2013. február 9., szombat

A nagy karácsonyfadobás

A karácsony már rég elmúlt, és sokunk már inkább a tavaszt várja. Nekem mégis a karácsony jut eszembe, valahányszor kinézek az erkélyünkre az elmúlt hetekben. Ennek oka egyszerű: a teraszajtó előtt ott díszeleg a karácsonyfánk. Sajnos nem cserepes, így a kezdeti szépsége már megkopott, és kótyagosan-ferdén a korlátra hajolva várja a végső száműzetést.
A karácsonyfa leselejtezése és eltüntetése szerintem minden család életében egy külön kihívást jelent. Mindegy, hogy a fenyő épp luc vagy akár nordmann, mire kicipeljük a lakásból, esetleg le a lépcsőházon keresztül, egészen biztos, hogy nem kevés takarítási feladatot okozunk magunknak.
Épp ezért az én Uram egy sajátos módszert alakított ki az ilyen problémák elkerülésére. Mégpedig, hogy a nappaliból csak az erkélyig tuszkolja ki a fát, onnét pedig egy jól irányzott dobással lehajítja a harmadik emeletről a járda közepén lévő kis pár négyzetméteres füves területre. Hogy a járókelőket ne veszélyeztesse, a nagy dobásra mindig késő este / éjjel kerül sor. Ennek ellenére én még a szobából is kimegyek, hogy véletlenül se halljam, ha valamit mégis eltalál. Például egy alattunk parkoló autót. És mivel természetesen az elmúlt 10 évben sikeresen abszolválta a karácsonyfadobási projektet, minden évben egyre nagyobb magabiztossággal indul neki a feladatnak, amitől engem meg kiráz a hideg. De hát mit tehetnék? :) Kellenek a játékok mindenkinek. :) És nézzük a jó oldalát, így legalább kevesebbet kell nekem is takarítanom. :)
Az idei nagy dobásra még nem került sor, így bízom benne, hogy nem töri meg az eddigi sikerszériát. Addig pedig élvezem, hogy egy havas fenyőt láthatok, ha kinézek az ajtón. Néha egészen olyan, mintha kertünk lenne. :)

Ez a leves még hetekkel ezelőtt készült, tökéletes, ha egy fogásból kell megoldani az ebédet. Fűszeres, forró, laktató. Imádom. :)

Sütőtökös-kókusztejes rizsleves


- 60 dkg sütőtök (megpucolt állapotban mérve)
- 15 dkg barnarizs
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 kk cayenne-i bors
- 2 tk koriander levél
- 8 dl zöldség alaplé
- 4 dl kókusztej

A gyömbért  és a fokhagymát apróra felkockázzuk, és egy mozsárban a római köménnyel, cayenne-i borssal és korianderrel fűszerpasztát készítünk belőle. A vöröshagymát egészen apróra felkockázzuk. A rizst leöblítjük. Egy nagy fazékban kevés olajat hevítünk és megpirítjuk rajta a vöröshagymát, mikor már kezd megpirulni, hozzáadjuk a fűszerpasztát és azzal együtt további 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, azt is pirítjuk egy percig, majd felöntjük az alaplével és lefedve közepes lángon gyöngyöztetve 30 percig főzzük.
Közben megpucoljuk és felkockázzuk a sütőtököt. A 30 perc leteltével hozzáadjuk a leveshez a tököt, a kókusztejet, és fedő nélkül még15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, a tök pedig elkezd szétfőni. Ha szükséges, még sózhatjuk, ízlés szerint több cayenne-i borssal csípősebbé tehetjük. Tálaláskor még egy kevés koriander levéllel megszórhatjuk.

CH tartalom: 1,8 l leves készül ebből a mennyiségből, 6 fő esetén 1 adag 38 g CH-t tartalmaz (ebből 2 g gyors CH)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Flamcsi!
    A letölthető receptkönyvben a tönkölycipónál lemaradt a tk tönkölyliszt!

    Blogod feltétlen hódolója,
    Rita:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita!
      Nagyon köszönöm az észrevételt, könnyen lehet, hogy jónéhány ilyen hiba maradt még benne. :) Nem tudom, megtaláltad-e, de a blogon fent van helyesen a recept: http://flamcsi.blogspot.hu/2012/09/tonkolycipo-az-eddigi-kedvencem.html
      A könyvben javítottam, bár feltölteni a következő frissítéssel együtt fogom majd hamarosan.

      Még egyszer köszönöm, és ha bármi ilyesmit találsz még, megköszönöm, ha szólsz!

      Viki

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...