2012. március 30., péntek

Thaiföldet a konyhámba

Akkor most következzen egy olyan leves, ami a kedvencünkké vált. A gond csak az vele, hogy trenírozni kell magam lelkileg, hogy nekiálljak. No nem azért, mert bonyolult. Hanem... hát... ízlések és pofonok... Szóval a nyers hússal, májjal nincs bajom. De a garnélarák tápcsatornájának kibüvölése, na az, úgy gondolom, a konyhai tűrőképességem jelenlegi határa.
Annyira azért nem vészesen gusztustalan, főleg ha finom friss a rák, de azért nem is egy álom azt a kis nyúlványt kiküzdeni... Arról nem is beszélve, hogy macerás, ráadásul még a kezem is bűzlik tőle egy jó darabig.
Mindezek ellenére, MEGÉRI! A lustábbak és finnyásabbak meg vegyek pucolt fagyasztott rákot, és akkor ez a probléma automatice megoldódik. :)

Én ugyan sosem jártam még Thaiföldön, így nem tudom hitelesen állítani, mi az igazi ázsiai-thai ízvilág, de szerencsésebb Uramparancoslóm végig rambózta hátizsákkal azt a vidéket, szóval, hinnem kell neki, mikor azt mondta, hogy a leves íze tényleg egészen olyan, mint az ottani leveseké. Szóval, büszke lehetek magamra. Remek! De nem ez érdekel igazán, hanem hogy finom. Nagyon finom. Hiába, én imádom az ázsai ízeket, legyen szó indiairól, kínairól vagy épp thairól.
Szójaszószt ma már rengeteg helyen kapni, rákot is a fagyasztópultból, a szűk keresztmetszet a halszósz. Én Angliából hoztam az enyémet - no nem, nem ezért mentem oda -, de ázsiai boltokban biztos lehet itthon is kapni.

Thai gyömbéres tésztaleves garnélával


- 10 dkg megtisztított garnélarák
- 12 dkg barna rizslisztes wok tészta (gluténmentes)
- 1,2 l zöldségalaplé
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál erős pista
- 1 teáskanál halszósz
- 1/2 citrom leve
- só, olívaolaj

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, az újhagymát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben vagy jó minőségű, vastag aljú fazékban kevés olívaolajat hevítünk és két percig pirítjuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd még 2 percig pirítjuk, ekkor felöntjük az alaplével. Alacsony lángon 20 percig főzzük. Közben a csomagoláson lévő útmutatás szerint megfőzzük a tésztát. A 20 perc leteltével a levest a citromlével, a halszósszal, és az erős pistával elkevert mézzel ízesítjük (ez az édes chiliszósz helyettesítésére szolgál). Beletesszük a garnélát is és még két percig főzzük. A legvégén belekeverjük a tésztát és az újhagymát és azonnal tálaljuk.

CH tartalom: 28 kcal/fő
Kalóriatartalom:  148 kcal/fő


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...