábamról, valami fránya vírus elkapott. 100 zsepi/nap volt az átlagom. Most már picit jobb, de tekintve, hogy holnap egy újabb 12 órás munkanap vár rám, vannak fenntartásaim, hogy a javulás útjára léptem-e. :) Amin pluszban bosszankodom, hogy pénteken indulnánk a Magas-Tátrába egy szervezett túrára, amit nagyon nem szeretnénk kihagyni, viszont 1200 méteres szintemelkedés van benne, amit náthásan-köhögve neccesen lehetne végigcsinálni. :(
Szóval, úgy tűnik, ez a böjtje a szép időnek. :) Sebaj, megérte! :) Csak a hétvégére jöjjek rendbe. :)
Receptnek pedig nézzünk egy melengető indiai curryt ebben a hűvös időben. Örülnék neki, ha valaki most elkészítené nekem, jó sok chilivel. Az én erőmből ma csak egy egyszerű zöldséglevesre futotta, jó sok erőspaprikával. :)
A recept a Kifőztük magazin szeptemberi számában jelent meg.
Ananászos csirkecurry
- 2 csirke felsőcomb
- 2 csirkemellfilé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 tesákanál garam masala
- 1/2 teáskanál cayenne-i bors
- 1/2 teáskanál koriander mag
- 6-8 szem kardamom mag
- 4 dl kókusztej
- 2 dl víz
- 20 dkg friss ananász
- 15 dkg kókuszchips vagy kókuszreszelék
- 1 teáskanál kukoricaliszt
- 20 dkg (basmati) rizs
- só
- kókuszzsír / (olíva)olaj
A csirkedarabokat megmossuk, szárazra töröljük, majd alaposan besózzuk. A
vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért durvára aprítjuk. A koriander és
kardamom magot mozsárban megtörjük. Turmixgépben, vagy botmixerrel fűszerpasztát
készítünk a vöröshagymából, fokhagymából, gyömbérből és a fűszerekből. Kevés sót
adunk hozzá. Egy magas falú serpenyőben felhevítünk egy kesvés kókuszzsírt és
nagy lángon oldalanként kb. 3 perc alatt megpirítjuk a csirkedarabokat, majd
félretesszük őket. Újabb kb. tesákanálnyi kókuszzsírt hevítünk és hozzáadjuk a
fűszerpasztát. Két percig pirítjuk, majd beleforgatjuk a csirkedarabokat.
Felöntjük a kókusztejjel és a vízzel. Közepes lángon 35 percig főzzük
lefedve.
Közben elkészítjük a rizst. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat,
1 percig pirítjuk rajta a szegfűszeget és a kardamomot, majd hozzáadjuk a rizst.
További egy percig pirítjuk, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres
mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt
megfőzzük.
Az ananászt megpucoljuk, felszeleteljük és kis falatnyi kockákra vágjuk. Ha
letelt a 35 perc, a húshoz adjuk az ananászt és a kókuszt. A kukoricalisztet
csomómentesre keverjük 1-2 evőkanálnyi szafttal, fokozatosan adunk hozzá további
kb. egy merőkanálnyit a léből, majd visszaöntjük a serpenyőbe és elkeverjük. A
szaft így még nem túl sűrű, de már nem is leves állagú. A rizst külön kínáljuk
hozzá, így nem ázik el tálaláskor.
CH tartalom: 52 g CH/adag (ebből 6 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 616 kcal/adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése