2011. szeptember 2., péntek

Szőlőszezon

Tagadhatatlanul itt az ősz. Amit mis sem bizonyít jobban, mint a szőlőtől roskadozó tőkék látványa. Egyrészt szomorú tény, mert azt jelenti, vége a nyárnak, másrészt viszont: 1. a szőlő finom 2. ha elmúlt a nagy meleg, újra itt a vörösbor-szezon. Nyáron ugyanis nem iszunk vörösbort, ez inkább a fröccsözés ideje. Ősszel és télen viszont a vörösbor az igazi. És ez azért hiányozni is tud nyáron. :) Ahogyan télen meg a fröccsözés. Na mindegy. :)
Állandó zöldség és gyümölcslelőhelyünk most ontja a szőlőt. Hihetetlenül édes ráadásul. Így jó nagy adaggal hoztunk el a hétvégén és szépen csipegetjük. De ilyenkor azért önkéntelenül is előbújik belőlem a kísérletező-kedv. A szőlővel csak egy problémám van: borzasztóan sziszifuszi dolog kimagozni. És erre még csak alternatívák sincsenek, a meggymagozásra legalább kitalálták a meggymagozót, bár igaz, én abban sem hiszek. Így marad a küzdelem kézzel. Azért néha ki lehet bírni. :) Főleg, ha megéri. :)

Csirke szőlőmártással


- 60 dkg csirkemell és comb vegyesen, ízlés szerint
- 20 dkg basmati rizs
- 20 dkg magozott szőlő
- 2 dl zöldségleves
- 1 fej lilahagyma
- 1 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- 2 babérlevél
- 1/2 tk pirospaprika
- csipet cayenne-i bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- só, bors

A hagymát felaprítjuk, a csirkemelleket és combokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, darabolni nem szükséges. A vajat és az olajat felforrósítjuk egy magas felú serpenyőben és 1-2 percig magas hőfokon mindkét oldalát megpirítjuk a húsoknak, majd kivesszük a serpenyőből és egy tálra tesszük. A visszamaradt zsiradékban gyorsan megpirítjuk a hagymát, majd visszatesszük a csirkéket és felöntjük a zöldséglevessel és fehérborral, beletesszük a babérleveleket. Lefedve alacsony lángon pároljuk, a csirkecomb nagyságától függően kb. 45 perc kell neki. Ez alatt a lé egy része szépen el is fő belőle. Amíg a csirke párolódik, félbevágjuk és kimagozzuk a szőlőt és elkészítjük a rizst. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.  Ha a a hús elkészült, kivesszük és tálra tesszük. A visszamaradt lébe beledobjuk a szőlőszemeket, hozzáadjuk a tejszínt, a pirospaprikát és a cayenne-i borsot. Pár percig nagy lángon forraljuk, majd a húsra merjük. Ha nem elég sűrű, kevés étkezési keményítővel besűríthetjük

Fontos! A szőlőt a cukorbeteg diétában alapvetően kerülni kell, sőt, sokan tiltják. Kis mennyiségben, és ha számolunk vele, ritkán beiktatható, ebben a receptben fejenként 9 g gyors szénhidrátot tartalmaz a szőlő, ami az ebédbe beépíthető.

CH tartalom: 51 g CH/fő (ebből 11 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 508 kcal/fő



Forrás (módosításokkal): Legjobb receptek: Csirke c. szakácskönyvből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...