2014. május 19., hétfő

Cseresznyéből lekvárt

Nos, menetközben nem puffogtam, de az azért igenis bosszant, hogy pont a szabadságunk alatt ömlött az eső,most bezzeg hétágra süt a nap és igazi tavasz van. Jellemző. :)
Akinek a kertjében viszont nem verte el ez a viharos szél és eső a cseresznyét, annak az alábbi receptet meleg szívvel ajánlom: cseresznyelekvár.
Tudom-tudom, nem éppen egy szokványos, de ki kell próbálni! Mi imádjuk! Mivel édesebb, mint a meggy, így kevesebb cukor kell hozzá még édesszájúak esetében is, és meglepően jól megmarad a cseresznye íz a végén. Az egyetlen probléma vele a magozás kérdése, mert azt bizony nem lehet megúszni. És viszonylag sokáig kell főzni is, de mindenkinek ajánlom, egyszerűen ki kell próbálni. Ahogy a cseresznye-meggy párosítást is. De a meggy még nem érik, így maradjunk egyelőre a cseresznyénél. :)
Ezt a lekvárt még tavaly készítettem, most már valószínűleg cukorból is kicsit kevesebbet tennék bele, de kóstolgassuk, hogy nekünk mi ízlik, abból baj nem lehet. :) Tartósítani meg úgysem a cukor fogja, hanem a hő, a szárazdunszt és a rendkívül tiszta üvegek és eszközök.
Viszonyításképp, az a cseresznye, amivel én dolgoztam, nem volt túl nagy szemű és 1 kg magos cseresznyéből kb. 85 dkg gyümölcshús lett.

Cseresznyelekvár


- 2 kg cseresznye (kimagozott állapotban mérve)
- 25 dkg nyírfacukor

A cseresznyét kimagozzuk. Egy nagy, lehetőleg vastag aljú fazékban feltesszük főzni. Gyorsan elég sok levet fog ereszteni és meg is kell várnunk, amíg a lé elfő, besűrűsödik, mivel nem adunk hozzá annyi cukrot, hogy az szilárdítsa meg. A főzési idő ennek megfelelően kb. 2,5. Amikor már úgy érezzük, hogy a lekvár megfelelően sűrű (egy kiskanálnyi lekvárt tegyünk be néhány percre a hűtőbe és nézzük meg, mennyire dermed meg), adjuk hozzá a nyírfacukrot. Elég további 5 perc főzés és már mehetnek is az üvegekbe.
Az üvegeket alaposan mossuk el. Én egy másik nagy fazékba vizet szoktam forralni egy kis szódabikarbónával és abba teszem az üvegeket és a fedőket pár percre, mielőtt megtölteném őket. Ha jól lezártuk, tegyük szárazdunsztba, azaz bugyoláljuk be rengeteg pokócba, takaróba, hogy minél lassabban, akár több nap alatt háljön csak ki. Így a maradék baktériumok is elpusztulnakaz üvgeben. Egy percre fejre is állíthatjuk az üvegeket, mielőtt a dunsztba tennénk őket.

Ebből a mennyiségből kb. 1 liter lekvár lett (igen, jól besűrűsödött), épp ezért a szénhidráttartalma is magas, de ez így az igazi :)

Lehet ízesíteni is,ha szeretnénk. Jól áll neki a citromfű vagy akár a fahéj is.

CH tartalom: 43 g CH/dl
Kalóriatartalom: 186 kcal/adag
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...