2014. július 31., csütörtök

Sült karfiol levesnek

Tegnap curryt készítettem, mert hihetetlenül vágytam az indiai ízekre. Ez a recept majd még várat magára, de addig hozok egy másikat, méghozzá egy levest. Az alap elképzelés a sült karfioltól indult, a sült zöldségek ízéért ugyanis nagyon rajongok. Gondoltam, így egy kis plusz pikantériát lehetne vinni az ízekbe. Az ázsiai fűszerekről már nem is beszélve. :)

A recept a Kifőztük magazin júniusi számában jelent meg.

Indiai sült karfiol leves (1,5 l)


- 1 nagyobb fej karfiol (hasznosított rész kb. 500 g)
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 100 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kk őrölt kurkuma
- 2 cm friss gyömbér
- 1/2 friss zöld chili (ízlés szerint lehet több is)
- 1/2 kk koriander mag
- 8-10 szem kardamom mag
- 1,2 l zöldségalaplé
- só, olívaolaj
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, megszárítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, frissen őrölt sóval, borssal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 perc alatt megsütjük. Közben előkészítjük a levesalapot. A vöröshagymát egészen apróra vágjuk. A chilit félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és ereket (ízlés szerint hagyhatunk benne belőlük, ha nagyoncsípősen szeretjük), fekarikázzuk. A gyömbért és fokhagymát megpucoljuk, majd a chilivel és a fűszerekkel együtt mozsárba tesszük és pépesítjük. Sűrű fűszerpasztát kell kapnunk.
Vastag aljú lábasban kevés olívaolajat hevítünk és megpirítjuk rajta a vöröshagymát. Amikor már kezd megbarnulni, hozzáadjuk a fűszerpasztát és 1-2 percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a megsült karfiolt (pár pici rózsát kihagyhatunka tálaláshoz), majd forrástól számítva 5 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük és már tálalhatjuk is, ízlés szerint még sózhatjuk.
Tipp: Készíthetünk a tetejére kevés olajban ropogósra pirított hagymakarikát is.

CH tartalom: 8 g/adag 4 fő esetén
Kalóriatartalom: 90 kcal/adag


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...