2011. december 14., szerda

Majd egyszer...

Majd egyszer lesz egy igazi, rendes wokom. Ez leghőbb konyhai vágyaim egyike. Jelenleg egy egyszerű (értsd: könnyű) IKEA-s változattal küzdök. Szép meg jó, mert olcsó volt, de valljuk be, ez nem wok. Távolról sem. A súlyából is érezni lehet. Egy rendes wokot az én gyenge karjaim fel sem bírnak kb. emelni. :) Ez könnyű, ennyi előnye van. Hátrána pedig, hogy minden leég benne. Nem is kicsit, hanem nagyon. Ráadásul, nem épp  a legjobb hővezető, így nagyobb mennyiséget elég nehéz benne készíteni. Valljuk be, párolásra inkább alkalmas, mint hirtelen pirításra.
De amivel mégis a leginkább küzödk, az a fent leírt wok és a kerámialapos tűzhely kombinációja. Az, hogy nem kedvelik egymást, enyhe kifejezés. Bár meggyőződésem, hogy a kerámialapon még a világ legjobb wokja sem működne megfelelően, bár lehetőségem még nem volt kipróbálni. :) Szóval kész rémálom.
Pont ezért, a tegnap esti vacsora elkészítése közben kemény harcot vívtam az elemekkel. Aminek a végén sajnos én szenvedtem vereséget, és a zöldségek pirítását végül a kedvenc magas falú serpenyőmben kellett befejezni. Nagy különbség a végeredményben nem volt amúgy, de azért ez nem az igazi wokos végeredmény, ezt elismerem.
Na sebaj, majd egyszer. Ha majd lesz új tűzhely, új konyha, meg hely, ahol mindezt tárolni is lehet. :) Addig csendben ülök és magamban szitkozódom, hogy mégis minek kíséreletezek újra és újra ezzel a rettenetes wokkal. Igazából egy jófajta serpenyővel is ugyanezt az eredményt érném el, sőt. :)

Wokos gyömbéres-zöldséges csirke


Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg laska gomba
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 nagy sárgarépa
- 1 nagy póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 chili
- 1 teáskanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz (cukor és gluténmentes)
- só, bors, olívaolaj

A csirkemellet kis kockákra vagy csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk, a pórét felszeleteljük, a sárgarépát és a kaliforniai paprikát pedig vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymákat felkockázzuk. A chilit kimagozzuk, majd vékony karikákra vágjuk. A mézet elkeverjük egy kis tálkában a szójaszósszal.
Elővesszük a wokot, kevés olajat hevítünk benne, majd beledobjuk a gyömbér és fokhagyma felét, egy percig pirítjuk, majd a wokba dobjuk a csirkekockákat, sózzuk, brosozzuk, majd szépen megpirítva megsütjük. Egy tálba külön kivesszük a csirkét, letakarjuk, hogy ne hűljön ki. Kicsit kitörölgetjük a wokot, majd újabb adag olajon szintén 1 percig pirítjuk a gyömbér és fokhagyma másik felét, valamint a felkarikázott chilit. Beledobjuk a zöldségeket, sózzuk, és 3-4 perc alatt átsütjük őket. Visszaadjuk hozzá a csirkedarabokat, összeforgatjuk, ráöntjük a mézes szójaszószt, majd egy fél perc kevergetés után már kész is.

CH tartalom: 9 g CH/fő
Kalóriatartalom: 212 kcal/fő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...