2015. május 10., vasárnap

Lekvár felhasználása

Ilyenkor májusban, mikor a piacon járok és még puffogok magamban, hogy milyen drága az eper, mindig eszembe jut az esküvőnk előtti május. És a nagy izgalom, hogy lesz-e már eper, hogy hogy fog sikerülni, hogy kész leszek-e vele. 120 kis üveg lekvárka. Nem tudom, mi volt a nehezebb, betöltögetni a kis üvegeket és dunsztba tenni, vagy inkább egyesével rákötni a neveket szalmaszállal. :) Imádtam. :)

Akkor még cukorral főztem a lekvárt, most már persze nyírfacukrot használok. És lelkesen főzöm is minden évben a lekvárokat, attól függően, mikor és mennyi gyümölcshöz jutok, és menyi szabadidőm van. És a lekváros üvegek csak gyűlnek a kamrának használt tárolóban. A gond csak az, hogy keveset használunk belőle. Én imádom vacsorára a lekváros kenyeret, de az Uram nem rajong érte ebben a formában. Épp ezért keresem az olyan alternatívákat, hogyan lehetne a sütibe becsempészni. Persze túlmutatva a hagyományos piskótatekercsen és linzeren. A pudingos-lekváros sütemény is így született, és ez a mostani is ezért készült. Bármilyen lekvárral finom szerintem. :)Ja meg szoktam a lekvárt szimplán mascarponéval elkeverni és úgy tenni két piskótalap közé - torta vagy szelet formájában, teljesen mindegy. :)

A recept az Internetpatika támogatásával készült, a Kifőztükben is megjelent.

Zabpelyhes-lekváros morzsasütemény


Hozzávalók 20 szelethez, 20 x 25 cm-es formához
- 12 dkg apró szemű zabpehely
- 10 dkg nyírfacukor
- 7,5 dkg fehér tönkölyliszt
- 7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1,5-2 dl cukormentes sárgabaracklekvár

A zabpelyhet elvegyítjük a nyírfacukorral, a kétféle liszttel, a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal. A morzsás állagú tészta 2/3-át alaposan belenyomkodjuk a formába, megkenjük lekvárral, a maradékot eloszlatjuk rajta. 160 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A süteményt a tálban hagyjuk kihűlni, azután kockákra szeletelve tálaljuk.

CH tartalom: 12 g CH/darab (ebből kb. 1 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 108 kcal/darab
(a saját házi sárgabaracklekvárral számolva)





1 megjegyzés:

  1. Kevert tésztába is lehet tenni, mármint nem belekenni, hanem a nyers tésztába belekavarni. Puha, zamatos lesz tőle. Móni

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...