2013. január 14., hétfő

A verhetetlen pörkölt

Jó hetem volt, úgyhogy most egy abszolút kedvencet fogok hozni. Méghozzá Édesapámtól. Nem túlzok, ha azt mondom, soha nem ettem olyan finom pörköltet, mint az övé. Nem tudom igazán megmondani, hogy milyen pörkölt számít hagyományosnak, tradicionálisnak vagy megszokottnak, hiszen számomra mindig ez volt az alfa és omega. Épp ezért soha nem is főztem korábban, hisz mindig azt az elvet vallottam, hogy vétek belekontárkodni azokba a dolgokba, amikhez szüleink, nagyszüleink már évtizedek rutinjával rendelkezve sokkal jobban értenek.
A múlt hétvégén mégis kivételt tettem. Ennek oka egy régi kívánságom, mégpedig, hogy készítsek végre rozmaringos túrógombócot. Nem a sznobéria okán találtam ezt ki magamnak, hanem mert úgy egy-másfél éve az egyik kedvenc éttermünkben vaddisznó pörköltet ettem rozmaringos túrógombóccal. No comment. Zseniális volt, a pörkölt is de a sós túrógombóc elvarázsolt. Azóta vágyom rá, hogy kipróbáljam, ill. elkészítsem itthon is. De mivel a pörkölt készítését Apukámnak akartam mindig meghagyni, hát a túrógombóc is váratott magára.
A múlt hétvégén azonban úgy döntöttem, vállalkozom a kihívásra és főzök egy pörköltet álá Édesapám. Az esélytelenek nyugalmával indultam neki az ő iránymutatásával lefirkált receptnek.
Nem mondom, hogy tökéletesen ugyanaz lett (persze módosítottam kicsit a fűszerek arányán is), de igazán büszke vagyok rá és bátran tálaltam volna neki is. :)
A rozmaringos túrógombócot meg imádtuk. Én főleg. :) Ajánlom minden kísérletező kedvűnek. A hagyományokat tisztelőknek pedig nokedlivel. :) Nagymamám-féle kovászos uborkával persze, mi mással.

Vörösboros sertéspörkölt rozmaringos túrógombóccal


Hozzalávók a pörkölthöz:

- 55 dkg sertéscomb
- 2 közepes fej hagyma (megpucolva kb. 15 dkg)
- 50 g pirosarany
- 2 tk édesnemes pirospaprika
- 1/2 tk cípős pirospaprika (ízlés szerint)
- 2 dl száraz vörösbor
- 2,5 dl víz
- csipet só

Hozzávalók a rozmaringos túrógombóchoz (12 nagyobb gombóchoz):

- 50 dkg túró
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölydara (helyettesíthető sima búzadarával)
- 2 tk szárított rozmaring
- 2 tojás
- 2 nagy csipet só, bors


A túrót szitán áttörjük, majd a tönkölydarával a tojással, sóval és borssal, rozmaringgal összegyúrjuk. Fél-egy órát pihentetjük.
A vöröshagymát egészen apróra felaprítjuk. A sertéscombot megtisztítjuk, a zsíros, inasabb részeket eltávolítjuk és kis kockára vágjuk. Egy kuktában olívaolajat hevítünk (kb. 4 evőkanálnyit) és addig pirítjuk benne a hagymát, amíg kezd megbarnulni. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst és azt is elkezdjük pirítani, óvatosan, hogy ne nagyon kapjon le az alja a kuktában. Közben a húst enyhén megsózzuk. Ha elkezd levet ereszteni, hozzáadjuka pirosaranyat és a pirospaprikát, majd felöntjük kb. 4,5 dl (fele víz, felevörösbor) folyadékkal, úgy, hogy a folyadék ellepje a húst.10 percig főzzük közepes lángon a kuktában fedő nélkül, majd lezárjuk a kuktát és további 20-25 percig főzzük benne a pörköltet. Ennyi idő alatt kellően be kell sűrűsödnie, de ha esetleg mégsem, fedő nélkül nagy lángon rotyogtathatjuk még egy kis ideig, hogy a víz elfőjön belőle.
A túrógombócokat nedves kézzel megformázzuk, nagyobb, vagy kisebb gombócokra, ízlés szerint. Én nagyobb gombócokat készítettem, ebből a mennyiségből 12 darabot. Lobogó sós vízbe dobtam őket és kb. 15 percig főztem (miután feljöttek a gombócok a víz tetjére, onnét számítva még 10 perc főzési idő kellett neki). Kisebb gombócok esetén rövidebb a főzési idő. (ha tönkölydara helyett búzadarát használunk, elképzelhető, hogy rövidebb főzési idő is elég, de így még nem készítettem)

CH tartalom: a pörkölt adagonként 5g CH-t tartalmaz (ebből 1 g gyors CH), a túrógombóc adagonként 31 g CH-t tartalmaz (ebből 4 g gyors CH)

7 megjegyzés:

  1. Ez innen van?
    https://www.okoskonyha.hu/recept/izes-aromas-sertesporkolt-fuszeres-turogomboccal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, koszonom a figyelemfelhivast, ez valoban az en receptem, szamos masikkal egyutt valaki benevezte oket a maggi versenyebe, es meg a fotoimat is felhasznalta...

      Törlés
  2. Szia, ennek hogy lesz ennyi a CH-ja? Mármint a gombócé?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, így jön ki:
      500 g túró = 18 g CH
      150 g tönkölydara = 102 g CH
      2 tojás = 1 g CH
      összesen 121 g CH, ami adagonként 30 g CH (lehet, hogy papíron kerekítéseknél elszámoltam 1 grammot és úgy lett 31 :))

      Törlés
  3. Aha.... Köszi. Én a túróra 3 g/100 g-ot találtam,de én zabpehellyel csináltam, így lett kevesebb CH.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én 3,7-et (félzsíros túrót használok), és amióta excelben számolok, már nincs kerekítés sem :) a zabpehely valóban kevesebb, bár nem sokkal azért, hiszen 67,8 helyett 64,3
      de a lényeg, hogy finom legyen, pár gramm ide-oda annyira nem számít :)

      Törlés
  4. Szia!
    Teljes kiőrlésű darát honnan tudok szerezni? Milyen boltot érdemes felkeresni? Köszi, Ági :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...