2018. november 14., szerda

Almát almával

A helyzet az, hogy nagy almafogyasztóvá váltunk családilag. De tény, hogy aki ebben élen jár nálunk, az a legkisebb. Magában, zabkásába és süteménybe is szinte mindig ez kerül, mert akkor biztos a siker (no, nem mintha túl válogatós lenne a kislegény :) ). Ráadásul szerencsém volt, mert sikerült a kerületben fantasztikusan finom almát venni egy családtól, élmény, hogy nem fénylik a héja a rengeteg vegyszertől. Szóval most a tároló szobánk, ami kamraként is funkcionál, részben almatárolóvá is vált. De gyorsan csappan az állomány, főleg, ha ráveszem magam egy-egy sütemény sütésére. Például mikor nekiállok az abszolút kedvencünknek, Anyósom verhetetlen almás pitéjének, amiért az egész család rajong, nem véletlenül. Csak annyit módosítottam a receptjén, hogy nem kizárólag teljes kiőrlésű liszttel készítem, illetve én részben kókuszzsírt használok hozzá. Egyszerűen muszáj elkészíteni.

Azért választottam most nagy hallgatás után ezt a receptet, mert nemrég segítettem a Kifőztüknek  egy, a 160 grammos diétába illeszthető receptgyűjtemény összeállításában, ahová ez a recept is bekerült, sőt,még a borítón is ez szerepel. :) A kiadványt itt tudjátok letölteni.

Teljes kiőrlésű almás pite


Hozzávalók 40 szelethez
a tésztához:
32 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
8 dkg tönköly fehérliszt
8 dkg nyírfaporcukor
2 tojás
10 dkg kókuszzsír
5 dkg vaj
1 csomag sütőpor (12 g)
a töltelékhez:
1,5 kg alma (tisztítva mérve)
3 dkg nyírfacukor
1/2 citrom leve
1,5 teáskanál almás pite fűszerkeverék
a tepsi kenéséhez: vaj

A megtisztított almát lereszeljük, a citromlével, a fűszerkeverékkel és a nyírfacukorral ízesítve megpároljuk.
A kétféle lisztet elvegyítjük a nyírfaporcukorral és a sütőporral, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal, kókuszzsírral és tojással tésztát gyúrunk belőle. 2 részre osztjuk, az egyik cipót lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra, a tepsi méretével megegyező téglalappá nyújtjuk. Feltekerjük a sodrófára, és óvatosan a kivajazott tepsire helyezzük. Eloszlatjuk rajta az almát, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, és az almára tesszük. 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a süteményt 30-40 perc alatt megsütjük.

CH tartalom: 10 g CH/szelet (ebből 2 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 96 kcal/szelet





2 megjegyzés:

  1. Szia Viki! hétvégén tervezem kipróbálni ezt az almáspitét.
    Kérdésem: kókuszzsír helyett mehet csak vaj?
    Köszi,Judit

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...