Garnélás-paradicsomos csirke
- 40 dkg csirkemell
- 2 csirkecomb
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 ek paradicsompüré
- 4 ek fehérbor
- 5 dkg mazsola
- 1/2 kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 22 dkg tisztított garnéla (én fagyasztottat használtam)
- 1 tk nyírfacukor
- 2 ek szárított koriander levél
- 1/2 tk cayenne-i bors
- só, bors, olívaolaj
- fehér tönkölyliszt
- 18 dkg basmati rizs
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A kaliforniai paprikát csíkokra vágjuk. A csirkemelleket nagyobb darabokra, a combokat alsó és felső-combra vágjuk szét, majd a lisztbe forgatjuk őket, a felesleget leütögetjük róluk.
Egy nagy méretű, fedős lábasban kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymákat. Rádobjuk a csirkedarabokat és néhány perc alatt megpirítjuk benne. Ekkor felöntjük a borral és a paradicsomkonzervvel, hozzáadunk még 1-1,5 dkg vizet is. Sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, és amikor már nem fenyeget az a veszély, hogy odaég a csirke, szépen beletesszük a többi hozzávalót is: a mazsolát, kaliforniai paprikát, paradicsompürét, cayenne-i borsot, koriandert, cukrot. Lefedjük és közepes lángon, néha óvatosan megkeverve 50 percig rotyogtatjuk. Ekkor beletesszük a garnélát, összekeverjük és további 3perc alatt készre főzzük.
Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük, hagyjuk kihűlni.
CH tartalom: 55 g CH/fő
Kalóriatartalom: 613 kcal/fő
(ez egy hatalmas adag, a hús igazából 6 főre is elegendő lehet)
u.i.: a mazsolát semmiképpen sem szabad kihagyni belőle!
Forrás (módosításokkal): Főzzünk a családnak ! 1001 recept c. szakácskönyv
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése