2012. május 5., szombat

Viceházmester és a zsíros deszka

Gyerekkoromban nem szerettem a zsíroskenyeret. Ennek igazából két oka volt: 1. nem szerettem a zsírt 2. nem szerettem a hagymát. Nos, ma már egyikkel sincs problémám, sőt. Egy jó kis zsíroskenyér néha a legjobb ínyencfalat.
Emlékszem, mikor egyszer a Balatonon paprikás krumplit főztünk, ott sercegett egy kiló hagyma a bográcsban a zsírban, a friss kenyér meg az asztalon. Nem bírtuk megállni, jól belakmároztunk zsíroskenyérből hagymával.
Itthon nem szoktam készíteni, zsírt nem is használok a főzéshez, így csak néha, mikor anyósomtól kapunk kacsazsírt vagy libazsírt, akkor kerül az asztalra.
Ennek ellenére nyáron gyakran kerül a tányérunkra. Ennek oka, hogy hatalmas szerencsénkre a lakásunkhoz közel van az egyik legjobb zsíroskenyerező Budapesten (bár, nagy reprezentatív mintával, való igaz, hogy nem rendelkezem), méghozzá az általunk Villamosnak hívott Wagon nevezetű hely. Fáradt nap után nincs is jobb, mint kisétálni a Ligetbe, rendelni egy viceházmestert és egy - ahogy ők hívják - zsíros deszkát. Aki arra jár, próbálja ki! :)

A recept egy kicsit más irányzatot fog követni, ellenben finom és gyorsan elkészíthető. Ráadásul gyorsan leírható a recept is, mert sietek. :)

Tárkonyos tejszínben sült afrikai harcsa spárgával (2 főre)


- 2 egyenként kb. 18 dkg-os afrikai harcsa szelet
- 1 csomag zöld spárga (megtisztítva kb 40 dkg)
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 tk tárkony
- só, bors

A halat megmossuk, letörölgetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A spárga fás végeit levágjuk, ha kell, zöldséghámozóval meghámozzuk. A tejszínt elkeverjük a tejjel és a tárkonnyal, sóval és borssal.
Egy tűzálló tálba belefektetjük a spárgákat, ráhelyezzük a halszeletekez, és az egészet leöntjük a tárkonyos tejszínnel.
180 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

CH tartalom: 11 g CH/fő
Kalóriatartalom: 412 kcal/fő

Tipp: Ha kevés köretnek a spárga, kínálhatunk még mellé párolt basmati rizst is.


3 megjegyzés:

  1. Szeretem a spárgát, de idén még nem vettem, pedig már itt a szezonja. Az afrikai harcsa is kedvenc.
    Jó párosítás, s guszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nekünk is ízlett - az afrikai harcsa nálunk újdonság volt, korábban sosem készítettem, de ezentúl biztos gyakrabban veszek majd.

      Törlés
  2. Ohh... az a balatoni zsíros kenyér :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...