2014. június 13., péntek

Házi alternatívák

Aki még nem próbálta meg házi alternatívákkal helyettesíteni a bolti, vízzel, tartósítószerekkel, ízfokózókkal telepumpált, műértlelt sonkákat, az nem tudja, mit veszít. Kevés energiabefektetés szükséges a házi változathoz, mi magunk döntjük el, hogy mekkora sonkát készítsünk és tetszőleges ízesítése lehet. Ha van időnk, érdemes előre egy nappal befűszerezni a húst, hogy jobban átjárják az ízek. De azon kívül, hogy egy kis fűszerkeverékbe forgatjuk, majd betesszük a sütőbe, nincs is vele teendőnk. És az eredmény? Egészséges és finom házi sonka. Van még kérdés? :)

Ez a változat a legújabb kedvencemmel, füstölt pirospaprikával készült. Rajongok érte :) A recept egyébként a Kifőztük magazin júniusi számába készült, ezúton is hálásan köszönöm a lehetőséget!

Házi paprikás pulykamell sonka



- 35 dkg pulykamell
- 2 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 ág friss rozmaring
- 4-5 szelet bacon
- só
- bors
 - olívaolaj
 
A pulykamellet alaposan bedörzsöljük sóval és borssal. Egyenletesen megszórjuk a pirospaprikával. (A legegyszerűbb, ha a deszkára szórjuk a paprikát, és a húst beleforgatjuk.) A tetejére helyezzük a rozmaring ágat, majd betekerjük a bacon szeletekkel. (Erre azért van szükség, hogy a hús minél szaftosabb maradjon, de el is hagyható.) Egy jénai vagy tűzálló tál alját kikenjük olajjal, ráhelyezzük húst, meglocsoljuk még egy kevés olajjal. Lefedjük a jénai tetejével vagy alufóliával és 180 fokra elmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ekkor levesszük a fedőt vagy alufóliát róla és további 10 percig sütjük 200 fokon. Miután kihűlt, vékonyan felszeleteljük. (A bacont levehetjük róla.) Nagyobb sonka esetén a sütési idő is hosszabb.  a
CH tartalom: 1 g/sonka
Kalóriatartalom:  486 kcal/sonka





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...