2015. március 20., péntek

Sütemény, ami kiállta a próbát

Úgy tűnik, ez a hét a vendégváró recepteké lesz. Ez a süti ugyanis akkor készült, mikor az Uram szülei voltak nálunk legutóbb. Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, aki ilyenkor az Anyósa és Apósa kedvében szeretne járni. Az igazság az, hogy kettőjük közül Apósommal a nehezebb, ő ugyanis a nagyobb kritikus a konyhában. Sütik tekintetében például körültekintően kell eljárnom, mivel a habos, krémes süteményeket részesíti előnyben, ilyet pedig ritkán készítek hétköznapokban. Bár az is igaz, hogy szerintem sosem mondaná meg, ha nem ízlene neki valami. :)
Őszintén szólva, a vanília pudingos réteg ellenére picit aggódtam, hogy fog majd neki tetszeni, tekintve, hogy cukor nélküli meggylekvár került bele. Amiről annyit kell tudni, hogy mikor Anyósom egyszer készített és megkóstolta, megkérdezte, nem-e romlott meg, mert olyan savanyú (én meg nagykanállal tudom enni és édesnek érzem :) ). Ennek ellenére majdnem az egész tepsi sütemény elfogyott, szóval úgy gondolom, kiállta a próbát. Bátran készítsétek el Ti is, ha vendégek érkeznek. :)

Pudingos-lekváros szelet


Hozzávalók 22 szelethez, 18 x 30 cm-es tepsihez
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 4 dkg fehér tönkölyliszt
- 7 dkg nyírfaporcukor
- 4 tojás
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csomag Nyírfacukor vaníliás pudingpor (8 dkg)
- 5 dl tej
- 2-3 dl cukor nélküli meggylekvár
a tálaláshoz:
- nyírfaporcukor

A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük a szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztekkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk, és az alsó lapot visszatesszük a tepsibe.
A pudingport kevés tejjel csomómentesre dolgozzuk, majd a maradék tej hozzáadásával, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, és időnként megkeverve langyosra hűtjük. A piskótát megkenjük a lekvárral, eloszlatjuk rajta a pudingot, majd ráhelyezzük a felső piskótalapot. Tálalás előtt 1-2 órát hűtőben dermesztjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 13 g CH (ebből 5 g gyors CH)/szelet
Kalóriatartalom: 73 kcal/szelet





1 megjegyzés:

  1. Kedves Viki!
    Nagyon jól néz ki ez a süti, és biztosan nagyon finom is. Egy kérdésem lenne, ez a liszt mennyiség nem kevés ekkora adaghoz? Várom válaszod. Üdv, Ildikó

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...