2019. január 8., kedd

Tészta a befutó

Szerintem sosem főztem ennyi tésztát életemben, mint az elmúlt egy évben. Igaz, jellemzően nemes egyszerűséggel paradicsommártás keül rá, de igazából bárhogy készítem, az tuti befutó, ha épp kevés az időm és alig van itthon valami. Márpedig Prüccsel még nem tartunk az idillien elképzelt közös főzőcskézésnél, így maradnak a lopott percekben összedobott gyors fogások.
Tudom persze, hogy a diétában hivatalosan heti egyszer ajánlott tészta fogyasztása, mondjuk én mindig két evésre való adagot főztem, szóval itt bukott nálam eleve a heti egy alkalom, igaz, sosem voltem érzékeny erre. A különbség inkább az, hogy míg korábban havonta egyszer készítettem, most inkább hetente egyszer. :) Érdekes módon most végigpörgettem a feltöltésre váró recepteket és tészta nincs olyan sok köztük, feltehetően azért, mert sokszor kutyafuttában csak belevagdalaok mindenféle zöldséget, amit itthon találok meg egy kis paradicsomot.
Ez a recept most más mondjuk kivételesen nem paradicsomos, de borzasztóan egyszerű, egyetlen hibája, hogy nem épp kalóriaszegény. :) Bár ez számomra most inkább előny, szükségem van az energiára egy majdnem kétéves örökmozgó mellett. De akinek fogynia kell, az azért ne ezt egye minden nap. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban is megjelent.

Szalonnás-brokkolis tészta


Hozzávalók 4 személyre
22 dkg durum (spagetti) tészta
40 dkg fagyasztott brokkolirózsa
15 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
15 dkg koktélparadicsom
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen aprított oregánó
2 dl főzőtejszín

bors
olívaolaj
a tálaláshoz:
parmezán vagy más intenzív ízű kemény sajt

A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a brokkolit és még pár percig főzzük, amíg a tészta és a brokkoli is kellőképpen megpuhul, majd az egészet leszűrjük.
Közben a vörös- és a fokhagymát felaprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. Kevés olajon kb. 8 perc alatt megpirítjuk a hagymákat és a szalonnát, majd hozzáadjuk a paradicsomot, 1-2 perc múlva felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük, pár percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és a tésztát. Az egészet összeforgatjuk, és parmezánforgácsokkal a tetején tálaljuk.

CH tartalom: 48 g CH/fő
Kalóriatartalom: 497 kcal/fő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...