Ettől függetlenül ma rátaláltam a tavaly készített eperlekvár fotóira, és gondoltam, ha már előkerült, hát felteszem a blogra is. :)
Bodzás és sima eperlekvár
Hozzávalók 2 literhez
3 kg eper (tisztítva mérve)
15 dkg nyírfacukor (ízlés szerint lehet több is)
6-8 tányér bodzavirág
2 citrom leve
Az epret alaposan megmossuk és két fazékba tesszük (az egyikben készül a sima, a másikban a bodzás). Krumplitörővel kicsit megtörjük a szemeket (így gyorsabban szétfő), fazekanként fél dl vizet öntünk rá, hozzáadjuk a citromlevet és feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 1-1,5 órán át főzzük, alacsony lángon, gyakran megkeverve, hogy ne égjen le. A nyírfacukrot úgy egy óra elteltével adjuk hozzá. Amikor már kezd sűrűsödni, az egyik fazékba beletesszük az enyhén leöblített, letépkedett bodzavirágokat (vigyázat, ne áztassuk, mert az értékes virágpor elveszhet). Alaposan kimosott, szódabikarbónás vízben átfőzött üvegekbe töltjük, szárazdunsztban kihűtjük(a forró lekváros üvegeket több pokrócba tekerjük és úgy hagyjuk 1-2 nap alatt fokozatosan kihűlni).
A lekvár állagát legkönnyebben úgy tesztelhetjük, ha egy kiskanálba kiszedünk belőle és 5 percre hűtőbe tesszük. Ha túl híg, még főzhetjük tovább. Ha több cukrot használunk, akkor a főzési idő rövidülhet.
CH tartalom: 21 g CH/1 dl (ebből 4,5 g lassú CH)
Kalóriatartalom: 91 kcal/1 dl
most az eper a nyerő, köszi a receptet :) biztos isteni lehet bodzával, ki is próbálom a következő adagnál. Ma mentával csináltam, itt találtam a receptet http://glurl.co/befozok
VálaszTörlésLevendulával hogy kell? És mai még kérdés: Steviaval is működik?
VálaszTörlés