2014. május 9., péntek

Újra felfedezve

Nem tudom, miért van az, hogy ha az ember felfedez egyszer valamit, hogy az jó és praktikus, aztán egyszerűen megfeledkezik róla. Így vagyok a kenyérpótló (már amikor elfogyott a kenyér) reggelikkel is. Vagy vacsorákkal. Most éppen ír szódás kenyér sül a sütőben. 5 perc munkaráfordítás, 25 perc sütés és kész a teljes kiőrlésű kenyér. Szerintem amúgy a legnagyobb ellenségem a lustaság, ezért készítem ezeket ilyen reitkán. :)
A scone is egy ilyen dolog, mint a szódás kenyér. Anno, még a diétázás legelején fedeztem fel, ujjongtam a praktikusságán, aztán azóta nem is nagyon készítettem, egészen a múlt hétvégéig, amikor újra felfedeztem. :)
Újhagymával és cheddar sajttal készült, de bárhogy variálható. :)

Újhagymás scone


- 200 g tk tönkölyliszt
- 150 g fehér tönkölyliszt
- 50 g vaj
- 115 ml tej
- 70 ml joghurt
- 1 csokor újhagyma
- 100 g cheddar sajt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk só
- cayenne-i bors ízlés szerint

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, cayenne-i borssal, elmorzsoljuk a vajjal. A tejet elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk lisztes keverékhez a felaprított újhagymával, a sajttal együtt és tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon lágy, adhatunk még hozzá egy kis lisztet.
Az egész tésztagombócot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tenyerünkkel kilapítgatjuk 2-3 cm vastagságúra és egy éles késsel 8 cikkre vágjuk. (Lehet gombócokat is formázni belőle és azokat kilapítani, de így sokkal gyorsabb.)
200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük őket.

CH tartalom: 30 g CH / db
Kalóriatartalom: 254 kcal / db





6 megjegyzés:

  1. Szia Flamcsi!
    Új vagyok még ebben a diétában (2 hete csinálom) de a blogod már nagyon sok segítséget, ötletet adott, köszönöm szépen! :)
    Hétvégén megcsináltam ezt a receptet, de a szépen kimért hozzávalók ellenére nem akart a tészta összeállni, egy morzsakupac lett az egész. Végül megkétszereztem a joghurt mennyiségét, így sikerült egy gyúrható tésztát kapnom. Szerinted mi lehetett a probléma? Nem dolgoztam még tk liszttel, nem hogy még tönköllyel, így nem tudom hogyan kellene viselkednie :)
    Nagyon köszi a választ és még egyszer gratulálok a bloghoz, igazi hiánypótló :)
    Legyen szép napod! Üdv, Réka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!
      Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy segít a blogom!
      Sajnos nem tudom teljesen biztosan, mi lehetett a gond. Amit el tudok képzelni, hogy a tk tönkölylisztek között nagyon nagy különbség tud lenni abban, hogy mennyi folyadékot vesz fel. Én próbálom mindig ugyanazt a márkát venni, de ott is nagy a különbség sokszor egy-egy szériában... Ilyenkor valóban a legegyszerűbb plusz folyadékot adni hozzá, esetleg egy tojást, az biztosan összefogja.
      Remélem, azért ehetőre sikerült!
      Szép estét,
      Viki

      Törlés
    2. Szia Viki,
      Köszi a választ, megnyugodtam, hogy nem én vagyok totál béna a konyhában :)
      Egyébként nagyon fincsire sikerült, még az uram is evett belőle, pedig őt minden teljes kiőrlésű és egészséges dologtól kiveri a víz. Tegnap megcsináltam a hétfőn feltett medvehagymás recepteded (medvehagyma nélkül) és - bár abba is kellett egy picikével több folyadék nekem - az is isteni lett.
      El sem tudom mondani, mennyivel másabb ezt reggelizni, mint a csomagolt tk kenyereket, azok nekem nagyon szárazak, így reggel elég nagy küzdelem leerőltetni a torkomon.
      Nagyon köszi még egyszer, hűséges olvasód leszek :)
      Üdv,
      Réka

      Törlés
  2. Imádjuk ezt a scone-t, kb.2-3 hónapja próbáltam ki először, azóta hetente legalább 4-szer sütöm. Ha pontosan kimérem a hozzávalókat, egy roppant jól gyúrható és állagú tészta lesz belőle. Viszont sütőport egy egész csomaggal szoktam beleszórni,akkor lesz nekem ilyen szép magas, mint a képen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...most látom, nem írja ki a nevemet.
      Szóval köszönöm a receptet!
      Üdv:Judit

      Törlés
  3. Szia! Laktózérzékeny vagyok, így felcserélném a tejtermékeket laktózmentesre, illetve a cheddar helyett mehet a trappista? :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...