2013. december 31., kedd

Ma valahogy nem megy

Ma valahogy nagyon küzdök a kelt tésztákkal, két dolgot is készítek és az egyik tészta túl kemény, a másik túl lágy. Utóbbit újra-és újra átgyúrom egy kis liszttel, de akadnak kétségeim a végeredményt illetően. Mindegy, valami majdcsak kisül belőlük. :)

Így most inkább egy  régi receptet halászok elő, amivel még adós volt. Ez is kelt tészta, méghozzá egy házi tk zsemle. (egyébként pont ennek a kis nyavalyásnak egy másik változatával küzdök ma) :) Akkor jól sikerült, most variáltam az összetevőkkel és azt hiszem, azt nem szereti. :) De lehet, hogy simán csak ma valahogy nem megy. :)

Teljes kiőrlésű zsemle zöldfűszeres, juhtúrós krémsajttal


Hozzávalók a zsemléhez (8 darabhoz):
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 g élesztő
- 1 tk só
- 275 ml víz

Hozzávalók a krémsajthoz:
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg juhtúró

- 2 ek frissen aprított zöldfűszer (pl.: bazsalikom, kakikkfű, oregano, rozmaring)
- só (bár a juhtúró miatt nem sokat igényel), bors

A zsemle elkészítését ugyanúgy végezzük, amit a 100% tk kenyérnél, egészen az egy órás kelesztés végéig. Ekkor lisztezett felületre borítjuk a tésztát, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Tenyerünkkel gömbölyű labdákat formálunk belőle. A labdákat a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és ha van akkora tálunk, akkor aztborítunk rájuk, ha nincs, konyharuhával takarjuk le őket. További kb. 20 percig kelesztjük őket, amíg duplájára kelnek a zsemlék. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra és egy tepsit behelyezünk a sütő aljába. Mikor a tészta megkelt, egy pohár hideg vizet öntünk a sütőben lévő tepsibe, majd behelyezzük sülni a zsmeléket. 15 perc elég is nekik.

A krémsajthoz összekeverjük a hozzávalókat és már kész is.

CH tartalom: 1zsemle 33 g lassú CH-t tartalmaz. A krémsajtot nem kell számolni.







1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon szépen köszönöm a receptet, ma megcsináltam és siker lett :)
    Niki

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...