2012. június 26., kedd

Kiskertemből

Idén tavasszal ismételten nekirugaszkodtam, hogy az erkélyből egy kisebb fűszernövénykertet varázsoljak. A tavalyi év ilyen szempontból kalandos volt, hiszen jött levéltetű, meg tücsök, meg mindenféle viszontagság. Ehhez képest az idei év nagyjából gondmentesen zajlott, leszámítva, hogy a kapor és a turbolya palántafekélyt kapott. A többi viszont vígan hajt, és jelenleg virágzik. Van rengeteg bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű, rozmaring, menta, tárkony és citromfű. Hiába, még mindig nem tudom megunni, hogy csak kimegyek az erkélyre és "learatom" őket. Épp ezért előszeretettel döntöm el az alapján, hogy mit főzzek, hogy melyikbe tehetek a lehető legtöbbet belőlük.
Ezt a receptet még az esküvő előtt készítettem jóval. Halas ugyan, de egy-egy szelet hússal is kiválóan elkészíthető.

Bazsalikomos paradicsomszószban sült afrikai harcsa


Hozzávalók 2 személyre:
- 10 dkg basmati rizs
- 30 dkg afrikai harcsa
- 4 ek frissen aprított bazsalikom
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 doboz konzerv paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet nyírfacukor
- só, bors, olívaolaj

A harcsaszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk és borsozzuk, majd egy tűzálló tálba fektetjük őket. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a konzerv paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megcukrozzuk. 5 percig főzzük, a végén hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot. Ráöntjük a halakra, majd 180 fokra (légkeveréses sütő) előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre.
A rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük térfogatához képest kétszeres menyiségű enyhén sós vízzel. Lefedve alacsony lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük.

CH tartalom: 52 g CH/fő
Kalóriatartalom: 389 kcal/fő


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én még egy kis chili-t is tennék bele, de így is isteni lehet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A chili jó ötlet, csak az Uram nem szereti, ha mindenbe teszek :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...