De a lelkesedésem nem csügged, és tegnap sikerült egy tökéletes kakaós muffint is sütnöm, tej- és tojásmenteset. Szóval nem gondolom, hogy vége lesz a világnak, és persze idővel, ha javultak a tünetek, időszakosan biztos enni fogok azért még ezekből az alapanyagokból is. :) De őszintén szólva, a fruktózintolerancia azért mellbe vágott. Főleg, hogy én gyors szénhidrátnak csak azt ettem szinte, mert a tejtermékeket eddig is legfeljebb sajt formájában ettem. Na azért nehogy azt higgyétek, hogy elkeseredtem. :) Inkább úgy fogom fel, hogy itt egy újabb lehetőség a kreativitásra. A puffadást meg már annyira utáltam, hogy ha csak azon múlik, hogy elmúljon végre, hogy néhány dolgot nem eszem, hát legyen. :)
Szóval, mostantól nehezített terepen fogok mozogni. De mivel van még egy rakat búzával, tejjel, tojással, gyümölccsel telerakott receptem elfekvőben (és mivel teljesen úgysem fogom ezeket kiiktatni, hisz azért nem allergiáról van szó), nem kell aggódnotok, lesznek még "hagyományos" receptek is a blogon.
És csak hogy ezt bizonyítsam, hozok egy jelenlegi diétám szerint sajnos kerülendő süteményt, hagyományos tojásos piskótával. Egy igazi klasszikus, a baracklekváros piskótatekercs, persze diabetikus verzióban, saját sárgabarack lekvárral. :)
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Baracklekváros piskótatekercs
Hozzávalók 20 szelethez, 40 x 25 cm-es tepsihez
7,5 dkg fehér tönkölyliszt
7,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
9 dkg nyírfaporcukor
3,5 dkg olvasztott vaj
3 tojás
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
kb. 2 dl cukormentes sárgabaracklekvár
A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a nyírfacukorral, majd elvegyítjük a vajjal. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként finoman összedolgozzuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztekkel. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben 5-7 perc alatt megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk a tésztát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A hosszabbik oldalánál fogva a konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Miután kitekertük, megkenjük a lekvárral, majd újra feltekerjük (ezúttal már konyharuha nélkül). Vékonyra szeletelve tálaljuk.
CH tartalom: 8 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 53 kcal/fő
(a saját házi sárgabaracklekvárral számolva)
És én lehetek olyan szerencsés, hogy ehettem a szuperfini lekvárodból <3 Én répatortára kentem többnyire, azzal is fini :)
VálaszTörlésSzerintem ezek közül a legnagyobb szívás tényleg a fruktóz (mondom úgy, hogy én nem igazán vagyok gyümölcsös), arra nem igazán van helyettesítő termék :O
egek, kitartás! ilyen példaértékű hozzáállásal persze nem féltelek ^_^
VálaszTörlésamúgy mindenmentes nóri receptjei közül jó sok kompatibilis lesz veled, úgyhogy amikor nincs kísérletezős kedved, keresgélj nála.
Menni fog, én a gyerkőceim miatt évek óta tej, tojás, szójamentesen főzök, ezenkívül kerüljük az olajosmagvakat, aprómagvas gyümölcsöket is. Ezt is meg lehet szokni.... Ami neked rossz hír, nekem annyit jelent, hogy eztán még több receptedet használhatom...! A gyümölcsmegvonás viszont brutál lehet, az biztos kemény dió lesz. Jó hír viszont, hogy épp rebarbara szezon jön: 4 g Ch 100 g-ban😊! Kompótba, morzsasütinek, kiváló!! És túrógombócot is lehet ám túró nélkül csinálni... Kitartás! Beletanulsz hamar!
VálaszTörlésMenni fog, én a gyerkőceim miatt évek óta tej, tojás, szójamentesen főzök, ezenkívül kerüljük az olajosmagvakat, aprómagvas gyümölcsöket is. Ezt is meg lehet szokni.... Ami neked rossz hír, nekem annyit jelent, hogy eztán még több receptedet használhatom...! A gyümölcsmegvonás viszont brutál lehet, az biztos kemény dió lesz. Jó hír viszont, hogy épp rebarbara szezon jön: 4 g Ch 100 g-ban😊! Kompótba, morzsasütinek, kiváló!! És túrógombócot is lehet ám túró nélkül csinálni... Kitartás! Beletanulsz hamar!
VálaszTörlés