Párom esetében két alapanyag van, amivel nem lehet hibázni: a mák és a csokoládé. Így hát adva volt a feladat: e kettő kiindulásából kreáljunk egy tortát. És itt jöttek a gondok:
Nem akartam sima egyszerű csokitortát, akartam bele valami csavart. A narancsos-csokitorta nyerő páros, de az az én kedvencem, nem az övé. De vegyük az alapproblémát: milyen legyen a krém? A vajkrémeket kifejezetten nem kedvelem, így ez kihúzva a listáról. Aztán ott van a vaníliapding-szerű, azaz tejes-lisztes főzött krém akár pudingporos, akár saját gyártmányú kreációi. Ez is kihúzva a listáról, nem rossz ízre, de nem erre vágytam. Itt viszont megállt a tudományom a gondolkodásban. Ezen a pontos fordultam M@rti-hoz, hogy adjon tanácsot, milyen krémet készítsek. Az ő javaslata volt a tejszínkrém.
Habár láttam már az elején, hogy nincs más választásom, mégis az utolsó napig vívódtam. Rettegtem ugyanis a tejszíntől. Szerintem még egyszer nem sikerült rendesen felvernem. :) Eleinte például az volt az alaphibám, hogy nem tudtam, hogy le kell hűteni, illetve hogy nem elég 10 percre bedobni a mélyhűtőbe felhasználás előtt. :) Aztán túlvertem amikor géppel próbáltam felverni. Amúgy meg, ha kézzel készítettem, akkor hamar összeesett. Szóval kicsit tartottam ettől...
Minden esetre, még mindig ott volt a kérdés, hogy milyen ízű legyen a torta. A sima csokisat elvetettem, mondván, túl prosztó. Mákosat akartam. Nem tudom, hány órát töltöttem el a neten böngészéssel, hogy találjak egy mákos krémet, sikertelenül. Az egyetlen egy túrós-mákos változat volt. De sajnos mákos torta címszó alatt mindneki mákos piskótát készít.Végül azt, hogy hogyan is nézne ki az ideális torta, barátok segítségével sikerült kitalálni: Csokis piskóta, a közepén tejszínes mákkrém, meggyel benne.
Már csak meg kellett valósítani. Rettegtem a tejszín felverésekor, de a 8 órán át behűtött Hulala bevált. Már csak a bevonatot kellett megkreálni. A csokiszívek egyértelműek voltak, de a bevonat, kevésbé. Végül maradt a tejszínnel megkenjük az oldalát és csokiba forgatjuk változat, bár beismerem, hogy kicsit rémisztő volt, mikor a tortát függőlegesen kellett tartani... :)
A végeredmény minden esetre a lenti képeken látható. A mákos krém szerintem nagyon jól sikerült. A díszítés és külcsíny is mert páromnak a szava is elálllt. :) Az egyetlen apró hibája, hogy evéskor a megdermedt csokimázt nehéz villával elvágni, így a krém kinyomódik a tésztarétegek közül. De ez étkezési szépséghiba. :) Az ízén nem változtat. És ez elkerülhető, ha nem csokimázzal vonjuk be a tetejét, hanem mondjuk a krémmel. :) Szóval, ajánlom mindenkinek. :) Ja, és persze a meggyet végül elfelejtettem beletenni a mákkrémbe. :)
És ezúton köszönöm még egyszer mindenkinek, aki közreműködött az ötletelésben :)
Uramparancsolóm csokis-mákos tortája (18 cm-es formához)
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához,
A piskótához:
- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg nyírfaporcukor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 dkg kakópor
- 3 tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- csipet só
A mákkrémhez:
- 3 dl habtejszín
- 2,5 dkg nyírfaporcukor
- 4 evőkanál mák
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag habfixáló
A bevonathoz:
- 150 g legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 1 teáskanál nyírfacukor (6g)
- 1/2 csomag habfixáló
A tejszínt a hűtőbe tesszük felhasználás előtt legalább 6 órával.
A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, az olívaolajjal és a kakaóporral. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan a sárgájás masszába forgatjuk. Részletekben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. Kivajazott-lisztezett tortaformában 160 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük a piskótát. Hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk.
A mákkrémhez a mákot ledaráljuk, elkeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a rummal. A tejszínt megfelelő keménységűre verjük, hozzáadjuk a habfixálót, majd két evőkanálnyit kiveszünk belőle és elkeverjük vele a mákos masszát. Ezt követően beleforgatjuk a többi habot is, amíg egyenletes krémet nem kapunk. A mákkrémet egyenletesen az alsó réteg piskótára kenjük, majd ráhelyezzük a tetejét. A hűtőbe tesszük, amíg elkészülünk a bevonat hozzávalóival.
Az étcsokoládé feléből egy zöldséghámozó segítségével forgácsokat faragunk. A tejszínt a vaníliás cukorral megfelelő állagúra verjük, hozzáadjuk a habfixálót. A csokiforgácsot egy sütőpapírra egy csíkban kiszúrjuk. A tortát az egyik tenyerünkre helyezzük, körben megkenjük a tejszínnel, majd másik tenyerünket a tetejére tesszük. A tortát óvatosan tartva, de nem szórítva függőlegesbe fordítjuk, és a leszórt csokiforgácson "végiggörgetjük". A tortát visszahelyezzük a tartóra/deszkára, amin eddig is dolgoztunk vele.
Az étcsokoládé maradék felét vízfürdő felett megolvasztjuk. Egy nyomózsákba/nyomóformába töltünk belőle egy keveset, és zsírpapírral kis szíveket nyomunk ki belőle, először a körvonalát megrajzolva, aztán "kitöltjük" a belsejét is csokival. Hagyjuk megdermedni. A maradék ccsokoládét a torta tetejére öntjük, majd óvatosan elsimítjuk rajta. Hűtőbe tesszük megdermedni. Legvégül teáskanálnyi tejszínkupacokat helyezünk el a torta tetején, abba nyomjuk bele a csokiszíveket.
CH tartalom: 20 g CH/fő
Kalóriatartalom: 274 kcal/fő
woooow.... :) Örülök nagyon, hogy ilyen sikere lett! De hát tudtuk, hogy sikerülni fog! :) Képzeld, én meg ma megcsináltam a szedres-mákos muffinodat, szeder híján meggyel... :) (annyit beszéltünk mostanában mákról, hogy tisztára megkívántam...) Szerintem nagyon fincsi lett, de az én uramésparancsolóm még nem ért haza, így a hatás még várat magára! :)
VálaszTörlésSok-sok gratula!!! Nagyon-nagyon gusztusos lett, és ha már így kitaláltad ezt a mákos krémet, én sem fogom kihagyni!
VálaszTörlésA csokimáz boncolgatására nem tértünk ki, de szerintem ha legközelebb teszel bele pici vajat (vagy étolaj is jó), könnyebben tudod szeletelni.
...és köszi, megtisztelő, ha tőlem vársz ötletet ;-)