2015. szeptember 20., vasárnap

Aktuális kedvenc kenyerem

Két éve karácsonyra kenyérsütő gépet kértünk a családtól. Eleinte nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, mert bár imádtam, mikor reggel a frissen sült kenyér illatára ébredtem, de a teljes kiőrlésű kenyereknél a kenyérsütős változat még frissen sem egy hatalmas élmény... Egy jó ideje azonban úgy variálok, hogy a kenyeret a géppel dagasztom, viszont a sütőben sütöm, illetve az első kelesztés után magam gyúrom át a tésztát és kelesztem újra. Így az eredmény valami fantasztikus: ropogós héj sütés után, és még napok múlva is puha a kenyér. Imádom. Mostanában hetente kétszer is sütök kenyeret, így a bolti kenyérre már csak nagy ritkán fanyalodunk rá.
Többféle változatot szoktam a géppel készíteni, de ez a kedvencem. Igazából véletlenül készült, ugyanis nem volt itthon szezámmag, amit azért akartam a kenyérhez adni, mert kicsit lazítja, megemeli a tésztát. Viszont vettem hummusz (csicseriborsókrém) készítéséhez egyszer szárított tahinit. A tahinit elsősorban a hummusz készítéséhez használják, és gyakorlatilag egy szezámmagból készült sűrű krémre kell gondolni. A száraz változat gyakorlatilag pirított, őrölt szezámmagotjelent. Sokkal jobb ízt ad a kenyérnek, és a tésztának is jobb. Bioboltokban lehet kapni, érdemes kipróbálni!

Teljes kiőrlésű szezámmagos tönkölykenyér


- 300 ml langyos víz
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg szárított tahini vagy pirított, tört szezámmag
- 3 dkg búzasikér
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1,5 teáskanál só

A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztás, és az első kelesztést is a épben hagyjuk (kb.1,5 óra). Ha lejárt a kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. Száraz konyharuhával leterítjük és meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit. Ha letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb.kétszeresére megkelt, éles késsel bevagdossuk a tetejét és vízzel lespricceljük. Az üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, betesszük a kenyeret a sütőbe és 200 fokon 30 percig sütjük. Akkor van kész, ha kongó hangot ad.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a tésztát és kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos kelesztés-dagasztást (leírás itt).

CH tartalom: 39 g CH/10 dkg - az egész kenyér 282 CH
Kalóriatartalom: 269 kcal/10 dkg - az egész kenyér 1942 kcal


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...