Utóbbi tekintetében nemrég vendégség volt nálunk. Persze ilyenkor az ember kitesz magáért, sosem látott rendet rak, süt-főz,miegymás. Alapszabály, hogy vendégeknek új recepttel kísérletezni nem épp a legjobb ötlet. Ez alkalommal azonban úgy gondoltam, hogy ha csak a krémet készítem rögtönözve a desszerthez, abból nagy gond nem lehet. Nos, nagy gond nem is lett, mert közöltem a vendégekkel, hogy a "chokito, ronda és finom" effektus esett meg velem: ízre jó, látványra gyakorlatilag tálalhatatlan, a tervezett epertorta helyett ugyanis egy piskóta lett, leöntve eperszósz-féleséggel. Az ízzel nem volt gond, nade azért mégis... :) A nem túl esztétikus látvány ellenére én inkább úgy döntöttem, hogy előzetes tájékoztatás után (mi szerint elrontottam a süteményt) felvállalom és feltálalom a desszertet ebben a formában, és mivel mindenki repetázott, úgy gondolom, jól döntöttem. Nekem sem sikerül minden természetesen, és ezt büszkén vállalom. :) Vannak elhibázott, vagy épp nem túl jól sikerült receptek. Ezekből tanulok és pont ezért szeretem őket. Egy-egy elrontott fogásra biztosan jobban emlékezik az ember, mint egy-egy jól elkészítettre. :)
Az epertorta szerencsés végkimenetele után nekiveselkedtem egy másik epres süteménynek is, ami sem időt, sem energiát nem nagyon igényel, az íze viszont... :)
Epres piskóta
- 10 dkg fehér tönkölybúza liszt
- 10 dkg tk tönkölybúza liszt
- 15 dkg nyírfacukor
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
- 1 dl tej
- 40 dkg eper (kicsumázott állapotban mérve)
A tojást habosra keverjük a cukorral, amíg kifehéredik, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Hozzákeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd legvégül a tejet is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, és megszórjuk a megmosott, leszárított eprekkel. 170 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük, kb 30 perc alatt meg is sül (tűpróbát végzünk a végén)
CH tartalom: 20 szelet esetén 1 szelet 12,5 g CH-t tartalmaz 8ebbőlkb 1 g gyors CH)
Forrás: http://www.flamcsi.blogspot.hu/2012/07/mindennek-megvan-maga-helye-es-kesz.html
Eddig nem kommenteltem nálad, de egyre rendszeresebben olvaslak. Köszi a remek recepteket, párat már ki is próbáltam, és mind bejöttek :) Nézz be hozzám a zoldsalata.blogspot.com-ra, elrejtettem ott neked egy kis meglepetést :)
VálaszTörlés