2012. január 30., hétfő

Hétköznapi bosszúságok és egy újabb wokos recept

Úgy tűnik, az autóval nincs szerencsém mostanság. A sebváltógomb régóta időnként leesik. Persze mindig olyankor, amikor épp parkolnék, vagy épp várnak mögöttem, vagy bármi, csak, hogy még kellemetlenebb legyen, hogy a pedálok alatt kelljen kutakodni a gomb után. Aztán kiégett az egyik izzó. És persze, ezzel az ember viheti a szerelőhöz. Aztán az akkumulátor mondta fel a szolgálatot, de azt gyorsan kicseréltük.
A kocsi nyitó és zárógombja azonban egy ideje rendetlenkedik. Uramparancoslóm szerint az elem miatt. Én mondtam, hogy ezzel nem értek ugyan egyet, de végtére is, lehet, elvégre, ő a férfi, csak többet ért ezekhez a dolgokhoz. :) Kicseréltük az elemet. Most már egyáltalán nem működik. :) Mehetek megint a szervizbe. Jó kis hétkezdés, nem? Ja, és a rádiót azóta sem tudjuk beüzemelni, hogy kicseréltük az aksit, mert biztonsági okokból blokkol, és hiába van meg a kód, valamiért nem akar működni. :( Most már tényleg kíváncsi vagyok, mi jön legközelebb. :) A szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezeket a rosszalokdásokat a drága az udvaron teszi, és nem valahol "idegenben" hagy cserben. :)

Nade sebaj. Ilyen apróságok előfordulnak az életben, csak bosszantóak. Meg persze költségesek. Ami viszont ismételt örömforrásom volt a hétvégén, az még mindig a wokom. Nem tudok betelni vele. Így természetesen szombatra megint olyan receptet választottam, ami ebben készülhetett. Elméletileg az ún. Gung bao (vagy kung pao?) csirkét készítettem. A recpetet a TV Paprika magazinban találtam, de persze belenyúltam, mint mindig, szóval nem tudom, mennyi köze maradt a hivatalos gung bao csirkéhez, de ahogy elnézegettem a recepteket a neten, pont a szecsuáni borsot (ami elvileg az egyik alapja), hagytam ki az ételből, tekintve, hogy nem rendelkeztem vele. Így, elnevezés tekintetében maradjunk inkább a kínai mogyorós-újhagymás csirkénél, és akkor biztos nem sértek hagyományt. :) De hívjuk akárhogy, mennyei. És túl sok különleges alapanyagot sem igényel, hisz csak a szójaszósz az, ami kicsit extrémebb. :)

Kínai mogyorós-újhagymás csirke


- 50 dkg csirkemell
- 2 csokor újhagyma
- 6,5 dkg mogyoró
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 chilipaprika
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 4 evőkanál szójaszósz (cukor-, gluténmentes)
- 1 teáskanál méz
- 20 dkg basmati rizs
 - olaj
- só

Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megpároljuk. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk. Az újhagymát 3-4 centis darabokra vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért kicsire felkockázzuk, a chilipaprikát kimagozzuk és karikákra vágjuk. A mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük hűlni. Két evőkanálnyi szójaszószt elkeverjük a mézzel, majd a szójaszósz másik felé elvegyítjük a kukoricaliszttel, majd beleforgatjuk a csirkét. 10 percig állni hagyjuk. Ekkor a wokban két evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, ha felforrósodott, levesszük a tűzről és beledobjuk a chilipaprikát, kevergetve addig sütjük, amíg picit megbarnul. Ekkor visszatesszük a wokot a tűzre és hozzáadjuk a húst. Nagy lángon pirítjuk, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is. 3-4 perc elég is neki, hogy átsüljön. Hozzáadjuk az újhagymát és a mogyorót is. Egy perc után ráöntjük a mézes szójaszószt és kész is.

CH tartalom: 46 kcal/fő
Kalóriatartalom: 516 kcal/fő


Forrás: TV paprika magazin gong bao csirkeszárnyak recept alapján

3 megjegyzés:

  1. bíztam benne, hogy felkerül! :) biztos, hogy pont 3.4 cm-es darabokra kell vágni az újhagymát? :)))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a kínai ételek egyszerűbbjeit itthon elkészíteni!:)
    Ez nagyon jól hangzik, ki fogom prbálni:)

    VálaszTörlés
  3. Vica: csak és kizárólag 3,4 cm-es darabokra lehet vágni! :) :) :) (javítottam)

    Roza: köszönöm, az elkézítése ennek tényleg nem nehéz, és az ízvilág viszont fantasztikus :) Majd számolj be kérlek, ha kipróbáltad! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...