A karácsonyi menü a Kifőztük decemberiszámában jelent meg és így áll össze:
Körtés-diós-kéksajtos saláta - 5 g CH
Almás zellerkrémleves - 7 g CH
Egyben sült zöldfűszeres sertéskaraj gombás rizzsel - 31 g CH
(Töltött sült alma - az alapmenübe nem tartozik bele, mivel akkor kicsit sok már a szénhidrát, de szerintem nyugodtan készítsük el hozzá, ennél nagyobb kilengésünk ne legyen karácsonykor ;) )
Almás-mákos pohárkrém - 13 g CH
3 fogás esetén (leves, főétel, desszert) 51 g szénhidrát
4 fogás esetén 56 g szénhidrát
Almás-mákos pohárkrém (4 nagy / 8 kis adaghoz)
Hozzávalók az almás réteghez:
- 2 nagyobb alma
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
a mákos réteghez:
- 10 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- kevés habtejszín (ha szükséges)
a krémhez:
- 10 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Az almát meghámozzuk, apróra kockázzuk. A fahéjjal, a cukorral és kevés vízzel megpároljuk. Félretesszük hűlni.
A tejet a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal felforraljuk, majd belekeverjük a mákot. Lefedve 5 percet állni hagyjuk, majd félretesszük hűlni. (Ha túl sűrű lenne, kevés tejszínt adhatunk hozzá utólag.)
A mascarponét elkeverjük 1/2 dl tejszínnel és a cukorral. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, részletekben a mascarponéba forgatjuk.
A tálaláshoz a kihűlt almát, mákot és a mascarponekrémet kelyhekbe vagy poharakba rétegezzük.
CH tartalom: 13 g CH/adag (ebből 4 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 195 kcal/adag
(8 adag esetén)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése