2014. december 19., péntek

Karácsonyi menü (főétel)

Vészesen közeledik a karácsony. Én még távolról sem tartok ott, hogy menön és bevásárlólistán gondolkodjam, viszont tudom, hogy mások már rég megtervezték a menüt. Szóval gyorsan íme, a főétel a karácsonyi menühöz.

A karácsonyi menü a Kifőztük decemberiszámában jelent meg és így áll össze:
Körtés-diós-kéksajtos saláta - 5 g CH
Almás zellerkrémleves - 7 g CH
Egyben sült zöldfűszeres sertéskaraj gombás rizzsel - 31 g CH
(Töltött sült alma - az alapmenübe nem tartozik bele, mivel akkor kicsit sok már a szénhidrát, de szerintem nyugodtan készítsük el hozzá, ennél nagyobb kilengésünk ne legyen karácsonykor ;) )
Almás-mákos pohárkrém - 13 g CH

3 fogás esetén (leves, főétel, desszert) 51 g szénhidrát
4 fogás esetén 56 g szénhidrát

Egyben sült sertéskaraj (6-8 főre)


- 2 kg csontos sertéskaraj (szűzpecsenyével együtt)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1/2 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- 1 evőkanál frissen aprított zsálya
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 2 babérlevél, apróra törve
- só
- őrölt bors
- 2 dl sör


A húst kicsontozzuk, sózzuk, borsozzuk, a tetejét beborítjuk a vékony szeletekre vágott szalonnával (így sütés közben nem fog kiszáradni a karaj). A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd elvegyítjük a zöld fűszerekkel és a babérral. A keveréket a karaj és a szűzpecsenye közötti részre töltjük, és szorosan összekötjük a húst. Tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk a sörrel, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 2-2,5 órán át sütjük (az első 1/2 órában lefedve), közben félóránként meglocsoljuk a sörös pecsenyelével.

Fehérboros-gombás rizs (4 főre)


- 15 dkg basmati rizs
- húsleves
- 30 dkg csiperkegomba
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál friss kakukkfűlevél
- 1 evőkanál frissen aprított petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj

Vastagabb aljú edényben felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.
Közben elkészítjük a gombát: alaposan megmossuk, felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben, kevés forró olajon két részletben megpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőbe öntjük a fehérbort és a kakukkfüvet, 1 percig forraljuk, majd a gombát beleszórva további 1 percig főzzük, végül összeforgatjuk a rizzsel.





CH tartalom: 32 g CH/adag
Kalóriatartalom: 193 kcal/adag

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...