Csokoládés-diós-rumos torta (12 szelet)
a piskótához:
- 5 tojás
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál kakaópor
a krémhez:
- 20 dkg 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, vagy 70%-os nyírfacukros
- 3 dkg nyírfacukor
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál zselatin
- 2 teáskanál rumaroma
a díszítéshez:
- egész és tört dióbél
A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel, végül a darált dióval. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, beledolgozzuk a 3 dkg nyírfacukrot és a kakaóport. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük. A tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük benne a porrá őrölt nyírfacukrot, a mascarponét, a rumaromát és az étcsokoládés masszát. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.
A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük a krémmel. Egész és tört dióval díszítjük. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben dermesztjük.
CH tartalom: 19 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 252 kcal/szelet
FONTOS! a felhasznált csokoládétól függően változhat a torta szénhudráttartalma!
Ez nagyon finom lehet. Meg fogom sütni,a férjemnek minden diósat imád
VálaszTörlés